Zomerlezen 2018

Er komen zoveel boeken uit, ook deze zomer.  Dus wil ik er enkele voor jullie bekijken en aanraden.

Momenten van geluk.              Anne Ostby

Korte inhoud : Vijf vriendinnen besluiten samen op de Fiji-eilanden te gaan wonen, waar ze niet alleen een chocoladebedrijf beginnen maar ook zichzelf terugvinden. Vlak voor hun pensioengerechtigde leeftijd besluiten Sina, Lisbeth, Ingrid en Maya Noorwegen te verlaten en bij hun vriendin Kat, die recent weduwe is geworden, op Fiji te gaan wonen. De vrouwen hebben ieder hun eigen problemen en geheimen, maar samen vinden ze een nieuw doel: het maken van chocolade – bitterzoete roomzachte momenten van geluk. Momenten van geluk is een heerlijk verhaal over vriendschap, hoop en chocolade.

Over de auteur : Anne Ostby is een journaliste uit Noorwegen, die zich in de hele wereld thuisvoelt.  Ze woonde o.a. in de VS, de Fiji-eilanden, Kazachstan,  en Iran en Pakistan.  Momenteel woont ze in Oost-Timor.  Haar debuutroman Momenten van geluk werd een wereldwijde bestseller.

Een aanrader : Het is een warme en wijze roman over opnieuw beginnen op latere leeftijd.

ISBN : 9789492086549

Publicatiedatum : 07/06/2018

Pagina’s : 320

Uitgever : Orlando

Ondertitel : een verhaal over vriendschap, hoop en chocolade

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 19,95

***********************************************************

Volle bloei                              Hetty Kleinloog

Korte inhoud : Volle bloei is het verhaal van vijf vrouwen op leeftijd: Danny, Wanda, Lies, Anneke en Greetje. Ze ontmoeten elkaar op de begraafplaats, waar ze bloemen leggen op de graven van hun overleden echtgenoten. Als blijkt dat ieder van hen nog een droom te verwezenlijken heeft, nemen ze een besluit: ze zijn weer zo jong als ze zich voelen en gaan overdoen wat overgedaan moet worden. Zo wil Danny, een rasechte Amsterdamse, nog één keer een hit schrijven én zingen. En Wanda, diplomatenvrouw, wil bewijzen dat ze ook in haar eentje een wereldreis kan maken. Lies, die altijd voor haar moeder heeft gezorgd, zou voor het eerst in haar leven een grote liefde willen én een orgasme. Anneke is op zoek naar haar ter adoptie afgestane zoon. En Greetje wil weten of ze de moord op haar man, waarvoor ze twaalf jaar heeft vastgezeten, wel echt heeft gepleegd.

‘Een hilarische en ontroerende ode aan vriendschap en het leven.’ – Dieuwertje Blok

‘Verrassend en beeldend, erg genoten van dit boek.’ – Sara Kroos

Over de auteur :  Hendrika (Hetty) Kleinloog (Amsterdam, 24 juni 1958) is (toneel)schrijver, tekstdichter en toneelregisseur.

Kleinloog studeert van 1984 tot 1987 aan de Theaterschool Amsterdam, de parttime opleiding Drama. Als afstudeerproject richt zij Theatergroep Mevrouw Jansen op. Bij deze theatergroep is zij tot de opheffing in 2009 creatief leider / auteur / regisseur / tekstdichter.

Vanaf 2000 schrijft Kleinloog televisiedrama. Zij werkt als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte en SpangaS. Met SpangaS wint zij in 2008 De Gouden Stuiver, de Televisierring voor het beste jeugdprogramma. In 2009 schrijft ze in opdracht van de NCRV de scholenmusical ‘Zin in morgen!’. Sinds 2009 werkt zij eveneens als schrijver en tekstdichter bij TiTa Tovenaar (AVRO).

Kleinloog werd vervolgens ook speldocent en docent creatief schrijven aan het ROC van Amsterdam, opleiding Theater.

Kleinloog was vanaf 1985 partner van Henriette Carolina (Jet) Vesseur. Op 24 oktober 2000 trouwden ze. Vesseur en Kleinloog hebben twee kinderen: Daniël Han (Daan) Kleinloog en Anna Elisabeth Kleinloog. Op 29 september 2007 overleed Vesseur op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Berichten over ziekte, leven, liefde en dood zijn gebundeld in ‘Alle tijd is meegenomen’ (2008, uitgeverij Tobi Vroegh).

