Maan Lucinda Riley

Korte inhoud : Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird. Op het landgoed leert Tiggy de oude Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en dat het lot bepaald heeft dat hij haar op het pad van haar verleden zal brengen. Hij stuurt haar naar het Spaanse Granada om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen.

Wat is haar connectie met de fenomenale flamencodanseres La Candela? Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden. Tegelijkertijd krijgt ze kans haar eigen bijzondere gave steeds verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, zal ze moeten beslissen of ze in Granada blijft, of teruggaat naar Kinnaird, en Charlie … 

‘De zeven zussen – Maan’ is het vijfde deel uit de zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

ISBN :9789401610247

Publicatiedatum :10/01/2019

Uitgever :Xander Uitgevers B.V.

Titel serie :De zeven zussen

Prijs : € 21,99

(Bron : Wikipedia)

Eerst wat sightseeing en dan krijg je “mijn mening” en “de quotes” hierna :

Sacromonte , soms ook Sacramonte genoemd , is een traditionele wijk in het oostelijke deel van de stad Granada in Andalusië , Spanje . Het is een van de zes wijken die deel uitmaken van het stadsdeel Albayzín en grenst aan de buurten Albayzín, San Pedro, Realejo-San Matías, El Fargue en Haza Grande.

Het is gelegen op de heuvel en in de vallei van Valparaíso, tegenover het Alhambra – embleem van Granada. De wijk bezet beide oevers van de Darro-rivier , waarvan de naam lijkt te zijn afgeleid van de uitdrukking ” d’auro ” (“van goud “) vanwege zijn beroemde goudhoudende sedimenten .

Traditioneel de buurt van de Granadiaanse zigeuners , die zich in Granada vestigden na de christelijke verovering van de stad in 1492, het is een van de meest pittoreske buurten van de stad, met grotwoningen geïnstalleerd in witgekalkte grotten . [De zigeuners van Sacromonte hebben een gemengde taal die bekend staat als Caló en die de afgelopen eeuw snel is afgenomen. Het is afgeleid van India , waar de zigeuners (Roma) vandaan kwamen . De Roma van Sacromonte werden beroemd gespeeld door de dichter Federico García Lorca in zijn gedichtenbundel Romancero Gitano . [2]

Dertig jaar geleden zijn mijn man en ik op huwelijksreis geweest naar Andalucía. We bezochten Sacromonte en in één van die grotten was er een typische bistro ingericht. We gingen er eten en achteraf konden we de zigeuners bewonderen die er het beste van hun zelf gaven. Na hun prachtige dansen mochten wij ook dansen. Eén van de danseressen kwam mij halen en voor het eerst in mijn leven danste ik de flamenco. Was een hele mooie ervaring.

Sacromonte
Barrio Sacramonte

Sacromonte : het dagelijks leven

Het Cave Museum
Hoe ze woonden …
Een flamenco bar in de grotten
Flamenco show in de grot
Sacromonte

Nu heb je al een beeld van wat de omgeving is in het boek.

Mijn mening : Het is alweer een prachtig verhaal dat zich eerst afspeelt in Schotland (in het heden) en in Spanje (in het heden en verleden). Namelijk : Sacromonte. Een hele rustieke buurt. Ik heb hierboven reeds wat beelden gezet die je meenemen in het verhaal. De hoofdlijn loopt in Schotland en Tiggy beleeft er hele mooie momenten, maar ook enkele angstige situaties waarbij ze zelfs bijna het leven laat. Ze werkt er voor Charlie die de Lord (Laird) is. Ze voelt veel voor hem maar beseft dat het niet kan. Ze vertrekt halsoverkop naar Spanje en leert er haar familie beter kennen. Lucinda verweeft het verhaal van haar verleden door de verschillende personages hun verhaal te laten vertellen. De beschrijving van de gruwelen tijdens de Spaanse burgeroorlog is zeer nauwkeurig. Je beleeft het verdriet en het harde leven mee. Het leven was er schrijnend en velen overleefden die periode niet. Ze hoort het verhaal van haar beroemde grootmoeder Lucía (La Candela) en het triestige lot van haar ouders. Naarmate je verder leest, ontvouwt zich een hele familiesaga voor je ogen. Ik heb wel enkele keren mijn tranen voelen komen, vooral bij het verlies van één van de broers van Lucía. Ook bij de geboorte van Bear, het kindje van Ally. Dat werd zo pakkend geschreven. De verhaallijn over Charlie en Tiggy is ook spannend om te volgen. Hun weg gaat niet over rozen. Op het einde is er nog een mooie verrassing waarbij mijn tranen deze keer goed vloeiden. Tiggy krijgt ook een bijnaam “Erozo” of “Hotchiwitchi”. In het boek wordt duidelijk waarom ze die naam krijgt van de mensen daar. Tiggy blijft maar verder zoeken. Ook wanneer ze terug in Atlantis is, staat ze voor een raadsel in het huis.

Wat ik merk, is dat er alweer een gevoel is van : Pa Salt is nog aanwezig. Tiggy krijgt dat gevoel. Zo ook de andere zussen in de andere boeken… Nu wachten we nog op twee boeken en dan zullen er nog geheimen vrijkomen. Daar ben ik zeker van.

Ik vertel niet verder om niets te spoilen, maar het is weer een schitterend boek waarin heel veel gebeurt.

Enkele mooite quotes :

p. 67 : Elke vrouw die valt voor een slechte man denkt dat hij in wezen niet slecht is maar dat niemand hem begrijpt.

p. 80 : Blijf met beide benen op het tapijt van frisse aarde staan, maar verhef je geest naar de vensters van het universum.

p. 95 : Het leven is een loterij , sommige mensen winnen en sommige mensen verliezen.

p. 166 : Het losse zand was een metafoor voor hun onzekere pad tussen leven en dood.

p. 258 : Als iets voorbestemd is, kan het leven soms heel makkelijk zijn. (Roccamonte)

p. 263 : Jij moet weten waar jij vandaan komt om te zien waar jij heen moet.

p. 281 : Ik heb geleerd dat je pas gelukkig kunt worden als je probeert in het moment te leven.

p. 366 : Ons leven was heel vergankelijk, vergeleken met andere dingen hier op aarde. In de vallei onder me stonden eeuwenoude bomen. En zelfs als die uit de aarde werden gehaald, werden van hun robuuste lichamen nog meubels gemaakt die bleven bestaan, lang nadat de mensen die erop hadden gezeten, waren gestorven.

p. 458 : Weet je, Claurdia, als een parfummaker de geur van jouw keuken in flesjes kon stoppen, zou ik er eentje kopen.

En nu…. lezen maar !!!