Marja Boomstra
Korte inhoud :
Chaja’s toch al wankele relatie met Jorik komt op losse schroeven te staan wanneer ze, tegen beter weten in, een cruise met hem en zijn collega’s onderneemt. Wat bedoeld was als een plezierreisje mondt al snel uit in een drama wanneer er iemand van de groep wordt vermoord. Rechercheur Chris Römer, die zijn huwelijksreis op het schip doorbrengt, wordt gevraagd het onderzoek te leiden en al snel valt de verdenking op Chaja. Ze krijgt gelukkig onverwacht hulp van Reaven, een medepassagier. Maar wanneer Chaja hem in vertrouwen neemt over de gebeurtenissen uit haar verleden, slaat hij om als een blad aan een boom. Chaja bevindt zich opeens in een bizar kat- en muisspel, dat steeds meer sinistere vormen aanneemt.
Onder het oppervlak van het water speelt zich een heel andere wereld af. Net als bij zovele mensen. Ze zijn van de buitenkant aardig en innemend, maar diep van binnen hebben eerdere gebeurtenissen wonden en littekens achtergelaten. Soms barst er een wond open om nog heel lang door te etteren.
- Productcode (EAN): 9789083096575
- Verschijningsdatum: 1/12/2021
- Aantal bladzijden: 299
- Uitgeverij: M-B Publishing
- Reeks: Chaja
- Reeksnummer: nr. 1
- Prijs : € 20
Over het boek :
Op de cover een vrouw die haar spiegelbeeld aanraakt… Doet me denken aan iemand die op zoek gaat naar zichzelf. De titel : verbroken verleden : een verleden dat onderbroken is? Dat maakte mij onmiddellijk nieuwsgierig. Ik weet hoe het verleden een belangrijke rol kan spelen in het dagelijks leven. Het bepaalt voor een deel wie je vandaag bent. En dat vond ik terug in dit verhaal. Het gedrag van Chaja wordt grotendeels bepaald door haar triestig verleden. Telkens wanneer ik merkte dat ze in de goede richting ging, of dat het beter ging, kwam er iets boven drijven dat haar terug naar beneden trok. Zoals de auteur het zelf zo goed zegt : Onder het oppervlak van het water speelt zich een heel andere wereld af. En af en toe komt er iets boven of wordt door iets getriggerd en de wond springt open en gaat etteren. Misschien een akelig beeld maar het beschrijft heel goed wat bij Chaja gebeurt. Ik voel veel medelijden met haar. Van bij het begin van het verhaal voelde ik dat ze zou gemanipuleerd worden. Dat is een sterke kant van Marja Boomstra in haar psychologische thrillers. Ze kan heel goed in het hoofd kruipen van zowel haar slachtoffer als haar dader of manipulator. Ze heeft veel mensenkennis. Daarom lees ik zo graag haar boeken.
Bij het begin van het boek vind je een korte tekst die alles zegt over de hoofdpersoon. Maar eigenlijk snap je het pas helemaal wanneer je het op het laatst opnieuw herleest. Hieronder hoor je het lied waaruit de korte tekst komt :
De hoofdstukken zijn van gemiddelde lengte en lezen vlot. Je wil gewoon telkens verder lezen want het verhaal laat je niet los, Chaja laat je niet los. Ze kruipt onder je huid en je voelt haar het hele verhaal door. Je leeft met haar lot mee, bent bang voor wat komen gaat, gaat twijfelen aan haar maar ook aan de mensen om haar heen. Je krijgt een gevoel van grote manipulatie waardoor zij weleens het kind van de rekening kan zijn.
Ze leert iemand kennen die haar intrigeert maar die haar ook een bepaald veilig gevoel geeft : Raeven. Heel even gaat ze hem vertrouwen om dan weer in de put der twijfel te vallen. Doordat ze een geheim met zich meedraagt, kan deze man geen hoogte van haar krijgen. Hij durft haar ook niet te vertrouwen. En voor ons als lezer blijft hij ook heel lang mysterieus. Wie is die man? Waarom is hij ook op zoek naar die informatie? Pas op het laatst licht hij de sluier op. Bang! Ik was verrast.
Dit verhaal eindigt dus met een cliffhanger van jewelste! Ik wou dat ik direct kon verder lezen. Het is dan ook weer een nieuwe reeks over Chaja. Hoe gaat het met haar verder? Ik ben aan haar verknocht geraakt. Ik wil weten of ze het zal redden…
Een onderwerp waarmee ik in mijn loopbaan als leerkracht mee in contact kwam is ‘automutilatie of zelfpijniging.’ In dit verhaal komt het af en toe voor en voel je de pijn en de troost van deze handeling. (Onderaan heb ik informatie toegevoegd over automutilatie.)
