Interview met Karien Kupers Illustrator

Interview met Karien Kupers , illustrator en bezielster van de blog “lieverdeliefste
Ik leerde haar kennen via Instagram. Ik zag regelmatig haar frisse tekeningen langskomen.  Ik likete ze telkens weer opnieuw tot ik op een dag een berichtje stuurde om haar te zeggen hoe mooi ik haar levendige en kleurrijke werkjes vond.  Zij reageerde heel sympathiek terug.  En van het een kwam het ander : ik stuurde haar een mail om te vragen of ik haar mocht interviewen.  Ik was aangenaam verrast dat ze zo vlug positief reageerde.  En toen ging de bal aan het rollen.   Hieronder vinden jullie het resultaat.
1. Wanneer ben je begonnen met tekenen?
Ik ben natuurlijk als kind al begonnen met tekenen maar herkende toen absoluut nog geen talent. Ik wilde wel altijd naar de kunstacademie. In een blog heb ik beschreven hoe ik uiteindelijk toch tot mijn tekenopleiding kwam. Ik voeg de link bij. http://www.lieverdeliefsteblog.wordpress.com/2017/06/05/lieverdeliefste-blog/ 
Tijdens mijn opleiding ontdekte ik dat mijn hart ligt bij illustreren. Ik denk dat dit mede komt door mijn beroep. Ik werk namelijk als leerkracht in het basisonderwijs en ik heb altijd een voorliefde gehad voor prentenboeken. Na mijn opleiding heb ik mij voor een periode toegelegd op het ontwerpen en verkopen van geboortekaarten. Door de intensiviteit van mijn werk ben ik daarmee gestopt maar heb ergens altijd spijt gehad. Toen mijn tweede zoontje werd geboren, heb ik samen met een vriend een prentenboekje gemaakt over het kerstverhaal. We hebben dit in een oplage van 250 stuks in eigen beheer uitgegeven en verkocht. Het maken van dat prentenboek heeft mij weer een zet gegeven; echter ook toen zette ik niet door richting een onderneming. In februari van dit jaar viel ik uit op mijn werk. Toen ik thuis kwam te zitten ben ik weer en veel gaan tekenen en deze tekeningen ook gaan delen. Dat gaf mij energie. Zoveel energie dat ik toen heb besloten … het is nu of nooit … Wat mij betreft is het nu werk ik er hard aan om enige bekendheid op te bouwen met mijn illustraties.
2. Waar haal je je onderwerpen?
Ik kies onderwerpen die kinderen van alle leeftijden aanspreken. Wat ik heel graag wil is dat mijn illustraties jouw hart een beetje raken, een lach, een traan, ontroering, liefde … Ik probeer er in ieder geval een gevoel in te stoppen.
Ik werk nu aan een vijftal richtingen:
– illustraties die kinderen helpen in hun kracht te (blijven) staan.
– illustraties voor mensen die te maken hebben met verlies en rouw.
– illustraties die een bijdrage leveren aan het basisonderwijs.
– wens- en geboortekaarten
– illustraties in opdracht.
En ik wil heel graag het prentenboek, dat ik op mijn opleiding bedacht heb, opnieuw vormgeven en uitbrengen.
3. Hoe kies je je kleuren?
De kleuren kiezen mij … ik weet het niet … dat gaat automatisch.
4. Welke opleiding heb je genoten?
Ik heb gestudeerd aan de PABO en vervolgens aan de tweede graads opleiding tot tekendocent (en Kunstgeschiedenis)
5. Hoe ontwikkelt een tekening zich bij jou?
Ik werk heel erg op gevoel. Vaak zie ik een illustratie al voor me of komt een gedichtje of verhaal als het ware bij mij binnen. Ik ben niet zo goed in het lang op een tekening schaven. Misschien is dat ook wel mijn kracht. Ik begin gewoon en zie waar het eindigt. Is een tekening naar mijn oordel niet goed dan zal ik niet snel verder schetsen, maar “rustig” het moment afwachten tot ik hem wel kan neerzetten.
 
6. Wat las jij graag als kind?  En wat lees je nu graag?
Ik lees nu heel weinig. Als ik lees zijn het boeken die mij emotioneel verder brengen.
Vroeger als kind las ik alles bij elkaar. De boekenlijsten op het VO hebben dat een beetje verpest. Soms begin ik in een boek en kan ik het niet meer wegleggen … dan neem ik me altijd voor om weer meer te lezen.
8. Geef je soms workshops?
Dat heb ik in het verleden wel gedaan en ik ben van plan om het weer op te zetten.
9. Wat is je nieuwe project?
zie vraag 2.
10.Hoe kwam je aan de naam : lieverdeliefste?   (klinkt echt wel lief, hé).
Hij kwam ineens in me op … al heb ik sinds een week ook mijn eigen naam toegevoegd. Ik voel me nu sterk genoeg om ook mijn eigen naam te gebruiken.

Beste Karien, heel erg bedankt voor dit boeiend interview.  Zo kennen we je al wat beter.  Ik blijf je volgen op je site, op je blog en op instagram.  Ik word steeds blij wanneer ik je tekeningen zie langskomen.  Je bent zeker goed bezig.  Doe zo voort !!!

https://lieverdeliefsteblog.wordpress.com/2017/06/05/lieverdeliefste-blog/