Zora en Mira : interview met Anja Cocquyt

Ik leerde Anja kennen via een gemeenschappelijke vriendin en vond het zeer interessant om wat meer over haar te vernemen.  Tijdens mijn zoektocht vond ik dit interview door Leen Belpaeme.  Daaronder vind je dan mijn interview.

 Vooraleer we van start gaan, bekijk eens deze korte video over Zora, de zorgrobot.  Klik op de link hieronder :

https://youtu.be/2X4cgps-0DM

 Korte inhoud : Mira houdt van circus en kan jongleren als de beste. Ze is een knappe, intelligente meid. Toch heeft ze het niet makkelijk op school. Telkens er iets fout loopt of anders dan gepland, kruipt er een tijger in haar lijf. Ze begrijpt de mensen niet zo goed. Dat is verwarrend, vindt Mira. Dan ontdekt ze Zora in de garage van buurman Tommie. Zora is een robot. Tommie is bezig met een geheim Zora-project en vraagt Mira om hulp. Zora en Mira trekken vaak samen op en stilaan begint Mira’s leven op school er heel anders uit te zien. Anja Cocquyt schreef dit ontroerende verhaal over de vriendschap tussen een meisje met ass (autismespectrumstoornis)  en een koppig zorgrobotje. Met hartverwarmende illustraties van Pieter Fannes.

“Dit boek leert je wat autisme is”

LERARES (42) SCHRIJFT VERHAAL OVER VRIENDSCHAP TUSSEN ROBOT EN MEISJE

De 15-jarige Mara uit Oostende was de basis voor Mira, het hoofdpersonage in het boek. In het boek helpt de Oostendse robot Zora het meisje de wereld beter begrijpen.
 De  15-jarige Mara uit Oostende was de basis voor Mira, het hoofdpersonage in het boek. In het boek helpt de Oostendse robot Zora het meisje de wereld beter begrijpen.
In het kinderboek ‘Zora en Mira’ krijgt een meisje met autisme steun uit onverwachte hoek. De Oostendse robot Zora helpt haar de wereld beter te begrijpen. Auteur en lerares Anja Cocquyt (42) baseerde het personage van Mira op de 15-jarige Mara uit Oostende. “Ik ben blij dat mensen nu beter kunnen begrijpen wat autisme is”, zegt Mara.

Anja Cocquyt, mama van Sam (12) en Lies (13), heeft met ‘Zora en Mira’ niet haar eerste boek geschreven. Met ‘Een genie met dyslexie’ baseerde ze al eens een verhaal op een van haar leerlingen. Na een gesprek met Tommy Deblieck, een van de zaakvoerder van ZoraBots, rijpte een idee voor een nieuwe boek.

”Ik had al veel opgezocht over autisme, want ik heb al eens leerlingen met autisme in mijn klas gehad. Tussen pot en pint sprak ik met Tommy over de interactie tussen robots en kinderen met autisme. Robots interesseren me op zich niet zo veel, maar dit vond ik wel boeiend. Op mijn jaarlijkse schrijfreis met een schrijverscollectief uit Gent ben ik aan het verhaal begonnen. Ik ben ook met Mara gaan praten. Ze heeft autisme en was toen 13 jaar. Ze vond het vooral moeilijk om op school bij een groepje kinderen te gaan staan. Misschien kon de robot haar daarbij helpen? Dat komt ook in het boek. Het personage Mira neemt Zora mee naar school, maar dat loopt fout af. Zora zet haar bij een groep kinderen die haar uitlachen.” Uiteindelijk groeit er een vriendschap tussen het meisje en de robot. Ook Tommy kreeg een rol in het boek: het is bij buurman Tommie dat Mira haar robot leert kennen. Hij programmeert Zora tot ze de ideale begeleider is.

Begrip

Zora en Mira is niet enkel een leuk leesboek, het boek geeft een inzicht in het leven van iemand met autisme. Ook Mara, nu 15 jaar oud, herkent zichzelf in het personage Mira. “Het boek heeft voor mij een positieve boodschap. Het aan wat ik al allemaal bereikt heb. Nu kunnen mensen ook beter begrijpen wat het is om met autisme te leven. Ik kreeg van een vriendin die een broertje heeft met autisme al te horen dat ze nu begrijpt wat er in zijn hoofd omgaat. Mijn psychologe heeft mij ook al verteld dat ze veel kinderen met autisme het boekje laat lezen.” Mara had zelf nog geen contact met Zora. “Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat die robot in het echt allemaal kan”, lacht ze.

