Interview met Aloka Liefrink

Een leuke ontmoeting met Aloka Liefrink

 

Een tijdje geleden ben ik naar de Standaard Boekhandel in Brugge getrokken om haar boek De Voyeur te laten signeren.  We hadden reeds wat contact gehad via fb en het was net alsof we mekaar weerzagen.  We gaven mekaar een dikke knuffel en hadden een gezellige babbel.  Aloka is een lieve en warme jonge vrouw die heel wat pit uitstraalt.  Het was dus een plezier om haar en haar sympathieke vriend in levende lijve te leren kennen.

Aloka Liefrink werd in 1979 geboren in Kerala in Zuid-India. Ze verbleef de eerste negen maanden van haar leven in een weeshuis, werd geadopteerd door een Vlaams-Nederlands echtpaar en groeide vervolgens op in het Vlaamse Kempenland. Ze studeerde public relations en werkte onder andere als team- en lifecoach. Haar adoptievader was jeugdboekenauteur en gaf zijn passie voor schrijven aan haar door. Al van jongs af aan schreef Aloka gedichten en verhalen, waarmee ze ook regelmatig prijzen won. Na de dood van haar adoptievader schreef ze een gefictionaliseerde autobiografie over adoptie, later uitgegeven als haar debuutroman met de toepasselijke titel Verweesd.  (2010)

In 2011 maakte ze haar thrillerdebuut met Fotomodel gezocht, in snel tempo gevolgd door De passiecoach  (2012) en Avondmasker  (2013). In 2014 vormde ze met Luc Deflo (een van de bekendste thrillerauteurs van Vlaanderen) het schrijversduo Deflo & Liefrink. Hun gezamenlijk debuut verscheen onder de titel Onderhuids.

En nu is op 22 september  haar vijfde thriller De Voyeur verschenen. Tijd voor wat vragen dus.

 Verweesd

Verweesd, Aloka LiefrinkEen bewogen adoptieverhaal
Berlinda is geboren in Zuid-India en komt als peuter in een adoptiegezin terecht. Aanvankelijk gaat alles goed, maar samen met haar ook geadopteerde broer wordt ze als tiener meegesleurd in een waanzinnige vechtscheiding. De kinderen worden aan de adoptievader toegewezen.
Als die plots overlijdt, raakt Berlinda, intussen bijna meerderjarig , volledig in de ban van het bizarre gedachtegoed van Angela, de nieuwe vriendin van haar vader.

Als Berlinda tweeëntwintig is, leert ze Roel kennen. Berlinda ziet in hem een manier om de verstikkende wereld van Angela te ontvluchten. Vanaf dan wordt de moed van de jonge vrouw pas écht op de proef gesteld.

Zelf geadopteerd uit India schreef Aloka Liefrink met Verweesd een bewogen en uniek adoptieverhaal.
Wat is de betekenis van een familieband? Zijn we écht helemaal alleen op de wereld? Wanneer is de uiterste grens van volhouden bereikt?

ISBN : 9789460010644

Fotomodel gezocht

Fotomodel gezochtThriller over de schaduwzijden van internet, social media en de modellenwereld.

In de thriller Fotomodel gezocht portretteert Aloka de ervaringen van een jonge, onzekere vrouw die verzeild raakt in de wereld van louche modellenbureaus en cyberseks (bonnasses). Het boek beschrijft de innerlijke strijd van hoofdpersoon Jolien tegen de psychische manipulatie en fysieke beproevingen. Met deze thriller beoogt de auteur jonge vrouwen te waarschuwen tegen de schaduwzijden van internet, social media en de modellenwereld.

De Passiecoach

De Passiecoach, Aloka LiefrinkWanneer ruilen we veiligheid in voor passie? Deze brandende vraag wordt door de Aloka met vuur naar voren gebracht in De passiecoach.

Juist als het leven zich settelt in een wat saai maar veilig bestaan, doemt een schroeiend verlangen op. Is dit alles wat het leven te bieden heeft? De romantiek lijkt vervlogen, tot de passiecoach zich aandient. Voorzichtig wordt de verboden band aangehaald. Alles lijkt fijn, mooi en spannend, maar blijkt een verraderlijke maskerade met fatale gevolgen. Deze pageturner is een adembenemend boek dat de lezer niet terzijde zal kunnen leggen.

Avondmasker

Petra ontmoet vrij snel na haar relaties met Willem en Gregory de ogenschijnlijke zachtaardige Remco.

