Interview met Valérie Hallin (Theesommelier)

Interview met Valérie Hallin   (De Theeroos)

Ik ken Valérie al heel wat jaren maar we waren mekaar wat uit het oog verloren.  Ze werkte jaren geleden samen met mijn man en we zagen mekaar af en toe en het klikte tussen ons.  Maar toen waren we alle twee nog volop bezig met onze loopbaan.  Zij in de bank, ik in het onderwijs.

 

 

  

Een tijdje geleden zagen we mekaar terug bij een evenement georganiseerd door Rozenkwekerij Lens Roses in Oudenburg.

Na onze rozenwandeling konden we genieten van een lekkere thee met een heerlijk stukje zelfgemaakte taart van Valérie.  Het was een hartelijk weerzien en we hadden mekaar veel te vertellen.

 

 

 

 

 

 

 

We hadden ook een bepaald idee voor een project dat we eventueel samen zouden kunnen doen.  Dus hebben we een beetje later weer afgesproken bij haar thuis in Oedelem (bij Beernem).   Ze woont daar prachtig en heeft een heel mooie tuin waar heel wat te zien valt.   We hebben heel wat bijgepraat en samen plannen gesmeed voor iets heel leuks.  Daarover vertellen we later meer.

Nu eerst het interview !!!

Je organiseert afternoon teas, vertelt over thee en nog zoveel meer.  Wat was de aanleiding?  Wat is je verhaal?

–          Mijn liefde voor Engeland.  Als kind van de kust stak ik al vroeg de plas over. In Oostende waar ik geboren, gewoond, gestudeerd en opgegroeid ben was er een rechtstreekse verbinding met Dover.

Het was makkelijk om de Britse cultuur te gaan opsnuiven. Het voelt nog steeds aan als een beetje thuiskomen iedere keer als ik er kom en dat is toch meerdere keren per jaar. Ik breng dan ook vaak recepten van typisch Engels gebak mee en ga de nodige afternoon tea’s proeven.

–          Ik hou ook heel erg van oud porselein en glaswerk. Een lekker kopje thee smaakt zoveel beter in het juiste mooie kopje en als het dan nog een mooi oud exemplaar is met een eigen verhaal is dat zoveel leuker. Ik struin dan ook graag rommelmarkten af op zoek naar schatten.

 

 

 

Ik bak ook heel erg graag en het verwerken van vruchten en kruiden uit eigen tuin geeft zoveel voldoening.

 

 

Ieder seizoen is er wel een passende theetafel waar de oogst in kan verwerken: de herfst met zijn rozebottels in gebak en infusies, de winter met zijn verwarmende zwarte thee’s, de lente met de eetbare bloemetjes en de zomer met zijn overvloed van zoete kersen, bessen, pruimen …

–          Maar vooral mensen samenbrengen rond een typisch Engelse theetafel en hun leren van thee genieten door het op de juiste manier te zetten en de verschillende soorten te leren kennen, geeft zoveel voldoening. Mijn allereerste afternoon tea waarbij ik alles zelf gebakken had en honderduit aan het vertellen ging over die traditie was voor vriendinnen ter  gelegenheid van mijn verjaardag. Zij moedigden me aan om dit ook voor anderen te doen en voor ik het wist, werd dit een uit de hand gelopen hobby.

Hoe kom je aan de naam : De Theeroos ?

Ik heb iets met rozen. Mijn grootmoeder had heel veel soorten in haar ommuurde tuin, maar het is maar toen ik het verhaal hoorde dat de theeroos (Rosa Odorata) oorspronkelijk uit China komt en rond 1800 door de Oost-Indische Companie naar Europa gebracht werd en dat zij haar naam dankt aan het feit dat de geur aan de geur van thee doet denken, dat ik verkocht was. Blijkbaar zou het ruim van de klippers zowel met thee als met rozen gevuld geweest zijn. Ook met rozen kan je op culinair vlak zoveel lekkere dingen doen: de rozengelei op de scones, rozenblaadjes als natuurlijke zoeter door het beslag van je gebak mengen, een taart decoreren met de eetbare bloemblaadjes, tal van mogelijkheden … Ook op ieder theekopje vind je wel een roosje terug.

En natuurlijk het boek van Jennifer Donnely “ De Theeroos” … een aanrader!

 

 

 

 

 

 

Welke opleiding of cursussen heb je gevolgd?

De verschillende opleidingen Theesommelier bij Syntra en Thee Academie Vlaanderen specifiek voor de kennis rond thee.

Korte cursussen en opleidingen rond bakken en koken met eetbare bloemetjes en kruiden, maar veel ook zelfontdekken: wat lukt in gebak door kruiden, bloemen en soms ook thee erin te verwerken.

Het is nog een onontgonnen gebied dat nu pas in de belangstelling komt …

Ik ben van plan in het najaar te starten met een opleiding patisserie en een Tea Master Class in de Tea Estate Tregothnan in Cornwall, Engeland staat zeker nog op het programma.

Wat en wie wil je bereiken met je afternoon teas?

