Delfts Blauw

Een vaas voor de prinses

Ingrid & Dieter Schubert

Lin komt met een groot schip uit het verre China. Hij gaat op bezoek bij zijn vriend Titus, die met zijn vrolijke muizenfamilie op de zolder van een meesterpottenbakker woont. Trots laten de muizen zien wat hun meester maakt: het mooiste Delfts Blauw! Zelfs de prinses van Oranje heeft een vaas besteld. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks… Gelukkig weet Lin raad!

Een avontuur in blauw en wit van Ingrid en Dieter Schubert

  • Uitgever:Leopold
  • ISBN:9789025874643
  • Bindwijze:Hardback
  • Afmetingen:24,2 x 28,8 x 1,0 cm
  • Gewicht:427 gram
  • Aantal Pagina’s:32
  • Genre:Prentenboeken tot 6 jaar
  • Prijs : € 15,99

Over de auteurs :

Hoe gaan jullie je te werk bij het maken van een prentenboek?

Wij werken graag samen, dat doen wij inmiddels ruim 36 jaar. Het betekent echter niet dat wij altijd in een ruimte en dicht bij elkaar zitten. Wij bedenken een verhaal, of krijgen een verhaal aangereikt. Dat hebben wij de laatste drie jaar vaker gedaan; samenwerken met collega’s.

Eerst is er het verhaal, dan brainstormen wij over de vorm en de inhoud. Pas als het verhaal goed in elkaar zit beginnen wij te schetsen. Ieder voor zich, wij bekijken de tekeningen en kijken naar aanknopingspunten en verschillen in opvatting. Onze kritiek op elkaars werk is altijd constructief maar eerlijk. Pas als wij beiden tevreden zijn, de rode draad door de tekeningen zien lopen, beginnen wij met uitwerken. Ook hier hebben wij de laatste jaren uitgebreide gesprekken over. Met kleur roep je een stemming op. Hoever kunnen wij gaan in het reduceren van vorm? Wat moeten wij alleen suggereren?

Ons eerste prentenboek was een grap, wij begonnen naïef en onbevangen. Daarna werden wij professionals en sindsdien behoeden wij onze lichtheid en speelsheid. Het zou verkeerd zijn als een boek voor kinderen teveel vanuit het hoofd en niet vanuit het gevoel zou worden gemaakt. Alleen maar artistiek of pedagogisch verantwoord gaat dikwijls over de hoofden van kinderen. En dat willen wij niet.

Hieronder zie je een filmpje met hoe ze tewerk gaan. Heel leuk om te zien.

https://youtu.be/u_thzJZHWho

Hieronder zie je de link naar hun website :


http://www.ingriddieterschubert.com/

Wat vind ik van het boek?

De hardcover is prachtig, vind ik. Overwegend wit met een speciale tulpenvaas in Delfts Blauw. De grappige noot is dat er zes muisjes en een kat bij staan. Die zullen allen een rol spelen in dit verhaal. Lin is een klein muisje dat uit China komt. Hij bezoekt Titus, die hem meeneemt naar het atelier van zijn meester. De tekeningen zijn prachtig en ademen het Delfts Blauw. Overal vind je hints naar het Nederlands leven zoals de tulpen, de molens, de koetjes buiten, de typische stad. Zelfs het muizennest bevindt zich tussen Delfts Blauwe tegeltjes… Het is heel leuk om de band te zien tussen het Chinees theedrinken en zijn Chinees porselein. Die beweert dat ze dat hier niet kunnen maken. Maar Titus heeft daar een antwoord op. Hij neemt hem mee naar de werkplaats van zijn meester. Deze maakt ook prachtige dingen. Hij maakt nu een typische tulpenvaas voor de prinses.

Zo zal hij eruit zien wanneer hij af is. Maar plots springt er een grote kater te voorschijn en de vaas valt kapot in duizend stukken. Ze willen die terug heel maken, maar dat lukt niet. De meester ontdekt wat gebeurd is, en is moedeloos. Hoe zal hij een nieuwe vaas op tijd klaar hebben? De muisjes en de kater besluiten om samen een nieuwe vaas te maken. Het wordt een prachtige vaas. En je mag drie keer raden waarmee ze de blauwe figuren erop schilderen. Nog een kleine verrassing : er is een hint naar “Het meisje met de parel.”

Dit prachtig boekje over het overbekende Delfts Blauw is gemaakt in samenwerking van Uitgeverij Leopold met het Gemeentemuseum van Den Haag. Er werd een hele serie kunstprentenboeken gemaakt. Je kan ze vinden op de lijst hieronder :

Een avontuur in blauw en wit !!!

Hieronder zie je enkele tekeningen uit het boek.

Wanneer Lin toekomt, is dit het beeld dat hij te zien krijgt vanuit de boot.

De muisjes tonen fier wat hun meester allemaal gemaakt heeft in het atelier.
Dit wordt de tulpenvaas voor de prinses.
Ze bouwen samen een nieuwe vaas voor de prinses.

De nieuwe vaas wordt prachtig ! Maar die toon ik niet. Die moet je bekijken wanneer je het boek leest. Veel leesplezier !

Hieronder vind je hun eerste prentenboek : Dit boek is ons welbekend.

Ons eerste prentenboek “Er ligt een krokodil onder mijn bed”.  Misschien hangt hier ons hart en de fijne herinneringen het meest aan. “Er ligt een krokodil onder mijn bed” is dan wel inmiddels 36 jaar oud, maar de kern blijft universeel en ijzersterk. Daarom hebben wij drie jaar geleden een nieuwere versie gemaakt. De grote lijn is behouden, het is verjongd en vlotter. Maar ook alle andere boeken zijn ons heel lief!

Ik hoop dat jullie veel plezier zullen beleven aan het lezen van dit prachtige boek : Delfts Blauw.