Enkele mooie quotes :
p. 48 : Zodra ze haar voet over de drempel zet, bekruipt haar een onheilspellend gevoel. Een geur van parfum of eau de toilette dringt haar neus binnen. Chaja weet niet of het een mannen- of een vrouwengeur betreft, ze kan het niet meteen thuisbrengen, maar weet wel dat ze hem eerder op de dag heeft geroken.
p. 53 : Onder het oppervlak van het water speelt zich een heel andere wereld af. Net als bij zovele mensen. Ze zijn van de buitenkant aardig en innemend, maar diep van binnen hebben eerdere gebeurtenissen littekens achter gelaten. Soms barst er eentje open om nog heel lang door te etteren.
p. 62 : Had ik moeten zeggen dat ik abnormaal ben? Dat ik nagenoeg nooit huil, dat er geen traan meer in mij aanwezig is, omdat die in het verleden allemaal al zijn vergoten?
p. 100 : Wanneer ze erachter komt, is ze een kat in het nauw, en die kunnen rare sprongen maken.
p. 106 : Alle contacten werden van de ene op de andere dag verbroken. Alles was weg, mijn hele verleden, het voelde of mijn jeugd werd beëindigd, mijn leven werd verbroken.
p. 125 : Daarvoor in de plaats voelt ze de plek branden. Ze focust zich erop en op de pijn. Die heerlijke pijn van verlichting, die al het andere gevoel, het gevoel van angst, verraad, miskenning en chaos overschaduwt.
p. 146 : Familie staat voor warmte, onvoorwaardelijke liefde, ergens bij horen, trouw, steun en zorg.
p. 246 : Hebben ze ooit het gevoel gehad van alles en iedereen los te zijn, niet meer een echt contact te kunnen maken, nergens meer bij te horen, terwijl je wanhopig snakt naar het enige dat je heel kan maken : warmte, liefde en genegenheid!
p. 251 : Haar mond voelt aan als een droge woestijn waar al lange tijd geen water meer is gevallen.
p. 258 : Nee, ik moet er niet intrappen, die man doet niets zonder reden. Het is een jager en hij zal al zijn tools inzetten om zijn prooi te pakken te krijgen. Jammer, zo jammer, het was ook te mooi om waar te zijn. Trek je harnas maar weer aan, de zwakheden zijn weer gerepareerd, het kan weer tegen een stootje.
Wat is Automutilatie?
Als iemand zichzelf verminkt, spreken we van automutilatie. Een typische vorm van zelfverminking is krassen of kerven in de huid of bijvoorbeeld een sigaret doven op je huid. De bedoeling van zelfverminking is niet om zichzelf te doden.
In sommige culturen bestaan er rituele vormen van zelfverminking, bijvoorbeeld als een vorm van boetedoening of als een soort overgangsritueel om je eigen moed te tonen en te tonen dat je pijn kan doorstaan. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst één op tien jongeren tussen veertien en zeventien jaar zichzelf ooit heeft verwond. Cijfers specifiek voor Vlaanderen geven aan dat het om 14% van de jongeren gaat tussen twaalf en 18 jaar (Baetens et al., 2011). Hoewel dit enkel cijfers zijn voor jongeren, komt zelfverwondend gedrag ook voor bij kinderen en volwassenen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen zich, al dan niet bewust, pijn doen. Bijvoorbeeld om zichzelf te straffen, om innerlijke, emotionele pijn om te zetten in lichamelijke pijn of om andere pijnlijke zaken te vergeten. Bij traumaslachtoffers komen vaak momenten op dat ze het trauma ‘herbeleven’. Automutilatie wordt soms ook door hen ‘gebruikt’ om deze herbeleving te kunnen stoppen.
Soms is automutilatie een manier om met een innerlijke leegte om te gaan of om de omgeving te manipuleren. Vaak wordt geautomutileerd op de zichtbare plaatsen van het lichaam. Zo wordt automutilatie een vorm van taal, een manier om een boodschap over te brengen.
Automutilatie heeft een verslavend effect. Door jezelf pijn te doen komt endorfine vrij, een natuurlijke pijnstiller die ook een gevoel van euforie veroorzaakt. Daardoor is het moeilijk om in je eentje te stoppen met automutileren.
Automutilatie is geen psychische aandoening, het is eerder een symptoom van een andere ziekte of aandoening zoals het borderlinesyndroom. Ook bij autisme kan er sprake zijn van automutilatie.
Over de auteur :
Marja Boomstra debuteerde in 2019 met het verhaal ‘Als het verleden toekomst wordt’ waarvan Thijs van Assche (libelle.be) schreef dat het boek ‘onder je huid gaat zitten’. Zijzelf noemt het boek liefkozend ‘Beertje’, inmiddels is dat het logo van haar boeken geworden.
Ik lees niet veel thrillers maar die van Marja Boomstra raken mij het meest omdat ze zo onderhuids gaan, zo diep en zo meeslepend zijn. Voor mij is ze ook de ‘koningin der cliffhangers.’ Bijna elk hoofdstuk duwt je bijna over de rots en dan toch weer net niet. Daardoor wil je maar steeds verder lezen. De spanning wordt ten top gedreven tot het einde. Wat een schat aan suspens!
https://www.instagram.com/marjaboomstra_auteur/
Ik las reeds alle boeken van Marja en was telkens enorm meegetrokken door de diepzinnige personages. Hier kan je alle recensies lezen :