Signeersessie met Evi Renaux en Eva Daeleman

Enkele dagen geleden passeerde er op mijn facebookpagina een bericht van de Standaard Boekhandel te Nieuwpoort.  Er was vandaag een signeersessie met Evi Renaux en Eva Daeleman.  En toen ik op mijn uurrooster zag dat ik vandaag niet hoefde te werken, besloot ik te gaan.  Het zonnetje scheen en hop naar Nieuwpoort.  Er was heel veel volk, maar gelukkig vond ik een klein plaatsje voor mijn auto.  Dichtbij de kerk.  Gemakkelijk terug te vinden, want ik heb nogal moeite met mijn oriëntatie.

Even wachten in de rij en toen was het mijn beurt.  Evi en Eva zaten gezellig samen aan een tafeltje met hun boeken.  Ik vertelde Evi dat ik haar eerste boek vorig jaar heel graag gelezen heb.  Het was zo gevarieerd en boeiend.  Zo uit het leven getrokken en zo herkenbaar.  Zeker voor mij op dat moment.  Ik was nog steeds zoekende.  Ik heb haar toen een mail gestuurd en kreeg er een hele lieve terug.  Ik zei dus vandaag aan Evi dat ik haar tweede boek graag wou lezen, maar dat mijn plan B eigenlijk al een tijdje in werking is.  Dat is namelijk mijn blog !!!  Ze was zo blij voor mij.  Dat deed mij deugd.  Ze wou zelfs het adres weten en zou eens gaan loeren.  Mijn dag kon niet meer stuk.

Voor wie deze twee toffe dames nog niet zo kent, wil ik ze graag eens voorstellen.

Evi Renaux (32) studeerde journalistiek en ging na haar studie aan de slag in de marketing bij onder andere VT4, VIJFtv en Libelle.  Ambitieus, klaar om haar carrière (en leven) te kneden zoals zij wou.  Tot haar lichaam op een dag ziek werd en haar een halt toeriep. Ze ontdekte gaandeweg dat een tegenslag niet noodzakelijk het einde hoefde te betekenen.  Ze kon nieuwe dromen creëren en een andere weg inslaan.  Ze besloot haar leven te herschrijven.  Ze herontdekte de schoonheid in kleine, alledaagse dingen.  Ze genoot van elke kop koffie.  En vooral : ze herontdekte haar passie voor schrijven en richtte de openhartige blog Rue NO op.  Vandaag staat ze er weer met een plan B om u tegen te zeggen. www.rue-no.be   en evi@rue-no.be

Haar eerste boek ,Life on Sneakers,  was voor mij de aanleiding om ook een blog te beginnen.  “1 juli 2013.  De dag dat het leven van Evi voorgoed veranderde.  Geen deadlines meer, gedaan met schouderklopjes, zelfs geen volwaardige mama meer.  Het leven zoals ze het gekend had, was voorbij en het ziekenhuisbed werd haar beste vriend.   Met de moed der wanhoop ging ze op zoek naar een diagnose, naar een invulling van haar leven en naar een nieuwe toekomst.  En die vond ze.  In dit boek neemt ze je mee in haar persoonlijk verhaal, en leidt ze je in vijf hoofdstukken door de emoties van haar tegenslag. Emoties die elk van ons ervaren wanneer het leven tegenzit.  Ze beschrijft onder andere de rauwheid van de onmacht, en de schoonheid van de aanvaarding.  Ze reikt je de “goesting” aan om ook jouw verhaal te herschrijven.  Want in ieder van ons schuilt een plan B.”

Waking up healthy every day

is a blessing, not a privilege.

Don’t take it for granted.

Eigen mening :

Ik las “Life on sneakers” heel graag, want ik voelde helemaal met haar mee.  Ze kon alles zo goed uitleggen en ik voelde ook haar wanhoop terwijl ze op zoek was naar antwoorden waarom haar lichaam haar zo in de steek liet.  Ik ben ook jaren op zoek geweest totdat mijn vriendin Bea die reumatologe is mij vertelde dat ik fibromyalgie had.  Alle puzzelstukjes vielen op de juiste plaats.  Ik kon nu zoeken hoe ik daarmee moest leven.  Het was niet altijd even gemakkelijk want het is een ziekte (reuma van de weke delen /spieren) die je niet ziet.  De ene dag kun je alles aan en de volgende dag heb je weer veel pijn.  Daarom was dit boek voor mij zo herkenbaar.  Ik voelde met haar mee.  En ondertussen had ik nog enkele tegenslagen te verwerken gekregen en vroeg ik mij af hoe het verder moest.  En na haar boek gelezen te hebben, wist ik het : ik wou iets creëren, een nieuwe uitdaging, mezelf terug ontplooien en dingen doen die ik graag deed : lezen, schrijven en tekenen.  Haar boek staat ook vol met mooie quotes en prachtige songteksten.  Ik heb de liedjes kunnen beluisteren.  Zalig!

p.110 : “Laat dat nu net datgene zijn waarom “een onzichtbare ziekte” zo moeilijk uit te leggen is.  Of de diagnose nu burn-out, CVS, fibromyalgie, lyme, Crohn of een andere moeilijk zichtbare handicap is.  Op zich maakt het niet uit wat het is. Het is meestal onzichtbaar en dat is soms een groter probleem dan het ziek-zijn zelf.  Het onbegrip.  Het moeten uitleggen.  Want hoe komt het dat je vandaag wel naar de winkel kan en morgen niet?   Ik vind het moeilijk om telkens weer te moeten uitleggen dat het je lichaam is dat beslist wat kan of niet kan.  Het spant met plezier samen met je onzichtbare ziekte of handicap.”

