What about Haruki Murakami?

Haruki Murakami wordt dit jaar 70!  Hij heeft al heel wat boeken geschreven en werken vertaald.  Ik leerde zijn boeken kennen door mijn zoon Tanguy, die Japanologie studeert en nu een jaar in Japan woont.  Hij leest graag zijn boeken en gaf mij een paar jaar geleden “Norwegian Wood.” Hij raadde mij dit boek aan.  Ik las het met groeiende interesse.  Die man schreef op een verfrissende manier over studenten.  Ik vond het een heel goed boek en wou nog lezen van hem.  Hij schrijft op een meer westerse manier.  Hij wil niet de Japanse schrijvers volgen.  Hij wil zijn eigen weg volgen.  Dat legt hij trouwens uit in zijn nieuwste boek “Romanschrijver van beroep.”  Ik ben al over de helft en zal dan binnenkort een recensie plaatsen over dit “biografisch boek.”

Norwegian Wood                   Haruki Murakami

Boek waarmee hij doorbrak.

Watanabe is een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van zijn beste vriend en haar geliefde, jaren geleden. Watanabe went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en de verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen.

Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man.

SBN : 9789025442842

Publicatiedatum : 08/08/2015

Pagina’s : 320

Uitgever : Atlas Contact

Extra : Norwegian Wood

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 15

Voor Haruki Murakami is de muziek van levensbelang :

Dance dance dance : ook een liedje dat hij graag hoort…

Nieuwste boek :    (Binnenkort volgt ook een recenscie)
In ‘Romanschrijver van beroep’, een unieke ‘autobiografie van een schrijverschap’, vertelt Haruki Murakami zeldzaam openhartig over zichzelf. Haruki Murakami is wereldwijd een van de meest geliefde en gelezen schrijvers. Tegelijkertijd geldt hij als een van de meest teruggetrokken en verlegen schrijvers: hij reist niet graag en geeft zelden interviews over zijn werk. In ‘Romanschrijver van beroep’ krijgen we een eenmalig kijkje in de ziel van Haruki Murakami. Hij vertelt in detail over zijn schrijfproces, zijn bronnen van inspiratie, de betekenis van muziek en bepaalde lievelingsschrijvers voor zijn leven en werk. Hij strooit gul met advies aan aspirant-schrijvers. En hij vertelt zeldzaam openhartig over zichzelf. Stukje bij beetje ontstaat haast datgene wat Murakami in zijn bescheidenheid nooit zou schrijven: een soort autobiografie. In ieder geval van een schrijverschap. Het werk van Haruki Murakami wordt in meer dan 40 landen uitgegeven en is bekroond met onder andere de Welt Literaturprijs en de Hans Christian Andersenprijs. Hij wordt regelmatig getipt als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Literatuur.
Persoonlijke groei of verandering teweeg brengen bij zijn lezers, lijkt Murakami’s doel bij het schrijven van zijn romans. 
ISBN : 9789025449834
Publicatiedatum : 11/01/2019
Pagina’s : 256
Uitgever : Atlas Contact
Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 21,99 
Over Haruki Murakami :

In 1949 in Kyoto geboren.

Na een carrière als platenverkoper, uitbater van een jazzbar en vertaler van het werk van John Irving en Raymond Carver, ontpopte Murakami zich als de opvallendste vertegenwoordiger van een nieuwe generatie Japanse schrijvers – hoewel sommigen hem juist niet als representant van de Japanse literatuur zien, omdat hij veel refereert aan de westerse cultuur.

Doorbraak

In 1979 debuteerde Murakami met een zo goed als onopgemerkt verhaal. Hierna volgden dertien romans, tientallen korte verhalen en enkele essaybundels. Norwegian Wood uit 1987 betekende zijn internationale doorbraak.

