Planet Prudence illustrator Prudence Geerts

Bad at Adulting       Good at Feminism     Prudence Geerts

 

Enkele dagen geleden was Prudence als gaste aanwezig bij Van Gils en gasten  :  hieronder zie je de link.  Helaas kon ik die niet kopiëren van de televisie één.

https://www.een.be/van-gils-gasten/slecht-in-groot-worden-goed-in-feminisme

 

“Als ik teken, vind ik rust en voel ik me goed”

375.000 VOLGERS OP INSTAGRAM, MAAR ONBEKEND IN BELGIË

Prudence Geerts baseert zich voor haar comics vaak op haar eigen leefwereld en doorbreekt vaak taboes.
 Prudence Geerts Prudence Geerts baseert zich voor haar comics vaak op haar eigen leefwereld en doorbreekt vaak taboes.
 In België is ze nog onbekend, maar over de hele wereld heeft de Gistelse tekenares Prudence Geerts al 375.000 volgers op haar Instagram-account Planet Prudence. Ze doorbreekt universele taboes met haar comics en is een steun voor haar volgers. “Het is niet omdat je ziek bent, dat je je dromen moet vergeten. Die boodschap wil ik graag aan mijn volgers overmaken.”

Prudence (25) maakt comics over haar eigen leefwereld en perikelen. Haar werk slaat aan bij de massa, maar dan voorlopig alleen in het buitenland. Ze brengt dagelijkse problemen in beeld waar iedereen zich in herkent, maar doorbreekt ook allerlei taboes rond het vrouw zijn. “Ik teken al van toen ik klein was en heb dagelijks potlood en papier in de hand. Als ik teken, vind ik rust en voel ik me goed. Vorig jaar besloot ik een Instagram-account aan te maken omdat ik mijn tekeningen wilde centraliseren. In maart werden mijn comics plots opgepikt door de websites 9GAG en PoredPanda. In enkele dagen had ik plots 120.000 volgers”, vertelt Prudence.

Prudence Geerts baseert zich voor haar comics vaak op haar eigen leefwereld en doorbreekt vaak taboes.
 Prudence Geerts Prudence Geerts baseert zich voor haar comics vaak op haar eigen leefwereld en doorbreekt vaak taboes.

Vulgair

Maandelijks kwamen daar dertig- tot vijftigduizend volgers bij. Plots werd Prudence een icoon op sociale media en ondertussen heeft ze 375.000 volgers. “Ik krijg veel positieve reacties, maar sommigen reageren ook negatief omdat ze bepaalde dingen vulgair vinden. Zo had ik eens een tekening gemaakt over maandstonden en bloedverlies bij het niezen. Iets typisch voor meisjes, maar sommigen vinden dat niet kunnen. Dat is iets waar nooit over gesproken wordt, maar waar meisjes en vrouwen zich nochtans wel in herkennen. Anderen vinden het fantastisch dat iemand zoiets durft af te beelden. Het zijn universele thema’s en ook van mensen uit verschillende culturen kreeg ik felicitaties.”

Prudence Geerts baseert zich voor haar comics vaak op haar eigen leefwereld en doorbreekt vaak taboes.
 Prudence Geerts Prudence Geerts baseert zich voor haar comics vaak op haar eigen leefwereld en doorbreekt vaak taboes.

Depressies

In België is de Gistelse nagenoeg nog onbekend, maar in het buitenland verscheen ze al in verschillende media, zoals de Huffington Post (Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Italië en Indië), TPI (Italië), Cosmopolitan (Nederland), NSMBL (Nederland), El Mundo (Spanje), Demotivateur (Frankrijk), Tabi Labo (Japan) en meer. Zelfs Star Trek-acteur George Takei en Mike ‘The Situation’ Sorrentino van Jersey Shore hebben al comics van Prudence gedeeld.
Maar in augustus werd Prudence plots moe en ziek. “Mijn energie minderde elke seconde. Ik kon amper herinneren wat mensen me vertelden, zakte soms in elkaar en kon zelfs geen les meer volgen. Ik begreep het niet. Ik ben een optimist, iemand die niet zwaar ziek zou worden”, vertelt Prudence.

Dokters dachten dat ze griep had, maar uiteindelijk werden het posttraumatische stressstoornis en het Chronisch Vermoeidheidssyndroom vastgesteld. Feiten van seksueel misbruik, seksuele intimidatie en depressies uit het verleden vertaalden zich plots in de aandoeningen.

Prudence Geerts heeft dagelijks een potlood en papier in de hand.
 Prudence Geerts heeft dagelijks een potlood en papier in de hand.

Boodschap

“Ik kreeg te horen dat ik waarschijnlijk niet meer zou kunnen werken. Ook mijn studies Toegepaste Informatica heb ik moeten opgeven en zelfs autorijden kan ik niet meer. Ik kon kiezen: bij de pakken blijven zitten of verder gaan en gelukkig worden met wat ik wel nog kon”, gaat Prudence verder. De afgelopen maand was de tekenares iets minder actief, maar sinds kort plaatst ze weer comics op haar website en Instagram. Daarin toont ze onder andere hoe ze het verschrikkelijke nieuws heeft vernomen. “Het is niet omdat je ziek bent dat je je dromen moet vergeten. Dat is mijn levensvisie geworden en die boodschap wil ik ook aan mijn volgers overmaken”, besluit ze.
Haar comics zijn te vinden op Planet Prudence op Instagram. Prudence steunen of haar levensverhaal lezen, kan op www.planetprudence.com/help.

Ik heb Prudence reeds geïnterviewd en je vindt het op  http://www.booksandwords.be/interview-met-prudence-van-planet-prudence/

ISBN : 9781633537583

Pagina’s : 200
Uitgever : Mango Media

Ondertitel : Comics on Relationships, Life and Food

Uitvoering : Met harde kaft

Afmetingen : 152 x 152

Prijs : € 24,95

Lieve Prudence, je bent reeds voor miljoenen mensen op instagram en fb een groot voorbeeld van volharding en hoop.  Je toont de mensen dat je nooit je dromen mag opgeven.  Je hebt je lichaam aanvaard en je draagt er zorg voor.  Ik hoop dat je alter ego je heel ver mag brengen en dat je nog veel plezier met haar beleeft.