 

En inderdaad, haar nieuw boek gaat over hoe je een plan B kan opstellen en volgen.  “Ze laat je zien waar zij haar inspiratie haalt, met anekdotes, quotes en songteksten, maar ook doe-opdrachten.  Zo neemt ze je bij de hand om je eigen verhaal te herschrijven.  Omdat plan B meestal zoveel verrijkender is dan plan A!  Omdat plan B misschien is wat je echt wilt, maar nooit hebt durven doen? ” 

 

 

 

Toen ik het boek liet signeren, stak ze er een kaartje met een mooie quote tussen en een kartonnen envelop.   Toen ik thuiskwam opende ik het en er zaten bloemzaadjes in van Margrieten.  Bernard was juist bezig in de tuin en hij heeft ze voor mij gezaaid.  En nu water geven en afwachten…

Het tweede boek dat ik kocht was van Eva Daeleman.  “Het jaar van de hond“. Wie is Eva Daeleman?  

 

Ze volgde een audiovisuele hogere opleiding aan het Brusselse Rits met afstudeerrichting Radio. Haar eerste radio-ervaring was een stage in haar opleiding bij FM Brussel.  Ze was vervolgens radio-dj bij FM Brussel, XL Air en MNM. Van 4 januari 2010 tot medio 2012 was ze bij deze laatste zender sidekick van Peter Van de Veire in de De Grote Peter Van de Veire  Ochtendshow. Ze presenteert er ook programma’s alleen, tijdens de zomer of als invaller. Sinds het najaar van 2012 presenteert ze een eigen programma in de voormiddag. Ze combineerde een tijdlang haar radiowerk met haar studies.

Sinds 29 juli 2011 was Eva omroepster op Eén, waar ze in de plaats kwam van Katja Retsin. In 2015 kwam hieraan een eind, toen de VRT het gebruik van omroepsters beëindigde.

In het najaar van 2012 presenteerde ze op Eén een lifestyleprogramma, Fabriek Romantiek.   Ondanks goede kritieken en kijkcijfers bleef het bij één seizoen. In het najaar van 2013 kwam Eva terug met een nieuw lifestyleprogramma, Lust for Life op donderdagavond op Eén. In 2014 presenteerde ze met Peter Van de Veire Eurosong.

Van 10 tot 14 februari 2015 maakte ze samen met Peter Van de Veire het record duo-radiopresentatie in De Langste Liefde op MNM. Datzelfde jaar bracht ze het boek Factor 25 uit, dat gaat over een rondreis in Azië. In december 2015 kreeg ze eenburn-out, waarna ze een aantal maanden niet op de radio te horen was. In 2017 verschijnt haar tweede boek, Het jaar van de hond, dat gaat over het nemen van beslissingen.

“Eva Daeleman liep in volle vaart tegen een muur aan.  Niet letterlijk, al had ze dat minder erg gevonden, want met een blauw oog heb je wel een goed excuus.  Ze crashte en ze verdween van het scherm.  Toen de bommen op de luchthaven van Zaventem naast haar ontploften, implodeerde ook haar wereld.  Gelukkig is er nu een nieuwe man in haar leven : koning Olav van Zweden, haar hond.  Hij loopt overal achter z’n eigen staart aan en helpt de emotionele katers te verjagen.  In “Het jaar van de hond” vertelt Eva dat het oké is als het even niet meer gaat.  Dat er niets mis mee is om je drukke bestaan in te ruilen voor een yogamat en je gin-tonic voor een therapeut.  Een eerlijk en herkenbaar verslag van een jonge vrouw die zoekt, worstelt, ontdekt en geniet, en die toevallig ook bekend is.”

Van haar kreeg ik ook een kaartje :

Soms win je,

soms leer je.

Soms krijg je puree

voorgeschoteld als

je kroketten vroeg.

 

Ik wil Evi en Eva heel erg bedanken voor hun dappere en boeiende getuigenissen die vele mensen kunnen helpen om een nieuwe weg in te slaan. 

2 antwoorden op “Signeersessie met Evi Renaux en Eva Daeleman”

  1. Heel toffe getuigenissen en mooie portrettering van 2 interessante vrouwen van ‘vlees en bloed’ of hoe een crisis kan leiden tot fundamentele inzichten ……knap geschreven ook hoor Danielle…

Reacties zijn gesloten.