10 boeken voor leergierige kids

De wondere werking van planeet aarde                  Rachel Ignotofsky

 

Deze geïllustreerde rondleiding over onze aardbol voert je mee langs grote en kleine ecosystemen : van koraalriffen, woestijnen en regenwouden tot een enkele druppel water.  Aan de hand van tekeningen, kaarten en infografieken laat “De wondere werking van planeet aarde” zien hoe onze planeet werkt – en hoe we haar kunnen beschermen.  We maken kennis met de meest uiteenlopende ecosystemen en hun bewoners, de niveaus van de ecologie, de kringlopen van de natuur en nog veel meer.

Lezers van alle leeftijden zullen hun fascinatie voor wetenschap en natuur geprikkeld zien door deze buitengewone gids voor de wonderlijke wereld waarin we leven.

Ik denk dat dit een ideaal boek is om meer te weten te komen over onze planeet op een luchtige maar toch goed ondersteunde manier.  Het kriebelt de nieuwsgierigheid van zowel kinderen als volwassenen.  Ik zal dit boek graag lezen.  Zo’n boek boordevol weetjes, eigenzinnige humor en sublieme illustraties. 

Dag van de aarde op 22 april 2019 !!!

ISBN : 9789461319449

Publicatiedatum : 31/01/2019

Wordt verwacht : 31/01/2019

Pagina’s : 128

Uitgever : Halewyck, Uitgeverij Van

Ondertitel : Alles over onze wereld en haar ecosystemen

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 19,99

Leeftijd : non-fictie 12+

*******************************************

Bijenboek             Charlotte Milner
Het gonst van de bijen !
Wat doen ze de hele dag?
Waarom zijn bijen belangrijk?
Ontdek waarom bijen onze hulp nodig hebben en wat jij kunt doen.
Bijen zijn van cruciaal belang voor onze voedselproductie en ons welzijn.  Maar bijen worden van alle kanten bedreigd : door het gebruik van pesticiden, door een tekort aan nectarbronnen, door de klimaatverandering…
Dit kleurrijke en leerrijke boek legt op een heldere manier uit hoe bijen leven en werken, waarom ze zo belangrijk zijn en hoe we ze kunnen helpen.
Het is van levensbelang dat we onze bijen redden!  Iedereen kan er iets aan doen!  Bij ons thuis planten we heel veel struiken in de tuin, die heel goed zijn voor de bijen.  Ze trekken ze aan door hun kleur en geven veel nectar vrij.  Indien iedereen zijn steentje zou bijdragen, dan zouden de bijen het al veel beter stellen.  En onze voeding zou ook gered worden. 
ISBN : 9789059569010
Publicatiedatum : 07/02/2019
Wordt verwacht : 07/02/2019
Pagina’s : 48
Uitgever : Fontaine Uitgevers
Uitvoering : Met harde kaft
Prijs : € 15
Leeftijd : 6+

*****************************************

Bij mij thuis                      Somia Bakali               illustr. Ann De bode

In dit vrolijke prentenboek maken we kennis met Sep en Aicha.  Ze zijn goede vriendjes én buren van elkaar.  De ouders van Sep zijn in deze stad geboren en getogen, de familie van Aicha komt uit Marokko.  Beiden vertellen over hun familie, hun gewoontes en hun leven.  Sep vier bijvoorbeeld Kerstmis, voor Aicha is het Suikerfees een van de hoogtepunten van het jaar.  Sep woont samen met zijn mama, papa en kleine zus.  Aicha deelt het huis met haar mama, papa, broers, zus én haar opa.  Zowel Sep als Aicha ontbijten en dineren met het hele gezin, maar er komen heel andere dingen bij hen op tafel.

“Bij mij thuis” legt op een prachtige en heel eenvoudige manier uit waarin westerse en moslimgezinnen van elkaar verschillen.  Maar het maakt evengoed duidelijk dat we allemaal eigenlijk hetzelfde zijn, ook al ziet onze omgeving er anders uit, of hebben we andere gewoontes en tradities.

Het is goed dat onze kinderen leren over de verschillende culturen. Zo krijgen ze respect voor mekaar.  Ze leren mekaar te begrijpen. Want onbekend is onbemind.  Dus als je mekaar beter leert kennen, leer je ook van mekaar te houden…

ISBN : 9789461319388

Publicatiedatum : 29/03/2019

Wordt verwacht : 29/03/2019

Pagina’s : 32

Uitgever : Halewyck, Uitgeverij Van

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 14,99

Leeftijd : 4+

************************************************

James Hond en de zwarte vorst         Noëlla Elpers         illustr. Steven Dhondt

Kennen jullie mij nog?   Mijn naam is Hond, James Hond.  Moet je horen wat laatst beleefde…  Het was bijna carnaval in Oostende.  Zoals elk jaar bouwden de Lange Neuzen een wagen voor de carnavalstoet.  Mijn vriend Andreetje en ik volgden dat werk op de voet.  Het werd een mooie wagen : een schelp met daarin de figuur van de beroemde schilder James Ensor.

Vlak voor de stoet zou uittrekken, kroop er vanuit de zee een dikke mist over de stad.  In zo’n weer zou niemand de stoet kunnen zien.  Tiger T., de kater van buurvrouw Sien, voelde in die vochtige lucht een duistere aanwezigheid die de mist als dekmantel gebruikte.

