Interview met Adine van Poppedijntjes

Hoe leerde ik Adine kennen?

Ik zag een foto op Instagram van haar poppetjes. Wat vond ik ze schattig! Maar ook de naam “Poppedijntjes” vond ik heel speciaal. Het zit namelijk zo : Flora, de zus van mijn papa, dus mijn tante, woonde al altijd in Nederland. Ze was een echte Hollandse. Ze had geen kinderen maar ik was zoveel als haar dochter. Ik ging zoveel mogelijk in de vakanties naar haar toe. Zij gaf me de bijnaam “Poppedijn.” En toen ik deze naam op Instagram zag, kwamen alle mooie herinneringen weer boven. (Ze is helaas al lang geleden gestorven.) Ik heb ook steeds mijn kinderen poppedijn genoemd wanneer ze heel klein waren. Dus ja, een hele speciale naam voor mij.

Maak kennis met Adine en haar poppedijntjes

Hoe ben je op het idee gekomen om deze leuke poppetjes te maken? 

Als kind was ik altijd al popjes, diertjes en andere wezentjes aan het maken. Meestal van vilt maar ook van andere materialen. Toen ik ouder werd, maakte ik graag zonnekindpoppen en ook teddyberen. Vanwege studie, werk en later kinderen heb ik het maken een tijdje uit het oog verloren. Toen ik een paar jaar terug begon met het haken van popjes kwam ik op instagram de zonnekindpoppen weer tegen, ze raakten mij meteen weer zo. Ik herinnerde mij alle poppen en beren die ik vroeger gemaakt had en het magische gevoel van een wollen en stoffen kind dat nog maar één vonkje nodig heeft om tot leven te komen. Vanaf dat moment ben ik weer poppen gaan maken.

Dit is Lana Rozenbottel

Hoelang doe je dit al?

Heel lang dus, maar wel met een grote ruimte tussendoor. Poppedijntjes bestaat nog geen jaar bedenk ik mij nu. Toen ik weer begon, heb ik eerst poppen gemaakt voor mijn kinderen; hiervan en van de poppen erna postte ik foto’s op instagram en toen begon het een eigen leven te leven. 


Elk poppetje heeft haar verhaal. Hoe beleef je dit?

Ik hou erg van verhalen en heb ook altijd veel geschreven. Tijdens het maken ontstaat er als vanzelf een karakter en een verhaal bij de pop. 

Dit is Ella

Maak je ze ook op bestelling?

Jazeker. Ik heb nu zelfs geen tijd om ‘mijn eigen fantasie’ te volgen omdat er zoveel vraag is naar de poppen. Omdat ik boven alles moeder ben, en ook werk is er niet heel veel ruimte over om aan de poppen te werken. Ik vind het heel leuk om samen met iemand na te denken over kleuren en (bij de grotere poppen) kleding. Ook de verrassende combinatie die mensen verzinnen , en die uiteindelijk heel leuk blijken te zijn maken dat ik het heel leuk vind om poppen op bestelling te maken. 

Met welk materiaal werk je?

Alleen natuurlijke materialen, zoals wol (schaap, alpaca of andere mooie, zachte verantwoord geproduceerde vezels),  katoen (meestal organic), plantaardig garen (zoals linnen, hennep, bamboe). Ik vind het heel leuk om te zoeken naar de mooiste, zachtste duurzame materialen. Materialen met een mooi verhaal eigenlijk zodat ze passen binnen de verhalen van de poppen die ik maak. 

Hier zie je Kiki met haar roze vlechtjes


Wat vinden je kinderen ervan dat je poppen maakt?

Ze zijn altijd wel geïnteresseerd en ik heb de eerste poppen die ik maakte voor hen gemaakt daar waren ze heel blij mee. Ik denk wel dat het ondertussen gewoon is geworden. 

Heb je nog een beroep dat je erbuiten uitoefent?

Ja, ik ben leerkracht binnen het speciaal onderwijs.

Ik bestelde een engeltje bij jou nadat ik er eentje zag op je instagram….Welk verhaal steekt erachter?

Ik heb het engeltje ter nagedachtenis aan ons veel te vroeg geboren kindje gemaakt. Dat engeltje blijft ook bij mij en staat op een heel mooi plekje in ons huis. Ik was eigenlijk niet van plan meer engeltjes te maken maar soms zorgt een verhaal van iemand ervoor dat ik dat wat ik maak zo graag wil delen. 

Het ontstaan van het engeltje


Geef je soms workshops?

Nog niet……maar 2020 wordt een spannend jaar denk ik. 

Heb je een webshop, ook een website, welke?

Ik heb een klein Etsy winkeltje maar ik ben het meest actief op Instagram. @poppedijntjes

https://www.etsy.com/ie/shop/PoppeDijntjesPoppen

https://www.instagram.com/poppedijntjes/

En ja ook een website dat is www.poppedijntjespoppen.nl

Lieve Adine, ik ben heel blij dat ik je leerde kennen. Toen ik je poppetjes op Instagram zag, was ik onmiddellijk geraakt door die lieve en zachte snoetjes. En toen ik je engeltje zag, was ik helemaal verloren. Ik heb al heel mijn leven iets met engelen. Toen ik nog in mijn hectisch leven zat met mijn drie kleine schatten, mijn man, mijn drukke schoolloopbaan en de zorg voor mijn ouders later, had ik minder tijd om mij met mezelf en mijn engelen bezig te houden. Maar nu ik tot rust kan komen, heb ik het gevoel dat ze er zijn voor mij. Ze waren er altijd, maar ik merkte ze niet op. Vlak voordat mijn mama 8 jaar geleden stierf, heeft ze me nog een porseleinen engel gegeven. Ik heb een hele verzameling, die ik grotendeels van haar gekregen heb… Ik bekijk ze regelmatig eens… Ik heb er mooie herinneringen aan. Daarom wou ik nu ook eens een engelenpopje. Ik ben van plan om, wanneer mijn eerste kleinkindje geboren zal worden, het in zijn of haar kamertje te plaatsen. Zo heeft hij of zij al een beschermengel… Adine, je hebt een heel mooi talent en de verhalen achter je poppetjes boeien mij enorm. Je blaast ze letterlijk een ziel in.