Adventskalender 2022 : dag 22

Rooibos Vanille : infusion saveur vanille.

Persoonlijk hou ik niet erg van Rooibos. Meestal vind ik dat het een medicijnsmaak heeft, maar deze hier is zachter van smaak door die vanillesmaak.

Rooibos
Rooibos 95%
Vanille (natuurlijke smaak)
Vanille 5% (natuurlijke smaak)

De goed afgeronde smaak van rooibos en de zoetheid van vanille hebben gezegd “Ik doe” voor jou om van te houden en te koesteren met deze biologische, cafeïnevrije kruidenthee. Het was liefde op het eerste gezicht! We weten niet zeker of het de rooibos was die vanille verleidde of vice versa. Maar één ding is zeker: het is een match! En deze biologische Vanille Rooibos kruidenthee is de vrucht van hun liefde.
De ene helft is rooibos, een struikachtige plant met delicate ronde tonen, erg populair in Zuid-Afrika, zijn geboorteland. Een plant die niet tot de theefamilie behoort en dus geen cafeïne bevat. Dus geniet van zoveel theepauzes met deze melange als je maar wilt!

De andere helft is gulle en betoverende vanille waarvan het charisma je zal overtuigen. Sinds ze elkaar ontmoetten, wisten ze dat het zo moest zijn. Alles wat je nodig hebt is liefde… en warm water!

De praline is net weer een iglo met praliné vanbinnen.

Het bedeltje is een mooi kransje. Kransen zijn een belangrijk onderdeel van de kerstversiering. Ik kijk graag naar alle kransen aan de voordeuren en in de winkels. Ze brengen de natuur naar binnen met de typische kerstkleuren van rood en groen. Toen ik nog lesgaf, maakten we altijd een mooie krans voor in de klas met de vier kaarsen van de Advent en de kinderen maakten er ook eentje met meegebracht groen en versierden die dan met leuke kerstknutsels. Ook thuis maakten mijn jongens graag een mooie kerstkrans. Maar vanwaar komt die traditie?

Herkomst van de kerstkrans | Historiek

De kerstkrans is een teken van geluk, leven en bloei. Maar ook van eeuwig leven en eeuwige liefde, omdat de cirkelvorm geen begin- en eindpunt heeft. De symboliek gaat vermoedelijk terug tot de Oudheid en vindt zijn oorsprong in de lauwerkrans die de Grieken en de Romeinen gebruikten om hun sporthelden mee te eren. De winnaar van een sportwedstrijd of de Olympische Spelen kon na het ontvangen van de lauwerkrans – of gladiolen, dan wel een palmtak – op zijn lauweren rusten. Hij had gefloreerd en eeuwige roem verworven.

Ook de Germanen gebruikten symbolen en versieringen die leken op de kerstkrans zoals wij die nu kennen. In december maakten de Germanen kransen met takken, zogenoemde zonnewielen, waarmee ze het nieuwe voorjaar begroetten.

Hulst

Hulst in kerstversiering (cc - Pixabay)
Hulst in kerstversiering (cc – Pixabay)

In de Middeleeuwen nam het christendom de symboliek van de ronde krans over en verbond de kerstkrans met het Kerstfeest. De hulstbladeren met de rode bolletjes zouden symbool staan voor Jezus (groen) en diens bloed (rood). Het was gebruikelijk dat de kerstkrans niet meer dan twaalf dagen aan de deur bevestigd mocht blijven. De krans zou – zo geloofde men – bescherming bieden tegen boze geesten en demonen. Die zouden jouw deur voorbijgaan als ze de krans zagen. Een kerstkrans betekende in die zin dus: geluk, voorspoed, bloei en afwending van het kwade.

Kerstkrans: versiering en koekje

Kerstkransjes (cc - Pixabay)
Kerstkransjes (cc – Pixabay)

Kerstkransen worden meestal met een lint opgehangen aan de voordeur, maar kunnen ook op de tafel gelegd worden en gebruikt worden als een soort alternatief kerststukje. Naast met dennengroen is de kerstkrans vaak versierd met verlichting, dennenappels en/of kerstballen. In elk geval zorgt een kerstkrans voor extra sfeer en is deze een mooie aanvulling op de kerstboom en op de kerststukjes.

Overigens is de kerstkrans ook bekend als lekker koekje, die de vorm heeft van een krans. Tijdens Kerst zijn kerstkransen een populaire lekkernij en ook worden de koekjes wel opgehangen in de kerstboom.

Hieronder zie je hoe je een Kawaii kerstkrans kan tekenen :

De happy stone is een ijsbeer. In de winter denk ik gemakkelijk aan een ijsbeer. En ik ontdekte dat Free houdt van beren, vooral van haar reuzegrote beer. Ze heeft ook een boekje waarin een ijsbeer staat en snapte eerst niet dat die helemaal wit was. Toen toonde ik haar een boekje en een filmpje met ijsberen.

Kleine IJsbeer  -   Kleine IJsbeer
auteur : Hans de Beer

Lars, de kleine ijsbeer, drijft op een ijssschots weg uit zijn witte poolwereld en beleeft spannende avonturen in de tropen. Met dit kartonboek kunnen ook de allerkleinsten het eerste avontuur over de beroemde Kleine IJsbeer beleven. Dit kartonboek bevat een ingekorte versie van het verhaal uit het prentenboek ‘Een ijsbeer in de tropen’.

Hans de Beer (Muiden, 1957) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken.

De Beer studeerde eerst geschiedenis en daarna illustratie aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Voordat zijn eerste prentenboek met De kleine ijsbeer tot stand kwam, tekende hij verschillende series voor Nederlandse kindertijdschriften. Tegenwoordig werkt hij als freelance illustrator, schrijft en publiceert hij zijn prentenboeken die maar liefst in dertig talen zijn vertaald. Wereldwijd zijn er meer dan 10 miljoen boeken van De Beer verkocht. Er bestaat een hele reeks over De kleine ijsbeer. Ze zijn prachtig!

Je vindt ze in de link hieronder :

https://www.vierwindstreken.com/home.php?cat=294&page=1

Hopelijk genieten jullie van de leuke verhalen van Lars, de kleine ijsbeer.

Ik wens jullie een fijne dag ! Tot morgen…