Haar leven lijkt op rolletjes te lopen nu ze een fijne relatie heeft en succesvol debuteert met haar autobiografische roman. Maar de bagage die ze uit het verleden meedraagt, is nog lang niet uit de voeten!
Wanneer ze op een maandagmorgen de kop van ‘de Volkskrant’ leest, wordt haar hele leven door elkaar geschud. Gregory Grootman komt er met strafvermindering vanaf. Het leven van Petra wordt een aaneenschakeling van passionele momenten, conflicten, angsten en afpersing.
Terwijl ze spartelt tussen alle turbulentie, heeft ze op de koop toe te maken met het indringende verleden van Remco dat haar op de hielen zit.
Grootman eist grote sommen, maar die krijgt ze niet bij elkaar. Aan de welgestelde, jaloerse Remco durft ze niets te vragen. Laat staan iets op te biechten. Petra die haar baan kwijt is, ziet maar één mogelijkheid: Ben.

Welke prijs betaalt ze voor deze vrijheid?

Onderhuids (bestseller zomer 2014!)

Onderhuids, Deflo & LiefrinkDe eerste werkdag van Masha Kirilenko bij de politie van Hasselt begint hectischer dan verwacht. Er werd een jonge vrouw gewurgd in haar flatje aangetroffen.
De sexy, jonge Letse wordt eropuit gestuurd om haar ervaren collega Felix Debie te assisteren.
Kort daarna gebeurt er een gelijkaardige moord en gaat de bal pas écht aan het rollen.
Masha kampt intussen met de spoken uit haar verleden, maakt kennis met een getormenteerde ex-flik met te veel testosteron, gaat de strijd aan met boefjes in een supermarkt en ondervindt dat de mannen en vrouwen op het politiekantoor elk hun eigen zorgen hebben.
De onderhuidse spanning is te snijden…

Een verhaal van moord en passie, van spijt en romantiek, van mensen die hun verlangens willen invullen en hun verleden willen vergeten.
Succesauteur Luc Deflo, goed voor al meer dan 500.000 verkochte thrillers, start een nieuwe reeks op met de jonge schrijfster Aloka Liefrink.
Even spannend en onweerstaanbaar als Deflo’s thrillers, maar met méér passie, méér relationele perikelen en een sterke vrouwelijke, psychologische touch.
Uniek in Vlaanderen!

‘Onderhuids’ stond wekenlang in de fictie top 10!

Aloka Liefrink en Luc Deflo
Liefrink & Deflo, fotoshoot in de gevangenis Hasselt.

De Voyeur

De Voyeur, Aloka LiefrinkAls de 27-jarige Lisa, succesvol debuterend auteur, ontdekt dat haar vriend Sander haar bedriegt met Miro, een prostituee uit het voormalige Oostblok, komt haar hele leven op de helling te staan. Tijdens een signeersessie loopt ze de knappe, mysterieuze Richard, met wie ze ooit een korte romance had, opnieuw tegen het lijf. Hij is flamboyant, werkt als gesprekstherapeut en biedt haar een luxueuze flat aan tegen een vriendenprijs. Lisa tuimelt halsoverkop in een nieuw leven maar dan komt ze er langzaamaan achter dat Richard een erg gewelddadig kantje heeft. Met welke motieven is Richard opnieuw binnengedrongen in het bestaan van Lisa? En hoe is hij gelinkt aan Miro? De voyeur is een onthutsende en ijzingwekkende psychologische thriller met een vleugje erotiek. Aloka Liefrink (1979), geboren in Kerala te India en geadopteerd door een Nederlands-Vlaams echtpaar, debuteerde succesvol in 2010 met haar sterk autobiografische roman Verweesd. Haar thrillers worden door de pers en haar schare aan fans omschreven als ‘beklijvende pageturners’. Aloka schreef in 2014 een bestseller in co-auteurschap.

Eigen mening : Ik vond De Voyeur schitterend.  De spanning droop ervan af en de psychologie gaat heel diep.  Mijn keuze werd eerst bepaald door de titel en de kaft.  Ik zag de foto van Aloka op de achterflap en ze keek me zo oprecht aan, dat ik zin kreeg om haar boek te lezen.  Je leert de personages persoonlijk kennen want ze schrijft vanuit hen zelf.  Je kan goed volgen want je krijgt steeds de data en de namen van de personages.  Het verhaal gaat vlot vooruit.  Je merkt algauw dat Richard niet zo zuiver is.  En je krijgt het gevoel dat je Lisa zou willen verwittigen.  Dat je niet wilt dat ze zich inlaat met deze man.  Maar je kan alleen maar lijdzaam toezien hoe ze steeds dieper in zijn net verstrikt geraakt.  Heel goed weergegeven.

Dus zeker een spannende aanrader !!!! 

 

Het interview:

1: De Voyeur is net uit, hoe kwam je op dit verhaal?

