Ontplastic

Een grote aanrader als je vanaf nu jouw steentje wil bijdragen voor een beter leefmilieu.

Een plastic tasje wordt gemiddeld 15 minuten gebruikt, maar het kan er over 300 jaar nog steeds zijn. Het flesje waaruit je water drinkt tijdens de lunch is er over 450 jaar misschien nog. In de oceaan dwarrelen 51 biljoen deeltjes microplastics rond, die uiteindelijk weer in onze voedselketen terecht komen. Hoog tijd dus voor actie! De EU denkt na over een oplossing, maar wat kunnen we ondertussen zelf doen? Heel veel. In dit kleine, geïllustreerde boekje vind je 101 simpele manieren om jouw plasticgebruik terug te dringen zonder dat het een grote impact op je leven heeft: ETEN EN DRINKEN: van verse groente invriezen in plaats van bevroren groente kopen tot de Bee’s Wrap verkiezen boven de huishoudfolie THUIS: van een stuk zeep kopen in plaats van pompjes tot de wasmachine zo vol mogelijk stoppen in plaats van halve wasjes te draaien LIFESTYLE: van hoe organiseer je een plasticvrij feestje tot waar vind je plasticvrije make-up? Makkelijk en praktisch – waar wacht je nog op?

ISBN :9789402703092 / Pagina’s :128 / Uitgever :HarperCollins / Ondertitel :Simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden / Uitvoering :Met harde kaft / Prijs : € 10 Sandra Hessels

Recensie: Ontplastic   (Chicklit.nl)

Plastic is een mooie uitvinding en wordt voor allerlei mooie toepassingen gebruikt, zoals kunstheupen, veiligheidshelmen en injectiespuiten. Toch brengt het gebruik van plastic ook een probleem met zich mee: veel afval. Plastic is moeilijk afbreekbaar, neem bijvoorbeeld een plastic flesje, die is er over 450 jaar nog steeds. Plastic wordt wel gerecycled, maar we gebruiken zoveel dat alles recyclen onmogelijk is. Plastic is moeilijk afbreekbaar en zorgt voor vervuiling van oceanen en zeeën. Dit beschadigd de natuur, maar ook de vissen die wij uit de zee eten.

Opruimen van plastic blijkt lastig, want de kleine stukjes verdwijnen diep in de zee, en zelfs in de vissen die wij eten. Maar wat kunnen we dan wel doen aan al dat plastic en de vervuiling die dit met zich meebrengt: Minder plastic gebruiken!

In het boek Ontplastic dat is uitgegeven door Harper Collins krijg je 101 simpele en praktische tips die je kunt toepassen in het dagelijks leven om je persoonlijke plastic-gebruik terug te dringen en zo bij te dragen aan een betere wereld. Op deze manier kun je voor een deel plastic uit je leven bannen en de wereld redden.

Ontplastic geeft tips op het gebied van: eten en drinken, in en om het huis, lifestyle en red de wereld. De tips zijn ook in deze vier categorieën ingedeeld in het boek. De tips zijn zeer uiteenlopend, zoals:

  • Zorg dat je een tas bij je hebt
  • Gebruik geen wattenstaafjes waar plastic in is verwerkt
  • Koop speelgoed in een tweedehandswinkel of
  • Breng je eigen plastic spullen (speelgoed en andere gebruiksartikelen) die je niet meer gebruikt naar de kringloop of tweedehands winkel.

Een groot deel van de tips is laagdrempelig en makkelijk uit te voeren. Dus lees de tips, kijk naar je eigen leven en kijk wat je zou kunnen verbeteren om je plastic-gebruik te verminderen.
Ontplastic is een mooi en handzaam boekje, dat zeer geschikt is voor mensen die op zoek zijn naar kleine dingen die ze kunnen aanpassen in hun persoonlijke leven, om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu. Ontplastic helpt de wereld weer een beetje beter te maken.

Ik heb een vriendin die alvast een grote stap in de goede richting gezet heeft : Laura De Coeyer van Refill

http://www.refilloudenburg.be

Refill is een zogenaamde “zero waste shop”: een winkel waar je voeding in bulk en dus onverpakt kan aankopen, aangevuld met andere producten die een ecologische levensstijl stimuleren!

​Enkele foto’s :

Adres: Hoogstraat 12

8460 Oudenburg

T: 0496 86 06 14

E:  info@refilloudenburg.be

Hieronder zie je een filmpje over hetJapans dorpje Kamikatsu dat reeds 80% zero waste is.

https://youtu.be/eym10GGidQU

Dit zero-waste-dorp in Japan produceert bijna geen afval meer

Posted by Wyke Potjer | 11 februari 2019 | zero waste

Het dorp Kamikatsu ligt op het Japanse eiland Shikoku. Met minder dan 1700 inwoners is dit het kleinste dorp van het eiland, maar met grootse ambities. In 2020 wil het 100% zero waste zijn. En dat lijkt aardig te lukken, want vorig jaar haalde het dorp al meer dan 80%. Hoe doen ze dat?

Het zero waste-avontuur van Kamikatsu begon meer dan twintig jaar geleden. Het dorp had net voor heel veel geld een nieuwe verbrandingsoven voor het afval aangeschaft toen de centrale overheid besloot dat deze een te groot risico voor de volksgezondheid vormde. Dat had te maken met de uitstoot van schadelijke dioxine. Er moest dus een nieuwe oplossing voor het afval bedacht worden. Het liefst eentje, die niet al te veel geld zou kosten.

The Zero Waste Academy

De oplossing werd gezocht in het verkleinen van de afvalberg en zo ontstond The Zero Waste Academy onder leiding van Akira Sakano.  Het basisidee is simpel: het afval wordt gesorteerd en daarna zoveel mogelijk hergebruikt en gerecycled. Niks nieuws onder de zon zou je zeggen, want ook in Nederland brengen we ons papier, glas, plastic en bioafval naar verschillende containers. Toch gaat dit Japanse dorp net even een stapje verder.

Meer dan 45 categorieën

Zo bestaan er 45 verschillende hoofdcategorieën waarin het afval wordt opgedeeld. Die zijn vervolgens weer onderverdeeld in verschillende subcategorieën. Zo wordt ‘papier’ onderverdeeld in krant, karton, bekers, dozen, harde kokers en versnipperd papier. Op die manier is het afval makkelijker als nieuwe grondstof te gebruiken.

Zelf je afval sorteren

Sakano was één van de sprekers op het World Economic Forum in Davos en vertelde daar dat het niet makkelijk was om de bevolking enthousiast te krijgen voor dit plan. Ze moesten nu niet alleen zelf hun afval wassen en sorteren, maar het ook nog eens naar een centraal inzamelpunt brengen. Waarom deed de gemeente dat niet gewoon?

Betrokken bevolking

Toch kreeg de gemeente de bevolking uiteindelijk mee en nu verdwijnt nog maar 19% van het afval in een verbrandingsoven of op een vuilstortplaats. Een bijkomstig voordeel is bovendien, dat de gemeenschapszin van het dorp gegroeid is. Ze doen dit samen. En vooral ouderen (ongeveer de helft van het dorp) voelen zich weer nuttig en betrokken bij de maatschappij. Een win-win situatie dus.

We hebben veel voorbeelden in de wereld. Aan de slag dus !