Wie was er dapper genoeg om die figuur op te sporen, denk je? Welke hond met een speurneus trok in zijn eentje eropuit in de zwarte vorst?  Juist, ja…. James Hond!

Een leuk en spannend jeugdboek vanaf 8 jaar.   Met achteraan in het kort de levensloop van de beroemde kunstschilder James Ensor, die in Oostende woonde en werkte.

ISBN : 9789461318732

Wordt verwacht : 01/03/2019

Pagina’s : 136

Uitgever : Halewyck, Uitgeverij Van

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 14,99

Leeftijd : 8+

********************************************
Grote boom is ziek                                     Nathalie Slosse en Rocío del Moral

 

Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereld helemaal op z’n kop gezet… Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om hun emoties te verwerken.

ISBN : 9789461315861
Publicatiedatum : 30/07/2016
Pagina’s : 36
Uitgever : Abimo
Uitvoering : Met harde kaft
Prijs : € 14,99
Voorlezen : 2+ / zelf lezen 7+

In die reeks :

De vrolijke stemming bij de vijver slaat helemaal om wanneer Snuiter per ongeluk een van de eieren van Mama Eend laat vallen. Snuiter is bang voor de gevolgen. Hij schaamt zich ook. Wat zou hij graag de tijd terugdraaien. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Gelukkig krijgt Snuiter de kans om het goed te maken met de eendjes en helpt iedereen elkaar verder. Een herkenbaar verhaal over onbedoeld schuldig zijn en de worsteling voor slachtoffer en veroorzaker om weer verder te gaan. Met de tips en doe-ideetjes van Kroosje achter in het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om veerkracht te ontwikkelen.

 Amper een paar dagen na Kago’s verjaardagsfeest gebeurt er een vreselijk ongeluk. Snuiters vriend was op het verkeerde moment op de verkeerde plek en nu is hij dood. Plots moet het leven verder zonder Kago en dat valt niet mee voor zijn vrienden.
Door het ongeluk kijkt Snuiter anders naar de dingen om hem heen. Hij is bang om te gaan slapen en vraagt zich af of het misschien misging door de wensbloemen die hij Kago voor zijn verjaardag gaf? Gelukkig brengt de wijze Oehoe raad …
De wensbloem is een ontroerend verhaal dat jonge kinderen helpt vat te krijgen op de verwarrende gevoelens die een onverwachte dood met zich mee brengt. Met Oehoes doe-ideetjes op het einde kunnen kinderen onder begeleiding actief aan de slag om op zoek te gaan naar troost en aanvaarding van het verlies.

• Opvolger van het succesvolle ‘Grote boom is ziek’ en ‘Toverdruppels’
• Over de dood, verdriet, boosheid, schuldgevoel en troost
• Met prachtig geschilderde prenten die de sfeer en het gevoel versterken

 

Snuiter is verdrietig, want zijn vriend Grote Boom is ziek. Als hij begint te huilen, verschijnt de Tranenfee.
Zij vangt zijn tranen op in een flesje.
In haar tas zitten nog meer flesjes, voor de andere dieren in het bos. Want als je huilt omdat je van binnen pijn hebt, komen er toverdruppels. En daar kan de Tranenfee iets heel bijzonders mee. Maar alvorens Snuiter dát ontdekt, heeft hij veel vriendjes een zachte schouder geboden om op uit te huilen. Want met een vriend in de buurt, luchten tranen op en is er daarna weer ruimte voor plezier!Een vertederend verhaal met herkenbare situaties en wijsheid op kindermaat. Met de schatkist vol spelletjes en knutselopdrachtjes van de Tranenfee, achter in het boek, hoeft niemand nog bang te zijn voor kinderverdriet en tranen. Voor je het weet wordt er weer gelachen.Toverdruppels nodigt kleine kinderen uit om over verdriet en troost te spreken. Zo leren ze preventief omgaan met verlies en rouw en denken ze na over wat ze als troostrijk ervaren. Belangrijke vaardigheden om op te groeien tot gelukkige volwassenen. Het is het vervolg op Grote Boom is ziek, maar kan afzonderlijk gelezen worden.
Een moeilijk thema begrijpelijk maken Meneer Poot, de papa van Flappie, is hard aan het werk. Hij graaft de langste tunnel ter wereld! Maar op een dag is meneer Poot zijn werk bij de tunnel kwijt. Hij is zo verdrietig dat hij Flappie zelfs niet meer achter zijn oren kriebelt. Hoe moet het verder met het gezin als papa geen wortels meer verdient? Kunnen Flappie en zijn beste vriend Snuiter ergens anders werk vinden voor meneer Poot?
Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt jouw kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.
Prijs : 9,99
De boeken van Nathalie Slosse en Rocío dle Moral over Snuiter zijn intussen in vele huiskamers terug te vinden.  Het figuurtje van Snuiter biedt kinderen troost in moeilijke momenten.
Op vraag van deze kinderen, leerkrachten en therapeuten die met de boeken werken, brengen ze Snuiter vanaf het voorjaar ook als knuffel uit.  Snuiter komt dan nog meer tot leven en kan zo – letterlijk – een echte houvast zijn als het even moeilijk gaat.
Verschijnt maart 2019
Prijs : € 14,90