Gastrecensie : De Parijzenaar / Wie omkijkt

Gastrecensie van Janne

Zoals zoveel andere mensen, zat ik de laatste weken thuis ‘in mijn kot’.  Overal ter wereld blijven vliegtuigen aan de grond, worden reizen gecanceld en staat het toerisme op een uiterst laag pitje. Geen beter moment om via literatuur de wereld te gaan verkennen!

bol.com | De Parijzenaar, Isabella Hammad | 9789026347672 | Boeken

Ik begon met het boek ‘De Parijzenaar’ van Isabella Hammad. Het boek vertelt het verhaal van de Palestijnse Midhat Kamal. In 3 delen krijgen we een kijk op zijn leven. 

Het begint in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog, waar Midhat als geneeskundestudent probeert te integreren in een omgeving die zijn gewoontes wel heel nauwkeurig onder de loep neemt. Er ontstaat een mooie vriendschap en een ontluikende liefde met de Française, Jeanette. Zij vormt één van de rode draden doorheen het boek. 

In het tweede en het derde deel keren we terug naar Nablus, de geboortestad van Midhat. Hij probeert de verwachtingen van zijn vader en familie te rijmen met zijn eigen dromen. Daarnaast krijgen we ook een kijk op de geschiedenis van het conflict in Israël en Palestina. 

Korte inhoud van het boek :

In De Parijzenaar vertelt Isabella Hammad het verhaal van Midhat Kamal, de zoon van een vermogend textielhandelaar uit Nablus, een stad in het Ottomaanse Palestina.

In 1914 vertrekt hij om medicijnen te gaan studeren in Montpellier, waar hij verliefd wordt. Wanneer hij terugkeert naar Nablus, is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Onrust borrelt onder de oppervlakte en zoekt steeds vaker een weg naar buiten. Het idee van een onafhankelijke staat is geboren. Midhat moet kiezen tussen zijn innerlijke overtuigingen en de verwachtingen van zijn gemeenschap. Hij komt er met zijn naasten achter wat het betekent om voor onafhankelijkheid te strijden in een wereld die zich op een kantelpunt bevindt.

  • ISBN-nummer: 9789026347672
  • Verschijningsdatum: 14/01/2020
  • Aantal bladzijden: 591
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • Prijs : € 27,50

Over de auteur :


Isabella Hammad werd geboren in Londen en behaalde haar bachelordiploma Engelse taal en literatuur aan de universiteit van Oxford. In 2012 ontving ze een Kennedy Scholarship aan Harvard GSAS en in 2013 ontving ze het Harper Wood Creative Writing Studentship van de Cambridge University. 

***********************************

bol.com | Wie omkijkt, Jeanine Cummins | 9789023959489 | Boeken

 Na de Parijzenaar, dook ik meteen in mijn volgende boek ‘Wie omkijkt’ van Jeanine Cummins. Al van de eerste zin is de toon gezet. Het boek start namelijk met de wraakmoord op Lydia’s familie door een plaatselijk drugskartel. Enkel zij en haar zoontje, Luca, overleven de aanval. Daarna word je meegesleurd in hun vlucht naar El Norte, de Verenigde Staten. Aangezien de openbare weg bezaaid ligt met controles van sicario’s en ze voor een vliegtuig de geboorteakte van haar zoontje nodig heeft, neemt Lydia het besluit om te reizen op het dak van La Bestia. De goederentrein, ook wel El tren de la muerte genaamd, vervoert dagelijks duizenden migranten doorheen Mexico. 

Het is onmogelijk om niet meteen te worden meegezogen in dit verhaal. Het laat je niet alleen kennis maken met de rauwe kant van Mexico, maar ook met verschillende beweegredenen om te migreren. Eén motief hebben ze quasi allemaal gemeen: angst. 

Persoonlijk vind ik het boeiend als boeken mij kennis laten maken met bepaalde onderwerpen of er nieuw licht op werpen. Zowel in de ‘Parijzenaar’, als in ‘Wie omkijkt’ was dit het geval. Het tempo van beide boeken ligt wel helemaal verschillend. Waar ‘de Parijzenaar’ een rustige en dromerige start neemt, duik je bij ‘Wie omkijkt’ meteen in een verhaal die je in spanning blijft houden tot de laatste pagina. Maar ook ‘de Parijzenaar’ blijft doorheen het verhaal intrigeren.

Over de auteur :

Jeanine Cummins werd geboren in Rota, Spanje , waar haar vader was gestationeerd als lid van de Amerikaanse marine. [ Haar moeder was verpleegster. [Cummins bracht haar jeugd door in Gaithersburg, Maryland en studeerde aan de Towson University , waar ze afstudeerde in Engels en communicatie.

Korte inhoud van het boek :

‘Wie omkijkt’ van Jeanine Cummins is een onvergetelijke roman over misdaad, onrecht en de onvoorstelbare kracht van moederliefde.

Een binnenplaats in Acapulco, Mexico. Een familiefeestje. Een gruwelijke aanslag. Alleen Lydia en haar achtjarige zoontje Luca overleven, en moeten onmiddellijk zo ver mogelijk wegvluchten om uit de greep van het drugskartel te blijven. Wat volgt is een adembenemend vluchtverhaal: dwars door Mexico, bovenop de goederentrein die ook wel ‘het Beest’ wordt genoemd, op weg naar de Amerikaanse grens.

  • ISBN-nummer: 9789023959489
  • Verschijningsdatum: 14/02/2020
  • Aantal bladzijden: 473
  • Uitgeverij: Mozaiek
  • Prijs : € 23,99

Dank je, Janne, om ons te vertellen wat je van beide boeken vond.