 

Een aanrader : Ik vind het een mooi gegeven om te zien hoe oudere mensen toch niet dood zijn, maar nog dromen hebben.  Ze willen die nog volbrengen. Ik ben nu zelf al een vijftiger en heb nog dromen.  En nu ben ik ermee bezig om ze te verwezenlijken.  Eén voorbeeld is al deze boekenblog…

ISBN : 9789460683985

Publicatiedatum : 18/06/2018

Pagina’s : 416

Uitgever : Uitgeverij Marmer B.V.

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 19,99

********************************************************

Olga                          Bernhard Schlink

Korte inhoud : Een dorpje rond 1900 in het oosten van het Duitse Rijk. Olga is een weeskind, Herbert de zoon van de plaatselijke landheer. Ze vallen voor elkaar, maar het eeuwenoude lied van het klassenverschil speelt hen parten, Olga is volgens Herberts ouders geen partij voor hun zoon. Maar de twee verliefden weten elkaar altijd weer te vinden, ook als Olga als onderwijzeres naar een klein stadje verhuist en Herbert zijn romantische ideeën over Rusland, Afrika en Amerika volgt en op reis gaat. Hij droomt van koloniale macht en wil net als Amundsen de poolgebieden veroveren. Maar Olga heeft haar twijfels, hij is geen doorzetter en geen gewiekste planner. De expeditie start veel te laat in het jaar en Olga hoort niets meer van haar lief. Omdat ze met hem verbonden wil blijven, schrijft ze hem ‘Poste Restante, Tromsø, Noorwegen’. Iedere week een brief. In een beeldend tableau schetst de verteller in Olga het portret van een vrouw die moet meemaken hoe niet alleen haar geliefde, maar een heel volk zicht op de realiteit verliest. Doof geworden door het oorlogslawaai en gevlucht voor de Russen, begint Olga in een klein Duits stadje een nieuw leven. Uit de oude uniformen naait zij nieuwe kleren, en zo leert de jonge verteller Ferdinand haar kennen. Hij is gefascineerd door deze raadselachtige vrouw met haar rechtlijnige opvattingen. Wat zij te vertellen heeft, is anders dan alles wat hij tot nu toe over het leven meende te weten. Na Olga’s overlijden gaat hij op zoek naar haar liefdesbrieven in Noorwegen, vindt ze bij een antiquair en betaalt er veel te veel voor. Maar de inhoud van de brieven is nog fascinerender dan alles wat zij hem heeft verteld.

ISBN : 9789059368019

Publicatiedatum : 14/06/2018

Pagina’s : 302

Uitgever : Uitgeverij Cossee

Ondertitel : roman

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 22,99

Over de auteur : Bernhard Schlink (1944) is een een Duitse jurist en auteur. Hij groeide op in Heidelberg, waar hij ook zijn rechten studie heeft gedaan. Hij begon zijn schrijverscarrière in 1987 met een serie detectives. In 1995 verscheen zijn roman ‘Der Vorleser’, wat een internationale bestseller werd en in meer dan 50 talen is vertaald. Ook won Schlink er verschillende literaire prijzen mee, waaronder de Italiaanse literatuurprijs Grinzane Cavour en de Franse Prix Laure Bataillon. Der Vorleser is in 2008 verfilmd onder de titel ‘The Reader’, met Kate Winslet en Ralph Fiennes in de hoofdrollen. De film won een Oscar en een Golden Globe en was een wereldwijd succes.

Een prachtige film !!!

Na zijn doorbraak met ‘De voorlezer’ schreef Schlink nog vele andere boeken, zoals ‘Die Heimkehr’ en zijn laatst verschenen roman ‘Die Frau auf der Treppe’. Een verhaal uit Schlinks verhalenbundel ‘Liebesfluchten’ uit 2000 werd ook verfilmd, onder de titel ‘Flights of Love’, Liam Neeson en Antonio Banderas.

In 1975 promoveerde Bernhard Schlink en om 1988 werd hij rechter aan het grondwettelijk Hof van de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Sinds 2004 is hij hoogleraar Staat- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Humboldt Universiteit in Berlijn. Momenteel woont hij in Bielefeld, Duitsland.

