Interview met Francien van Lang

Interview met Francien van Lang

Ik heb Francien leren kennen via haar tekenwerk op Instagram.  Ik vond haar werk al een tijdje heel mooi en reageerde dan ook regelmatig op haar activiteiten.  Ze maakt speelse, verfrissende tekeningen meestal voor kinderboeken.  En zoals jullie weten zijn kinderboeken nog altijd speciaal voor mij.  Ik heb 30 jaar op school met heel veel kinderboeken gewerkt.  Dus ik vroeg haar of ik haar mocht interviewen voor mijn blog en ze reageerde direct heel enthousiast.  Dat vond ik superlief van haar.  Hier komt het interview.

 

-1  Voor wie maak je illustraties?

Ik maak illustraties voor kinderboeken, tijdschriften, voor de site    “durftestempelen”,  soms ook voor mensen die een speciale geboortekaart of trouwkaart zoeken. Familietekeningen, illustraties voor bedrijven zoals ook patroonontwerpen of ontwerpen voor decoratie van een servies , inpakpapier enz ,  en af en toe maak ik ook illustraties voor mensen die een eigen website  hebben . Eigenlijk zijn de opdrachten heel uiteenlopend.

-2  Waar haal je je inspiratie vandaan?

Voor bijvoorbeeld mijn sprookjesboek met in de hoofdrol katten , mijn eigen kat en katten die we gehad hebben, daarom hebben ze ook allemaal een eigen persoonlijkheid. Maar het kunnen ook dingen uit de omgeving zijn ,of tijdens vakantie,  tijdschriften, fotoboeken. En ik heb heel veel fantasie.

 

 

-3  Werk je in opdracht of voor jezelf?

Bijna altijd in opdracht. Ben op dit moment ook een etsyshop aan het inrichten, ” francienillustraties” waar ik allerlei leuke dingen wil gaan verkopen met illustraties en ook prints.

-4  Met welk materiaal werk je?

Ik werk bijna altijd op papier, met inkt,potlood,waterverf, fineliners,acrylverf. Vind het ook leuk om weer eens wat anders uit te proberen  bijvoorbeeld met glitterpoeder, knopen, linten, stof of werken op gekleurd papier, het ligt vaak ook aan de opdracht.

 

 

-5  Aan welke projecten ben je bezig?

Op dit moment ben ik aan 2 nieuwe kinderboeken bezig, deze komen volgend jaar uit, stempels van klederdrachten voor “durftestempelen” . En verder kan het elke week weer anders zijn met opdrachten die in een dag of week vaak klaar moeten zijn.

 

-6  Sinds wanneer ben je begonnen met tekenen?  En dan als illustrator?

Tekenen deed ik altijd al , maar op de lagere school vonden ze dat ik teveel fantasie had en me meer moest richten op de les. Maar na de middelbare school ging ik toch steeds meer tekenen en werk nu al een aantal jaren  als freelance illustrator

-7  Welke opleiding heb je gevolgd? 

Omdat ik na de middelbare school niet goed wist wat te doen, ben ik meteen gaan werken in de winkel maar al gauw merkte ik dat dat eigenlijk helemaal niet bij mij paste. Ik begon steeds meer te tekenen, maakte muurschilderingen , maar wilde meer de technieken leren en ben zo weer gaan leren naast werken.

Illustratief tekenen , en avondcursussen tekenen en schilderen.

 

-8  Hoe zou je jouw tekenstijl benoemen?

Dat is lastig , ik hoor wel heel vaak dat ik een heel eigen stijl heb , maar hoe mijn stijl heet , zou het niet weten.

 

-9  Wat is het doel van illustraties in een boek?

Dat, ook al lees je niet graag , je toch door de plaatjes het verhaal wil lezen omdat je nieuwsgierig wordt.

 

-10 Heb je een voorkeur voor bepaalde opdrachten?

Nee, eigenlijk niet. Vaak krijg je een opdracht naar aanleiding van je tekenstijl en dan past de opdracht meestal ook wel bij je.

-11 Vanwaar haal je je nieuwe opdrachten?

Social media, contacten die je in de loop van de jaren op hebt gebouwd.

 

 

 

 

-12  Gebruik je social media om je werk te promoten?

Ja , instagram vind ik erg leuk, https://www.instagram.com/francien.vanlangillustrator/

heb ook een eigen website: https://francienvanlang.nl/

en een facebookpagina https://www.facebook.com/francienvanlangillustrator/

 

-13 Wanneer werk je ‘t best?

In de namiddag,  avond. Maar vaak vind ik het ook fijn als de schetsen al klaar zijn , die ik dan meestal in de avond bedenk, om deze in de ochtend uit te werken.

 

-14 Heb je een bepaalde plaats waar je je ‘t best voelt om creatief bezig te zijn?

Ik heb mijn eigen werktafel/werkhoekje.

 

-15 Wat zijn de belangrijke eigenschappen om een goede illustrator te zijn?

Veel fantasie en dat de tekening ook echt past bij het verhaal of onderwerp.

Goed samenwerken/meedenken met opdrachtgevers.

 

-16  Welke boeken las je als kind?

Sprookjesboeken, Jip en Janneke.

-17 Welke boeken lees je nu graag?

Ik lees graag bundels met een verzameling van verhalen .

Tijdschriften, maar ook strips en op boekenmarkten ben ik altijd op zoek naar oude kinderboeken of modeboeken.

 

 

-18 Wat vind je van e-books?

Ik heb gewoon graag een boek waar je lekker in kunt bladeren, maar denk dat het zeker makkelijk is voor op vakantie.

 

-19 Welke tip kun je geven aan mensen die illustrator willen worden?

Heel veel  tekenen en uitproberen met verschillenende materialen ,zo leer je het beste wat goed voor jou werkt . En  probeer ook niet te veel te kijken naar andere illustratoren, maar ga op zoek naar je eigen stijl, maak dat wat bij jou het beste past. Volg af en toe eens een workshop of doe mee aan een inspiratieochtend/middag met andere illustratoren, gewoon om lekker creatief te zijn en nieuwe energie en inspiratie te krijgen.

 

-20 Geef je ook workshops?

Ik teken wel eens bij een boekpresentatie. Binnenkort willen we in de buurt een open inloopochtend organiseren waarbij je gezellig mee kunt doen.

Beste Francien, heel erg bedankt voor je boeiende en leerrijke antwoorden.  Wie zin heeft om ook eens te beginnen met tekenen, zal zeker hier al enkele tips vinden.  Ik wens je nog veel succes met je mooie tekeningen. Ik blijf je volgen.