Volgende boek

Na 17 jaar in het tweede leerjaar staat Anja nu in de OKAN-klas voor anderstalige leerlingen in Petrus en Paulus West. “Na al die jaren had ik nood aan verandering. Het is een leuke nieuwe uitdaging. Het bracht me ook opnieuw op een idee voor een nieuw boek. Ik zou graag iets schrijven over een Syrisch kindje. Ik hoor zoveel verhalen van mijn leerlingen.” Anja blijft ook schrijven en de jaarlijkse schrijfreis is daarbij een ideaal startpunt. “Ik kon vroeger geen verhaal afmaken. Dankzij de lessen creatief schrijven heb ik enorm veel bijgeleerd over de technische kant van verhalen.”

(Leen Belpaeme)

Het boek is al een tijdje verkrijgbaar, maar werd nu officieel gelanceerd. “Het is heel spannend. ik ben blij, maar ook nieuwsgierig. Hoe zullen de lezers erop reageren?” De illustraties in het boek zijn van Pieter Fannes. Het boek is uitgegeven bij het Davidsfonds en kost 15,99 euro. 

 

Interview met Anja Cocquyt

1. Waarover gaat Zora en Mira?
Over een meisje met autisme dat met haar eigen talenten en beperkingen leert omgaan. Met vallen en opstaan. En met de hulp van het robotje Zora en haar goeie vriend Sem.
2. Hoe ben je op het idee gekomen om dit verhaal te schrijven?
Ik ken enkele volwassenen  kinderen met autisme. Ik ken de oprichter van Zora. Toen hij me vertelde dat ze nu ook met autistische kinderen samenwerkten vond ik dat een heel mooi onderwerp voor een boek.
3. Heb je je gebaseerd op een persoon?
Het hoofdpersonage is gebaseerd op een tienermeisje dat ik ken. Mara, heet ze. Ze schreef ook het voorwoord van het boek.
4. Waarin is Zora een meerwaarde?
Zora bekijkt alles nuchter. Zonder emotie. Praat zonder emotie. Ze is zakelijk. Dat is fijn voor iemand met autisme. Maar verder in het verhaal blijkt… dat Zora toch haar eigen willetje heeft 😏
5. Welke opleiding heb je gevolgd?
Ik ben onderwijzeres van opleiding. Volgde avondschool beeldhouwen en volgde vele schrijfstages en schrijfcursussen. Ik geef nu les aan anderstaligen op een middelbare school.
6. Ben je op onderzoek gegaan?  En hoe is dat verlopen?
Ik praatte vooral met Mara maar ook met andere personen met de diagnose ASS.
Ik ging praten met de Zora-mensen. Ook las ik vele tijdschriften en boeken over autisme.
7. Hoe kan je boek geïntegreerd worden op school?
Als er iemand in de klas is, met ASS, kunnen sommige fragmenten dingen uitleggen, illustreren. Om ASS wat begrijpelijker, tastbaarder te maken.
8. Lees je zelf veel?  En wat lees je graag?
Ik lees zelf vrij veel. Fictie en non-fictie. Ik lees graag boeken over psychologie,gezondheid en romans. Geen science-fictions en geen fantasy. Daar hou ik niet van.
9. Heb je nog boeken geschreven?  Welke?
 
Ik schreef ook nog ‘Een genie met dyslexie’. Dat was bij uitgeverij Abimo.
10. Indien je een nieuw boek zou schrijven, zou het dan een gelijkaardig boek worden?
Ik zou graag een boek schrijven over een Syrische tiener dat hier aankomt. Ik geef nu les aan deze jongeren en de input is heel groot. Hun verhalen zijn om stil van te worden. Ik heb vaak het gevoel dat ik daar iets mee moet gaan doen.
11. Kan Zora nog andere kinderen helpen?
Ja hoor. Ze is niet alleen handig voor kinderen met ASS.
12. Wat zijn de mogelijkheden van Zora?
Goh, ze werkt al in vele scholen en instellingen maar op deze vraag kunnen de Zora-mensen een beter antwoord geven.
13. Kan je boek gelezen worden door de kinderen zelf of moet het voorgelezen worden?
Als de kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze het zelf lezen. Het verhaal is voor kinderen vanaf 10 jaar. 10-14 jaar. Maar dat is eigenlijk heel afhankelijk van de interesses en leesgedrag van het kind.
14. Wat kan je boek betekenen voor kinderen maar ook voor de ouders.
Ik hoop dat het mensen een beter beeld geeft over ASS. Dat ASS wat duidelijker wordt voor hen.
15. Geef je lezingen of workshops met Zora?
Ja, ik geef hier en daar een lezing met Zora.

Beste Anja, dank voor je boeiend interview.  Je boek zal zeker bijdragen tot een beter begrip van mensen met ASS.  Het is een aangenaam en zeer kindvriendelijk boek.