************************************************************

Het Darwin Dilemma                              Han Thomas

Korte inhoud : Het speelt zich af in Londen, Parijs en Egypte waar de ontknoping te midden van de piramide van Cheops plaats vindt, vlakbij hoofdstad Cairo. Meer weten? Lees het verhaal waar Het Darwin Dilemma over gaat: Wanneer antropoloog Mark Enquist aantoont dat er lang voor de eerste bekende menselijke beschavingen ontstonden, een intelligent volk op aarde geleefd moet hebben, plaatst hij de ouderdom van de mensheid in een compleet nieuw daglicht. Een verborgen deur in de piramide van Cheops en een oude Ottomaanse kaart van het land onder het ijs van Antartica zijn enkele van de echt bestaande aanwijzingen die professor Enquist op het spoor van dit oude geheim hebben gebracht. Vreemd genoeg is hij vanaf dat moment zijn leven niet meer zeker. Vlak voordat wetenschapper Nicolas Moreau het antwoord op een van de grootste onopgeloste raadsels uit de geschiedenis bekend wil maken, verdwijnt hij plotseling spoorloos. Journaliste Michelle Rousseau komt erachter dat hij heeft ontdekt hoe levenloze deeltjes miljarden jaren geleden de gigantische sprong naar het eerste leven op aarde hebben kunnen maken. Op haar zoektocht naar de verdwenen bioloog komt ze er langzaam achter dat de meningen over wie er verantwoordelijk is voor de schepping sterk verdeeld zijn.

Een aanrader : Het Darwin Dilemma voert langs onderwerpen als de (on)eindigheid van het heelal, de evolutietheorie en verschillende visies over het ontstaan van het leven op aarde. Bespiegelingen over het al dan niet bestaan van een god maken het boek tot een spiritueel avontuur dat gevoelens van verwondering en ontzag voor het universum zal oproepen. Zonder dat het verhaal zijn vaart verliest, passeren verrassende feiten over astronomie en hogere dimensies de revue. Spanning en avontuur worden afgewisseld met intrigerende beschouwingen over de kans op buitenaardse intelligentie, het creëren van leven en de miraculeuze werking van atomen, de bouwstenen van al wat is.

In de pers : De eerste reacties op het boek liegen er niet om: Hendrik Spiering schreef in NRC Next: ‘Han Thomas heeft een spannend en vakkundig boek geschreven in de voetsporen van Het Bernini Mysterie van Dan Brown. Het is een helder verhaal op basis van goede research.’

Wim Kleisen van NBD Biblion: ‘Boeken als deze thriller zijn erg zeldzaam. De auteur is goed thuis in de wetenschap, maar schrijft beslist niet over de hoofden van de lezers heen. De spanning is tastbaar.’

Kim Moelands, oud-jurylid Gouden Strop: ‘Han Thomas is erin geslaagd om een spannende, goed geschreven thriller af te leveren. Een debuut dat absoluut smaakt naar meer en gewaardeerd zal worden door liefhebbers van Dan Brown.’

De Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Leod van de verfilmde bestseller Hoe duur was de suiker?: ‘Een boek in de trant van De Da Vinci Code, maar dan veel beter! Dit heeft alles in zich om een internationale bestseller te worden!’

Over de auteur : Han Thomas (1969) is van huis uit accountant. Eerder was hij freelance interim-manager en werd hij door Nederlandse multinationals ingehuurd voor complexe projecten. Daarnaast had hij zijn eigen consultancybureau.
Toen zijn vrouw voor luchtvaartmaatschappij KLM commercieel directeur in Turkije werd, zette hij zijn bedrijf in de ijskast en samen met hun jonge kinderen ging het gezin op avontuur naar het oosten. In Istanbul gaven de fenomenale uitzichten over de Bosporus en de zeestraat tussen Europa en Azië, hem inspiratie voor het schrijven van een spannende fact-fiction thriller, Het Darwin Dilemma  (2011).