Een English Afternoon Tea is een stukje theecultuur dat teruggaat tot in het tijdperk van Queen Victoria rond 1880. Rond de theetafel kan ook de niet-theeliefhebber of –kenner leren genieten van een kopje thee of een lekkere infusie doordat het gecombineerd wordt met hartige en zoete gerechtjes.

Dit maakt het geheel heel toegankelijk. Iedereen kan genieten van een mooi gedekte tafel, mooie étagères waarop al het lekkers uitgestald is en een stukje geschiedenis of een gebruik dat typisch Engels is, maar in onze contreien helemaal niet gekend. Tijdens zo’n namiddag of avond of brunch (want theegenieten en beleven kan op ieder tijdstip van de dag) kom je heel wat te weten over het ontstaan, de do’s en don’ts van het theezetten en andere leuke thee-wist-je-datjes. Bedoeling is dat iedereen naar buiten stapt met heel wat theekennis maar ook genoten heeft van nieuwe verrassende smaken in de thee en in de hartige en zoete gerechtjes.

Wat doe je allemaal op zo’n namiddag?

Ik start met een aperitiefje op basis van thee, dan 2 soorten hartige fingersandwiches. Dat zijn zelfgebakken kleine boterhammetjes die belegd worden met divers beleg zoals een eiersalade (homemade) of gerookte zalm met komkommer etc. Hierbij wordt telkens een passende thee of infusie geserveerd.

 

 

 

Nadien volgen de scones met diverse zelfgemaakte confituurtjes of jams, lemon curd en clotted cream. Eveneens met een passende thee. En aansluitend volgt dan nog een mooi stuk taart passend volgens de seizoenen met een Engelse inslag en een aangepaste thee of infusie.
Tussendoor vertel ik hoe alles gemaakt werd, wat je proeft, waarom die thee erbij geserveerd wordt etc etc. Een échte theebeleving dus.

Over welke soorten thee praat je?

Bijna alle thee’s laat ik proeven : witte thee, groene, oolong, zwarte thee, ook infusies en smaakwaters die passend zijn. Het is zoveel makkelijker om over iets te praten als je het tegelijkertijd kan proeven. Hierbij probeer ik een passende combinatie te maken met het gerechtje of gebakje. Een soort van teapairing. Wij associëren thee automatisch met zoet, maar een passende thee naast iets hartigs plaatsen kan ook heel verrassend zijn. Waarom geen aangepaste thee bij een menu in plaats van aangepaste wijnen? Onbekend is onbemind!

Geef je workshops, welke?

Thee vloeit zo makkelijk samen met veel dingen: Tea&Flowers (bloemschikken), Tea&Herbs (kruidenbereidingen) en nu de nieuwe spruit: Tea&Books, maar daar weet Danielle veel meer over te vertellen 😉
Een English Afternoon Tea is eigenlijk al een kleine workshop op zich: het proeven, ervaren van de smaken van de thee en de gerechtjes en de passende uitleg erbij.
Naast de workshops verzorg ik ook een theebar. Waarom niet bij een (feestelijke) gelegenheid toasten met een glaasje thee? Bijvoorbeeld een Japanse sencha of een Chinese witte champagnethee serveren in een fijn glaasje kan net dat iets meer betekenen.
Hierbij voorzie ik ook passende mini gebakjes, hartig of zoet. Verrassend anders …

Wat zijn je toekomstplannen?

Na 22 jaar bij ING-bank te hebben gewerkt, lijkt het nu tijd om De Theeroos verder uit te bouwen. Het is nog met knikkende knieën, maar zovele leuke projecten komen op mijn pad, zoveel fijne en interessante mensen leer ik kennen door mijn theetafels/theebelevingen, dat de ideeën en plannen moeiteloos lijken op te borrelen en vorm krijgen. Ik heb héél veel zin om volop in dit theebad te duiken!

 

Afternoon Tea anno 2018

Geplaatst door De Theeroos op Zondag 1 april 2018

 

Lieve Valérie, hartelijk dank voor dit mooi interview.  Je kan voelen dat je dit met hart en ziel doet.  Ik wens je nog veel succes in de toekomst met je mooie plannen en ik ben blij dat ik daar ook voor een stukje deel mag uitmaken met Tea&Books.

Valérie Hallin, (theesommelier   De Theeroos)

Zwarte Paard 19, 8730 Oedelem (Beernem)

0497 75 47 73

valeriehallin@skynet.be

fb : De theeroos

3 antwoorden op “Interview met Valérie Hallin (Theesommelier)”

  1. Het is zo spannend de interview te lezen.Schitterend doe zo voort met hart en ziel. je uiteenzetting komt van binnen.

  2. hallo,iemand heeft jouw afternoon tea workshop gevolgd en is heel enthousiast ,
    daarom mijn vraag om wat meer uitleg.
    Is het mogelijk om dit voor een groep van ongeveer 20 mensen in te richten bij jouw thuis in januari ,februari of maart, op een zaterdag- of zondagnamiddag aub ? en hoeveel zou dit kosten per persoon aub?

    met vriendelijke groeten

    Brigitte Vandenbriele

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *