Boek in de kijker De Theeroos Jennifer Donnelly

De Theeroos                            Jennifer Donnelly

 

Jennifer Donnelly combineert romantiek, historie en spanning op meesterlijke wijze

Korte inhoud
: Londen, 1888. Fiona Finnegan woont in een van de armoedige steegjes van East End, waar overdag kinderen spelen en ’s nachts dieven, prostituees en dromers rondhangen. Ze werkt net als haar vader in de theefabriek van William Burton en droomt ervan om ooit samen met haar grote liefde Joe Bristow een eigen theewinkeltje te kunnen openen.

Fiona’s leven staat op z’n kop als haar vader door een onverklaarbaar ongeluk in de fabriek sterft. Fiona vermoedt dat er opzet in het spel is en dat ook zij gevaar loopt. Ze vlucht naar New York en werkt zich daar op naar de top van de Manhattanse theehandel. Ondanks haar succes kan ze het verleden echter niet laten rusten. Ze keert terug naar Londen voor een gevaarlijke confrontatie met de man die de dood van haar vader op zijn geweten heeft…

De pers over de boeken van Jennifer Donnelly

‘Doordrenkt van romantiek en authentieke details uit de tijdsperiode, zal dit boek alle fans van epische historische fictie enorm aanspreken.’ Booklist

‘Genieten: zo veel pagina’s vol met romantiek, snode plannen, gedetailleerde achtergronden, plottwists en cliffhangers.’ Publishers Weekly

‘Jennifer Donnelly heeft haar historische huiswerk goed gedaan.’ The Washington Post

Over de auteurJennifer Donnelly is een Amerikaanse auteur die in Nederland vooral bekendheid verwierf met de Rozen-trilogie, waartoe de boeken De theeroos, De winterroos en De wilde roos behoren. Ook schreef ze de young adult-romans A Northern Light en Revolution. Met A Northern Light won Donnelly de Los Angeles Times Book Prize en de Carnegie Medal.

 

Een echte aanrader : Het verhaal begint met een proloog : over de moord op het hoertje Polly Nichols.  De man wordt beschreven als uiterst wreed, chique met een kille blik en hij rook naar thee…   (na het lezen vermoed ik wie de moordenaar is…)

Er zijn drie grote delen in het boek.  Ze spelen telkens af op een andere plaats.  Deel I : Londen : de Finnegan familie : arm, Joe en Fiona hebben een droom : samen een theewinkeltje openhouden.   Haar leven verandert drastisch wanneer haar ouders worden vermoord. Joe begaat een misstap en moet trouwen met Millie, de dochter van zijn baas.  Fiona vlucht met Seamie, haar broertje en neemt de boot in Southampton.  Daar leert ze Nicholas Soames kennen die haar enorm zal helpen.

Deel II : New York (p.238) maart 1889. Nick(Nicholas) en Fiona worden onafscheidelijk.  Ze zoekt de kruidenierswinkel van haar oom en staat voor een gesloten deur.  Zijn vrouw is overleden aan cholera en hij is gaan drinken.  Mary, de bovenbuur zorgt voor de baby. Nick’s droom is : een eigen kunstgalerij hebben.  Beiden gaan ze voor hun droom. Fiona heropent de winkel en leert waardevolle mensen kennen die haar vrienden worden.  In dit deel leer je eigenlijk heel veel bij over hoe de thee zich daar ontwikkeld heeft en hoe het is om een winkel op te zetten in die tijd.  Beiden  ( Joe en Fiona) doen ze het op hun manier en ze slagen erin.

Deel III : (p.510) Londen 1889. Fiona zorgt voor een nieuwe thee voor een nieuwe eeuw : theezakjes Quick Cup.   Joe heeft heel veel winkels. Door haar huwelijk met Nick wordt ze burggravin.  Maar dat geeft haar heel veel moeilijkheden met haar schoonvader.  Zeker na de dood van Nick.  Ze zal terugkeren naar Londen om haar problemen op te lossen.  Zowel met haar schoonvader als met Burton.  Ze zal het verleden onder ogen zien.  Het wordt heel spannend.  Joe en Fiona mislopen mekaar constant.  Je zou ze echt willen helpen om bij mekaar te komen.  En dan haar confrontatie met Burton wordt heel zwaar.  Het wordt hard gespeeld.  Er wordt zelfs voor hun beider leven gevreesd…

Heel veel plottwists en cliffhangers.  Telkens als je denkt alles te weten, komen er nieuwe puzzelstukjes vrij.

