Bijtjesweer …

Bijtjesweer …

Bijtjes en hommels zijn weer van de partij!   Dat vinden Bernard en ik heel aangenaam.  We kunnen ze weer observeren in onze tuin.  Het is boeiend om al die verschillende soorten te zien die op onze “beschermde” distel vliegen.  Ze werken vlijtig om honing te verzamelen.  Je kan ze zelfs strelen.  Als je heel rustig bij hen bent, dan laten ze jou ook gerust en kan je ze bewonderen.  De laatste tijd wordt er heel veel over het gevaar van de verminderde populatie van bijen en hommels gesproken.  Ik ben daar eigenlijk wel van geschrokken dat er zoveel van ons voedsel van hen afhangt.  M.a.w. we moeten ervoor zorgen dat ze zich welkom voelen in onze tuinen.

 

Omdat wij niet altijd veel weten over deze bijtjes en hommels, heb ik enkele boeken gekocht voor Bernard die hij gretig gelezen heeft.    Hieronder volgen ze :

Een verhaal met een angel              Dave Goulson

Dave Goulson is van jongs af aan gefascineerd door de natuur. Op hartverwarmende wijze beschrijft hij zijn eerste en het moet gezegd vrij klungelige ontmoetingen met de dierenwereld: bij het schoonmaken van zijn aquarium elektrocuteert hij zijn lievelingsvissen en na een zomerse regenbui droogt hij zijn hommels en zet ze per ongeluk in brand. Hij doet alles om de natuur, en met name de wereld van de hommel, te doorgronden. Zijn jeugdige fascinatie zet hem aan tot jarenlang onderzoek naar deze `charismatische tijgers van de insectenwereld , die met uitsterven worden bedreigd. In Een verhaal met een angel laat Goulson zien hoe belangrijk de hommel voor ons is, en zijn fantastische anekdotes tonen hoe intrigerend dit beestje is. Na het lezen van Een verhaal met een angel zul je de hommel met heel andere ogen bekijken.

ISBN : 9789045026404

Uitg.: atlas contact

prijs : € 24,99

Blz.: 315

In de pers : Dit boek is niet alleen bijzonder informatief, het is ook hoogst vermakelijk : door zijn lichte toets en prettige humor wordt het onderzoek naar de hommel een feest om te lezen.   The Independent

Goulson combineert enthousiasme met autoriteit en spreekt daardoor zowel natuurliefhebbers als professionele imkers aan.   The Times

A Buzz in the Meadow       Dave Goulson

A Sting in the Tale, Dave Goulson’s account of a lifetime studying bees, was a powerful call to arms for nature lovers everywhere. Brilliantly reviewed, it was shortlisted for the Samuel Johnson Prize for the best nonfiction book of the year, and debuted the already renowned conservationist’s ability to charm and educate, and tell an absorbing story.

In A Buzz in the Meadow, Goulson returns to tell the tale of how he bought a derelict farm in the heart of rural France. Over the course of a decade, on thirty-three acres of meadow, he created a place for his beloved bumblebees to thrive. But other creatures live there too, myriad insects of every kind, many of which Goulson had studied before in his career as a biologist. You’ll learn how a deathwatch beetle finds its mate, why butterflies have spots on their wings, and see how a real scientist actually conducts his experiments.
But this book is also a wake-up call, urging us to cherish and protect life in all its forms. Goulson has that rare ability to persuade you to go out into your garden or local park and observe the natural world. The undiscovered glory that is life in all its forms is there to be discovered. And if we learn to value what we have, perhaps we will find a way to keep it.

In de pers : For anyone interested in the natural world, this is essential reading.  Independent

Goulson has plenty of wondrous biological stories to tell, as well as the tale of his own struggle to return the short-haired bumblebee to Britain.  Guardian

Auteur:   Dave Goulson
Uitgever: Vintage Publishing
  • Engelstalig
  • 288 pagina’s
  • 9780099597698
  • april 2015

Geroezemoes in het gras             Dave Goulson        (vrije vertaling van het boek hierboven)

Dave Goulson verlangt ernaar een stuk grond te bezitten dat hij naar believen kan beheren, alsof het zijn eigen natuurreservaat is. Zijn oog valt op een vervallen huis in het Franse dorp Epenède, in de Charente. Hij richt het zo in dat het een paradijs wordt voor alle insecten en kleine dieren die in en om het huis leven. In Geroezemoes in het gras leidt hij ons daar rond. Op hartverwarmende wijze vertelt hij hoe een doodskloppertje zijn partner vindt, wat de rol van een gewone huisvlieg is, waarom vlinders stippen op hun vleugels hebben en hoe waterjuffers de liefde bedrijven. Goulson laat zien hoe prachtig de natuur in al haar verschijningsvormen is, maar ook hoe kwetsbaar. Na het lezen van dit boek kijk je met nieuwe aandacht naar de natuur om je heen en koester je meer dan ooit wat er allemaal bloeit en groeit.

