Trollen dansen niet Shirley Gast en Judith Zijtregtop

Trollen dansen niet       Shirley Gast en met tekeningen van Judith Zijtregtop

Tika ziet de elfen dansen. Ze wil ook meedoen. Maar trollen dansen niet. Trollen blubberen.
Interview met de schrijfster en de illustrator : 
Eigen mening :
Toen ik het boekje kreeg, was ik verrast door de tekeningen.  Ik hou meer van goed omlijnde tekeningen.  Maar toen ik het verhaal begon te lezen, vond ik dat de sfeer heel goed weergegeven was : het gaat over trollen en die zijn niet zo netjes neer te zetten.
Ze maken muren van blubber.  Je kan je een goed idee vormen van die muren.  De woordenschat is ook echt aangepast : Bibablubberweek, Blubbercup, Blubberbouwer, enz…  Alles draait om die blubber die zo belangrijk is voor Trollen.  Het is een wereld van Blubber…
Maar Tika voelt zich daar niet in thuis.  Ze wil iets anders doen.  Ze wil dansen net als de elfjes.  Die zijn heel fijn uitgetekend.  Wat een contrast tussen die twee werelden.  En toch lukt het Tika om haar eigen ding te doen.  Hier steekt een belangrijke moraal achter : laat je gevoelens niet onderdrukken, wees jezelf en doe wat je graag doet.
Het boekje heeft een glinsterende harde kaft en is leuk om te zien.
De tekst is vlot geschreven en staat af en toe tussen de tekeningen in.  Dat geeft een speels gevoel.  Het is een leuk verhaal met sprekende illustraties.  Er zit ook een lintje tussen.  Je hebt dus geen boekwijzer nodig.  Echt een leuk boek zeker voor wie van trollen houdt.
**************************************************************************
Over de auteur :  Shirley Gast is scenarist en voltooide haar opleiding aan de HKU in de richting Dramaschrijven in 2001. Ze was ook i.s.m. het TIN als “playwright in residence” verbonden aan The Lark Play Development Center in New York. Ze heeft meerdere avondvullende toneelstukken geschreven voor o.a. Het Zuidelijk Toneel en Theater Cosmic, geregisseerd door o.a. Matthijs Rümke, Bart Kiene en Antoine Uitdehaag. Ze heeft meerdere stukken geschreven voor het Rotterdams Centrum voor Theater ism Paul Röttger ikv “inclusief theater”, waarbij acteurs/makers met een fysieke of verstandelijke beperking samenwerken met (semi)professionele acteurs/makers. In 2003 won ze de Juryprijs en de Publieksprijs voor haar stuk Beest, tijdens het Hollandse Nieuwe Theaterfestival. Ze schrijft sinds haar studie scripts voor televisie en radio en ze was ook copywriter voor een internationale interactieve game (Nokia Game 20Lives). In december 2015 werd haar tiendelige jeugdserie Sams Kerst uitgezonden (Endemol), geregisseerd door Michiel van Jaarsveld. Haar werk voor t.v. begon als negentienjarige voor de serie Doei van de EO en later schreef (en schrijft) ze voor o.a. Sesamstraat, Verborgen Verhalen en Klokhuis. In 2018 kwam haar eerste prentenboek Trollen Dansen Niet uit bij Uitgeverij Eigenzinnig. 
Het prentenboek is geïnspireerd door een monoloog die ze schreef voor het kinderstuk “Rozen in je Buik”, dat opgevoerd is door het Rotterdams Centrum voor Theater.  Auteur en illustrator zijn regelmatig bij elkaar gaan zitten om samen te praten over zowel de tekst als de illustraties.  De tekeningen werden op de grond gelegd met de teksten erbij.  Samen praatten ze over wat het verhaal nodig had en wat er kon weggelaten worden.
Over de illustrator : Judith Zijtregtop heeft een flink aantal jaren geleden met veel plezier de kunstacademie bezocht. Ze studeerde textiele werkvormen.  Tegenwoordig tekent en schildert ze net zo graag als dat ze bezig is met textiel.

 

 

 

 

Op de site van de uitgeverij vond ik twee leuke inkleurtekeningen :

 

Uitgeverij EigenZinnig geeft goede boeken uit in kleine oplages. Hierdoor krijgen ook auteurs die nog geen naam gemaakt hebben een kans om hun boek te publiceren.
Heb je zelf een boek geschreven?  Stuur het manuscript naar:
Uitgeverij EigenZinnig
Hoofdstraat 19
9356 AT Tolbert
Of digitaal naar maaike@uitgeverijeigenzinnig.nl.

ISBN : 9789491777677

Pagina’s : 32

Uitgever : Uitgeverij Eigenzinnig

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 14,95