Dag 22 van 30 dagen zonder klagen

Pimp jouw maandag !

Zoals Ann zegt, helpt het echt om even naar buiten te gaan.  Maar wat als je dat niet kan op je werk?  Dat lukt niet zomaar bij iedereen…

Even afstand nemen, doet deugd.  Op mijn werk lukt dat soms niet omdat we het heel druk hebben in de winkel, maar toch is het goed om even te stoppen bij een kalm moment.  Dan nemen mijn collega’s even een koffietje en ik drink mijn glaasje water.  We praten kort over het weekend en gaan dan weer aan de slag.  Maar om de 2 uur is voor ons niet zo haalbaar.  We hebben wel een lange middagpauze en dan gaan we zeker naar buiten.  We doen dan wat boodschappen in het shoppingcenter of soms rijd ik over en weer naar huis om eten te geven aan Figaro en wat te genieten van de rust thuis.  Wanneer ik niet moet werken, dan wandel ik graag eens in de tuin om te zien wat er allemaal verandert.  Dan heb ik weer nieuwe zuurstof om verder te doen.

Dus ja, proberen maar !!!

Goeie raad aan de werkgevers :

Werknemers die gezellig staan te keuvelen met een kop koffie in de hand. Het geeft veel bedrijfsleiders een dubbel gevoel. Dat is bij u wellicht niet anders. U weet best dat werknemers nood hebben aan pauzes op het werk. Maar wat is de meerwaarde van zo’n pauze precies? En hoelang duurt ze het best?

PAUZE OP HET WERK: FRIS HOOFD

De belangrijkste reden om pauzes te nemen kent u ongetwijfeld: de mens is niet gemaakt om zich urenlang te concentreren. Hoelang dan wel? De onderzoeksresultaten variëren van maximaal 15 minuten tot 25 of zelfs 50 minuten topconcentratie.

Moedig uw medewerkers in de eerste plaats aan om zichzelf te leren kennen. Zit een collega twee uur lang in een productieve flow? Dan heeft het geen zin om hem daaruit te halen voor een verplichte onderbreking.

Werkt een andere collega twee keer zo snel als ze elk half uur vijf minuten tijd krijgt om het hoofd leeg te maken? Dan is het economisch geen goede zet om haar dat te verbieden.


PAUZE OP HET WERK: GEZOND LICHAAM

Tweede voordeel: pauzeren is fysiek gezond. Zeker voor kantoorwerkers. Want zij zitten minstens 8 uur per dag, wat eigenlijk twee keer te veel is. Bovendien zitten zij te vaak in dezelfde houding. Spoor uw personeel daarom aan om te bewegen tijdens pauzes op het werk. Een korte wandeling naar het koffieapparaat of de buitenlucht is veel meer waard dan even tokkelen op de smartphone.

Bovendien stimuleert een verandering van omgeving ook het brein. Waardoor medewerkers met een frisser hoofd opnieuw achter de computer kruipen.


PAUZE OP HET WERK: POSITIEVE BIJWERKINGEN

Korte pauzes hebben nog meer langdurige voordelen. Ze bevorderen ook de:

  • Teamspirit: even bijpraten, een koffie voor elkaar halen, … zulke kleine dingen smeden uw medewerkers tot een (h)echt team.
  • Kruisbestuiving: zit iemand in de knoop met een complex vraagstuk? Dan deblokkeert een collega de situatie met een nieuwe invalshoek tijdens een informeel babbeltje.
  • Tevredenheid: medewerkers die zelf mogen bepalen wanneer ze pauzeren, zijn meer tevreden werknemers. (Kanttekening: meer dan vier op de tien Belgische werknemers geven aan dat ze vandaag níét over die autonomie beschikken.)

 

HOE VAAK EN HOELANG PAUZEERT U HET BEST?

Pauzes op het werk vormen de drijvende kracht achter productieve periodes. Maar hoe vult u hen het best in? In de eerste plaats is er een verschil tussen korte en lange pauzes.

Het is nooit een goed idee om een lunchpauze over te slaan. Uw lichaam heeft zo’n langere pauze nodig om helemaal los te komen van het werk en de resetknop in te drukken. Toch slaat één op de vier werknemers de lunch over. Raad uw mensen actief aan om ’s middags te ontspannen. Want dat doet wonderen voor hun productiviteit na de middag.

Daarnaast zijn er de kleine pauzes, de zogeheten micropauzes. Daarin laat u uw team beter vrij. Bereken hun rendement niet op basis van gewerkte tijd, maar op basis van afgewerkte taken. En hou rekening met de positieve zijeffecten van pauzes op het werk.

Nog een fijne werkdag vandaag!  Ik ga ook aan de slag straks!