Japanse techniek helpt je cadeaus inpakken

 

Japanse techniek helpt je cadeaus inpakken

 
Japanse techniek helpt u cadeaus inpakken
Pakjes staan mooi onder de kerstboom, maar misschien ben jij een van die mensen die niet veel bakt van al dat inpakken. Furoshiki, een Japanse inpakmethode helpt je uit de nood. En je hoeft niet eens te panikeren als je geen cadeaupapier in huis hebt.

Uit een onderzoek van de Nederlandse keten Hema blijkt dat 72 procent van de mensen de voorkeur geeft aan ingepakte cadeautjes. Inpakken toont immers dat je je best hebt gedaan. ‘Wat je ook geeft en of je nu krantenpapier gebruikt of voor een stuk touw gaat als lint: het toont aan dat je de moeite hebt gedaan. Mensen houden ook gewoon van de spanning rond cadeautjes openen’, zeiden Wasbar-ondernemers Dries Henau en Yuri Vandenbogaerde eerder in een interview.

Geen papier

Maar bij deze Japanse techniek, die overigens zeer geschikt is om ronde objecten in te pakken, komt er geen krantenpapier aan te pas. Het enige wat je nodig hebt is een mooie theedoek. Leg die open op tafel, met de print aan de onderkant. Leg je cadeau bij een van de hoeken en oprollen maar. Knoop dicht, voorzie van een (gepersonaliseerd) label en klaar. De ontvanger kan de verpakking gewoon gebruiken in plaats van weg te gooien. Volledig ecologisch verantwoord, dus.   (Bron : De Standaard)

Bekijk onderstaande filmpjes om te zien hoe de techniek in zijn werk gaat:

Terwijl men bij origami papier in de gekste vormen plooit, gebruikt men bij furoshiki een lap textiel. Deze Japanse vouwtechniek verheft inpakken tot ware kunst. Je kan er niet enkel cadeaus orgineel mee verpakken, maar ook je lunch kan je bijvoorbeeld perfect in een lapje stof bewaren. Het Italiaanse Vibram, dat wereldwijd markleider is op het vlak van rubberzolen, zelfs een heuse furoshiki-schoen op de markt gebracht.

Alternatief voor plastic

Furoshiki is niets nieuws: origineel stamt het idee uit de Edoperiode rond 1600. Toen de mensen nog naar badhuizen gingen, plooiden ze hun kledij op een wel heel specifieke manier. Furoshiki betekent dan ook letterlijk ‘badlaken’. Maar doorheen de eeuwen raakte de vouwkunst in onbruik. Zeker toen ook de Japanse winkeliers plastic zakjes gingen gebruiken, was er nog maar weinig plaats én tijd voor de traditionele vouwtechniek.

Decoratief en ecologisch

Toch drong een milieuvriendelijke alternatief zich op. Vandaag vind je daarom textiel met hedendaagse ontwerpen die ook een jonge generatie moet aanspreken. Sterker nog: terwijl zo’n plastic zak maar een beperkt aantal objecten kan dragen, is textiel veel steviger en flexibeler.

Furoshiki vind je vaak in een vierkanten vorm op de markt. Leuke prints moeten je cadeaus extra cachet geven. Bovendien vraagt de traditie dat je het stukje stof bijhoudt om te gebruiken als decoratieve onderlegger of om zelf een cadeau mee te verpakken.

Zoals wel meer dingen in Japan heeft furoshiki een quasi ceremoniële waarde. Doorheen de jaren ontwikkelden de Japanners een set toepassingen en patronen die zowel elegant als functioneel zijn. Zo kan je naast cadeautjes inpakken furoshiki nog gebruiken als winkelzak, handtas, picknickmand, tafelkleed, sjaal …

Sneller dan papier

Bovendien, niet onbelangrijk: furoshiki is een pak sneller om cadeaus mee in te pakken dan het gewone inpakpapier. Er zijn trouwens verschillende manieren van inpakken. Van basic carry wrap over long object wrap tot hidden knot wrap.

Wie helemaal into furoshiki is, kan heel makkelijk en budgetvriendelijk starten. Ga in je kasten op zoek naar lappen stof, verknip oude lakens en naai er patronen op, of gebruik een kleurrijke sjaal.

50 cm -klein boek

70 cm – T-shirt

90 cm – een wijnfles

I don’t feel comfortable asking for wrapping paper back

Wat ik opmerkelijk vind, is dat in de Japanse cultuur de gewoonte is om wanneer ze een cadeau geven in zo’n “furoshiki wrap” ze dan die stof terug vragen.  Zo kunnen ze die telkens opnieuw gebruiken.  Zij voelen zich niet ongemakkelijk daardoor want zij vinden de inhoud van het pakje het belangrijkste. Dus je kan kiezen : of je neemt de wrap terug mee naar huis of je kan het ook als een deel van het geschenk zien en het geven.  Share the love!

In Amsterdam vind je enkele Japanse winkeltjes :
“Van hier tot Tokio” Prinsengracht 262  (Antiekwinkel)
“‘t Japanse winkeltje”  Nieuwezijds Voorburgwal 177   (woonwinkel)
Een leuke blog waar je Japanse hebbedingetjes kunt kopen :
op instagram : #furoshiki
Op deze facebookpagina hieronder zie je filmpjes hoe je het moet doen.