Haruki Murakami is een mysterie. Waar miljoenen mensen wereldwijd zijn werk hebben gelezen, heeft maar een enkeling hem in levenden lijve ontmoet. Fans reizen langs de plekken in Japan waar Murakami ooit gewoond of gewerkt heeft, praten tegen katten in de overtuiging dat ze ooit wat terug zeggen of luisteren alleen nog naar muziek die Murakami in zijn boeken noemt. Murakami is geen auteur, maar een fenomeen. Een haast ongrijpbaar fenomeen. Deze week verschijnt Murakami’s nieuwe boek, Romanschrijver van beroep, waarin de lezer een klein kijkje krijgt in de gedachtewereld van dit fenomeen. Maar wat hij ook schrijft over zijn werkwijze of welk genre hij ook kiest, zijn fans blijven hem trouw als ware volgelingen. 

Muziek is van groot belang voor hem :

Murakami in enkele cijfers

  • 1949: Murakami werd geboren op 12 januari
  • 14: romans schreef Murakami, waaronder enkele lijvige boeken als 1q84 en De Moord op Commendatore. Daarnaast schreef hij talloze verhalen en non-fictiewerken
  • 19: boeken zijn in het Nederlands vertaald
  • 1987: Norwegian Wood verschijnt, Murakami’s grote doorbraak
  • 50: talen waarin het werk van Murakami wordt uitgegeven
  • 1296: pagina’s telt de lijvige trilogie 1q84

De ongrijpbaarheid van Murakami

Nauwelijks interviews en nauwelijks publieke optredens: de ongrijpbaarheid van Haruki Murakami wordt in stand gehouden door het teruggetrokken leven dat hij leidt. Murakami’s dagen bestaan uit niet veel meer dan schrijven en hardlopen of zwemmen, om zijn lichamelijke conditie op peil te houden. Zou het zijn ijzeren discipline zijn die hem van schrijver in ‘halfgod’ veranderd heeft?

Sinds zijn doorbraak in Japan met Norwegian Wood in 1987, is hij zijn geboorteland ontvlucht en heeft Murakami in Griekenland, Italië en de Verenigde Staten gewoond. Niet lang nadat hij besloot zich volledig op het schrijven te storten, verkocht hij zijn jazzclub in Tokio met de naam Peter Cat. In het restaurant dat er sindsdien gevestigd is, komen literaire pelgrims om in de voetsporen van de auteur te treden. De Chinees-Nederlandse filmmaakster Yan Ting Yuen nam zelf een kijkje in het restaurant, voor haar documentaire Dinner with Murakami. In haar film onderzoekt ze wat Murakami’s boeken zo geliefd maken in Japan, maar ook ver daarbuiten. Ze nodigt de schrijver uit voor een etentje. Terwijl ze wacht op antwoord duikt ze in de surrealistische wereld van Murakami. Die bijzondere, magische wereld waar lezers wereldwijd verknocht aan raakten.

Ondanks de magie, is Murakami heel toegankelijk. “De steeds terugkerende elementen zijn een belangrijke factor.” “Muziek, koken, drank. Sprekende katten, vissen die uit de lucht vallen. Als je een boek van Murakami openslaat wil je blijven lezen: zijn boeken hebben een complexe diepgang en zijn tegelijkertijd heel toegankelijk. Je kunt erover blijven nadenken, erover blijven fantaseren, dingen zoeken die er niet zijn. Murakami lezen is hallucineren.”

Mensen lezen voor uit zijn werk.  Er worden ook heel wat mensen geïnterviewd over wat ze van hem lezen en wat ze van hem vinden.  Een boeiende 55 minuten durende documentaire over Haruki Murakami, de schrijver en de mens.

https://www.vpro.nl/speel~VPRO_7163245~dinner-with-murakami-het-uur-van-de-wolf~.html

Een beetje muziek?  Alle liedjes die in zijn boeken voorkomen : 

https://theweek.com/articles/444246/literary-playlist-guide-music-haruki-murakami.

Wil je nog veel meer weten over hem, dan kun je zijn nieuwste boek lezen : “Romanschrijver van beroep.”  Dit boek leest heel vlot en heeft prachtige quotes.  Binnenkort volgt de recensie.