ISBN : 9789054295006

Publicatiedatum : 03/05/2018

Pagina’s : 482

Uitgever : Conserve

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 19,99

***************************************************************

De laatste getuige                              Frank Krake

Inhoud : Wim Alosery (1923) zwerft als kleine jongen door de straten van Kattenburg in Amsterdam om uit de handen van zijn drinkende stiefvader te blijven. Daar leert hij te overleven en ontwikkelt hij eigenschappen die tien jaar later zijn leven zullen redden. Liggend op het dak van een rijdende trein ontvlucht hij de verplichte Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij duikt onder bij een boer in West-Friesland en schuilt maandenlang in een kist onder de grond, tot hij bij een razzia wordt opgepakt. Na een verblijf in het beruchte Gestapo-hoofdkwartier in de Euterpestraat en het Huis van Bewaring aan de Weteringschans, wordt hij opgesloten in Kamp Amersfoort. Na enkele weken gaat hij op transport naar een relatief onbekend concentratiekamp in Duitsland: Neuengamme, bij Hamburg. Hij weet te overleven door zijn inventiviteit, levenskracht en wat hij op Kattenburg leerde. Neuengamme is het kamp waar de meeste niet-Joodse Nederlanders worden vermoord. Maar niet door het gebruik van gaskamers. In het hoofdkamp en de Aussenlager, de buitenkampen, is het motto: Vernichtung durch Arbeit – vernietiging door arbeid. Wim wordt tewerkgesteld in Husum, bij het onmenselijk zware graafcommando voor antitankgrachten in Noord-Duitsland. Enkele dagen voor de bevrijding komt hij na een gruwelijke tocht met zevenduizend medegevangenen op de luxe oceaanstomer Cap Arcona terecht, in de baai van Lübeck en op twee kilometer van de kust. De bevrijding is nabij. Terwijl de geallieerden het Duitse leger op de wal tot overgave dwingen voeren jachtvliegtuigen van de RAF bombardementen uit op de schepen die in de baai voor anker liggen. Drie daarvan, waaronder de Cap Arcona, worden vol getroffen. De gevangenen zitten benedendeks als ratten in de val. Op wonderbaarlijke wijze weet Wim het inferno te ontvluchten. Totaal uitgeput bereikt hij de wal, aan de goede kant van de baai. Waldemar Nods, de vader van Sonny Boy, zit op hetzelfde schip. Ook hij weet te ontkomen, maar wordt op het strand alsnog door jongens van de Hitlerjugend vermoord. Wim heeft meer geluk. Met niet meer dan vierhonderd andere gevangenen overleeft hij één van de grootste scheepsrampen aller tijden. Op 94-jarige leeftijd is Wim de laatste overlevende die dit nog kan navertellen. Daarvoor moet hij na de oorlog eerst afrekenen met zijn kampsyndroom. Dat lukt hem mede met de hulp van zijn vrouw.Hij wordt niet zuur, cynisch en haatdragend, maar omarmt tot op de dag van vandaag vol positivisme het leven, de liefde voor de mens en de vrijheid. Nu vertelt hij ons eindelijk zijn hele verhaal, als laatste overlevende van drie kampen en een scheepsramp met vier keer zoveel slachtoffers als bij de Titanic. Als DE LAATSTE GETUIGE!

RTL Late Night – Frank Krake deelt heftig verhaal van overleden ‘laatste getuige’ Wim Aloserij

 

Over de auteur Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de RUG. Hij publiceerde in de Verenigde Staten en schreef de autobiografie De rampondernemer (2013) en Menthol (2016) over de eerste neger in Twente.

In 1994 werd hij directeur bij Unimeta BV, een producent van tuinmeubilair. Het bedrijf werd hard getroffen door de vuurwerkramp in Enschede en ging failliet. Krake maakte ook 9/11 en SARS van dichtbij mee, allemaal onderwerpen die hij in De rampondernemer  ter sprake heeft gebracht.

Frank Krake is een veelgevraagd spreker. Hij combineert de vele facetten van het ondernemerschap op praktische wijze met een gedegen theoretische onderbouwing, tot een inspirerend en motiverend verhaal. Met een stevige audio-visuele ondersteuning bij zijn presentaties en de nodige dosis humor.

ISBN : 9789082476415

Publicatiedatum : 14/06/2018

Pagina’s : 312

Uitgever : Uitgeverij Achtbaan

Uitvoering : Met zachte kaft

Prijs : € 19,99

*********************************************************

Ziezo, dat is het.  Ik hoop dat er een boek tussen zit waarvan je denkt : die moet ik lezen !!!   Veel leesplezier !