De vlucht van de hommel           Dave Goulson

Dave Goulson gaat in ‘De vlucht van de hommel’ op zoek naar zeldzame hommels. Eerder verschenen het hartverwarmende ‘Een verhaal met een angel’ en het charmante ‘Geroezemoes in het gras’. Zijn reis begint dicht bij huis: van de ongerepte wildernis van de Britse Salisbury Plains tot de uitgestrekte kuststroken van de Schotse Hebriden. Daarna reist hij door naar Polen, Patagonië, Californië en Ecuador. Goulson is de ideale reisgenoot, of hij nu op de Engelse vlakten de grote gele hommel volgt of in de Ecuadoriaanse jungle op orchideebijen jaagt. Zijn kennis, humor en diepe liefde voor de natuur zijn aanstekelijk. Goulson onthult de geheime verblijfplaatsen van hommels, die zich vaak vlak onder onze neus bevinden, of op plekken waar we ze totaal niet verwachten, zoals op verlaten industrieterreinen, op trainingscircuits van crossmotoren of in verlaten tuinen. Tegenwoordig zijn dit de plekken waar hommels het best gedijen; zonder de aanwezigheid, de bemoeienis of het ingrijpen van de mens. Met zijn wetenschappelijke expertise en passie voor het behoud van de natuur toont Goulson de ongelooflijke veerkracht van de natuur en de schoonheid die opduikt op de meest verrassende plekken.

ISBN : 9789045032894

uitg.: atlas contact

prijs :€ 24,99

blz.: 300

In de pers : Goulson neemt je mee op een adembenemend mooie reis door de bloemrijke hommelwereld.   Koos Dijksterhuis

Over de auteur  :    Dave Goulson

Dave Goulson (1965) is hoogleraar biologie en is gespecialiseerd in de hommel. In 2006 richtte hij de Bumblebee Conservation Trust op voor de bescherming en het behoud van de hommel. Met Een verhaal met een angel, dat op de shortlist stond van de Samuel Johnson Prize, veroverde hij de harten van vele lezers.

 

Hier volgt een boek van Maja Lunde    Dit is meer een roman over het bijenvolk EN onze eigen levensgemeenschap.

De geschiedenis van de bijen             Maja Lunde

 

Engeland, 1852. William, een depressieve bioloog, wil een nieuw soort bijenkorf ontwikkelen die hem en zijn kinderen eer en roem zal brengen.
De Verenigde Staten, 2007. George is een imker die het door de bijensterfte steeds zwaarder heeft, maar hij hoopt dat zijn zoon de redding van de boerderij zal betekenen.
China, ergens in de nabije toekomst. De bijen zijn verdwenen. Tao bestuift handmatig bloemen en wil haar zoon een opleiding en een beter leven geven.
Maja Lunde verbindt op meeslepende wijze het verleden, het heden en de sombere toekomst van de bij, maar ook de aangrijpende verhalen van drie mensen die het beste proberen te doen voor hun kinderen. ‘Een boek over bijen. Over het bijenvolk – het superorganisme, waar ieder individu, ieder klein insect onderworpen was aan het grotere geheel.’

ISBN : 9789023494300

Uitg.: de bezige bij.nl

Blz.:  379

Over de auteur : Maja Lunde (Oslo, 1975) is een scenarist en kinderboekenschrijfster.  De geschiedenis van de bijen is haar eerste roman voor volwassenen en de rechten werden nog voor verschijnen aan diverse grote internationale uitgeverijen verkocht.   Het boek werd een grote bestseller in haar thuisland Noorwegen en bekroond met de Noorse Boekhandelsprijs.

In de pers : Dit zie je niet elke dag : een debutante die moedig genoeg is om een epos te schrijven over een urgent en controversieel onderwerp. Aftenposten

Gaandeweg verandert het verhaal op subtiele wijze van een bijengeschiedenis in onze eigen geschiedenis.   Klassekampen

 

Zo, dit was het.  Maar dat is niet alles.  Er bestaan nog veel meer boeken over bijen en hommels, ook voor kinderen.