Meer vertel ik niet want anders spoil ik het verhaal.  Weet één ding : eenmaal je in dit boek begint, kun je niet meer stoppen met lezen.  Het verhaal is verslavend.

Enkele mooie quotes : 

p. 23 : Als je geen dromen meer hebt, kun je net zo goed meteen naar de begrafenisondernemer gaan, want dan ben je eigenlijk al dood.

p. 32 : Je moet eerst op kleine punten winnen voor je grote winst boekt.

p. 82 : Een juweel van de rivier.  Meer kan ik je nu niet geven, maar ooit zal ik je iets veel mooiers geven, dat beloof ik.

p. 138 : Als iets zo’n pijn deed als dit, dan moest je die pijn toelaten.  Een andere uitweg was er niet.

p. 233 : Weg was het uitgelaten meisje dat bij de rivier had gezeten, dromend over een toekomst met de jongen van wie ze hield.  In haar plaats was een ernstige jonge vrouw gekomen, gehard door verdriet en desillusie.  Een vrouw die geen dromen meer meedroeg in haar hart, maar slechts nachtmerries.

p. 313 : Creëer een verlangen naar iets en de klanten zullen het kopen.

p. 339 : Zo voel ik het met Joe.  Hij is weg, maar toch is hij er nog steeds.  Ik kan hem zien en horen.  Ik praat in gedachten tegen hem.

p. 380 : Ze was als een gave diamant waarvan de schoonheid alleen maar zou verzwakken in een te rijk versierde zetting.

p. 562 : Fiona was al lang geleden, toen ze haar familie was kwijtgeraakt en bijna zelf het leven had verloren, tot de conclusie gekomen dat God nog het meest weg had van een afwezige landheer.

p. 562 : Ze wist dat het ondraaglijke niet te dragen viel.  Je kon alleen maar hopen dat je het zou overleven.

p. 675 : Vreemd, dat je een juweel in je hand kunt hebben, hem weggooien en niet eens beseffen wat je had tot het weg is.

p. 716 : Mensen met dromen zijn slim!

ISBN : 9789022582961
Publicatiedatum : 08/08/2018
Pagina’s : 717
Uitgever : Meulenhoff Boekerij B.V.
Uitvoering : Met zachte kaft
Prijs : € 15

Nog enkele boeken die gaan over verschillende personages uit De Theeroos.  Zeker de moeite om te lezen.

In het jaar 1900 zijn de straten van het Londense East End allesbehalve geschikt voor een vrouw van goede komaf. Maar als een van de eerste vrouwelijke doktoren is India Selwyn Jones een buitenbeentje. Ze is vastbesloten een kliniek op te zetten in deze arme omgeving waar medische hulp zo hard nodig is.

Hier ontmoet India de keiharde maar onweerstaanbare gangster Sid Malone. Sid is een tegenpool van India’s kille verloofde, die het kapitaal van haar familie nodig heeft voor zijn politieke ambitites. Geïntrigeerd door Sids mysterieuze verleden stort India zich in een affaire die haar alles zou kunnen kosten wat haar lief is…

 

Tibet, 1913. Willa Alden wordt als gids ingehuurd door Max von Brandt, die van plan is als eerste Duitser de Mount Everest te bedwingen. Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro heeft Willa een been verloren, maar dat weerhoudt haar er niet van deze nieuwe expeditie te ondernemen.

Waar Willa zich echter niet overheen kan zetten is dat haar grote liefde, avonturier Seamus Finnegan, destijds tegen haar wil het besluit nam haar been te laten afzetten om haar leven te redden. Met haar handicap kan ze leven, maar ze kan Seamus niet meer toelaten in haar hart. Teleurgesteld vertrekt Seamus naar Engeland, waar hij met een andere vrouw trouwt. En Willa valt voor de charmes van de knappe Max von Brandt. Ze weet alleen nog niet dat Max een dubbele agenda heeft – en dat Seamus haar nooit helemaal heeft kunnen vergeten…

 

Ik wil jullie graag laten kennismaken met een heerlijke belevenis in het echt : je kan een afternoon tea degusteren bij Valérie Hallin, theesomelier in Oedelem.  Zij vond inspiratie voor de naam van haar zaak in dit prachtige boek.  We hebben het ook besproken tijdens een Tea & Books.  Dat was heel gezellig en interessant om iedereens visie op dit boek te horen.  Hieronder vind je de website van De theeroos.

http://www.detheeroos.be/