In een zeer louterende tijd van mijn leven. Ik wilde weer solo gaan, en dat zou me lukken!  Mits 20 uur per dag sleutelwerk. En ik heb vaak aan mezelf getwijfeld of dat op een paar maandjes wel zou lukken. Het idee speelde al langer om iets te schrijven over een meid die een huis van een ‘foute kerel’ huurt omdat ik daar ooit een kort persartikel over las. En dan? 😉 Alles wat ik wilde, deed ik. Loskomen van de foute relatie en ik startte met nieuwe A4’tjes én een nieuwe uitgever.

2: De Voyeur wordt aangemerkt als psychothriller met een vleugje erotiek.  Hoe lastig of juist makkelijk is het schrijven daarvan?  Ben je niet bang dat het te veel met 50 tinten wordt vergeleken?

Nee hoor. 50 tinten heeft vrouwen ‘in beweging’ gebracht en dat vind ik een goede zaak.  Alleen is dat soort boek niet meteen mijn genre.  Ik probeer een evenwicht te houden tussen spanning en erotiek. We kunnen er niet omheen dat mensen graag erotische passages lezen, want het is een onderdeel van ieders bestaan.  Net zoals ‘spanning en angst’: alleen worden die ingrediënten in een psychothriller extra belicht. En dan zou de lezer het gevoel moeten krijgen: ‘Oef mijn leven valt nogal mee.’ (lacht) Ik denk vaak, nadat ik iets gehoord of gelezen heb: ‘Dit wil ik nóóit meemaken’! Al is het allemaal wel realistisch. Zonder research zou het te veel ‘fantasy’ worden. Alle functies die de personages uitoefenen moeten waarheidsgetrouw zijn evenals de ‘persoonlijkheidsstoornissen’ – en dus gedragingen – waarmee ze te kampen hebben. En als dat niet goed in elkaar zit, dan zijn de dialogen ook onlogisch.  Ook omgevingen etc., moeten kloppen. Veel lezers wonen in de omgevingen waarover ik schrijf.

3: Je eerste boek was sterk autobiografisch. Hoe lastig is het om over te stappen naar complete fictie?

Enkel mijn eerste boek was sterk autobiografisch getint. Dit is nu mijn vijfde thriller.  Waarom koos ik voor dit genre?  Omdat ik zelf graag (veel) thrillers lees. En last but not least: als het genre dat je schrijft ook nog eens goed verkoopt, dan word je daar instant blij van! (lacht) 

4: Op de Facebookpagina ‘Aloka Liefrink Officieel’ komen veel muziek fragmenten voor. Zijn er bepaalde fragmenten belangrijk voor De Voyeur?

Er zijn (zeldzame) momenten dat mijn vingers over het klavier heen glijden.  Muziek -die aangepast is aan de passage die ik schrijf of herwerk- helpt me daar echt bij.  Zo kan ik me in alle personages beter inleven: ‘de bedrieger’, ‘de bedrogene’, ‘de dader’, ‘de narcist’, ‘de autist’…   Muziek vind ik één van de meest inspirerende middelen om een boek uit te werken. 

5: Heb je lang research moeten doen voor De Voyeur?

Ja en nee.  Ik heb veel research in korte tijd moeten vergaren én verwerken. Zonder de personen die in mijn dankwoord staan, had ik dat niet in zo’n recordtempo gekund. Deze roman heb ik op een uiterst korte periode geschreven.  Men heeft mij meerdere keren verteld: ‘Aloka denk nu even aan jezelf.’  En dat deed ik, op mijn manier. Schrijven was overleven. En ís mijn leven! 

6: Je bent van uitgever veranderd bij De Voyeur, had dat een speciale reden?

Mijn professionele belangen zijn anders dan die van mijn voormalige co-auteur.  En daar kon ik me helemaal niét in vinden.  Ik heb mijn stoute laarzen aangetrokken en ben op zoek gegaan een zéér grote speler op de markt. Onuitgeslapen. No make-up en dacht: ‘Dit wordt het wél!’ Wanneer je écht wat wil: dan kan er veel!

7: Is De Voyeur op zeker een ‘stand alone’ of zou er een serie van gemaakt kunnen worden?

Het verhaal heeft een open einde. Dus Lisa wordt weer uit de kast gehaald. (lacht)   Met een borderliner kun je nog alle kanten op.  En met deze toffe uitgeverij nog meer! Wanneer de uitgever met je meedenkt, dan ben je als auteur ook extra gemotiveerd.

8: Hoe lastig is het om weer solo te schrijven?

Helemaal niet lastig! Het voelde eerder als een bevrijding aan. En vooral als een erkenning! Een jaartje ‘vertraging’ heeft me wel tot bezinning en zelfkennis gebracht. En wat anderen van me dachten, heb ik overboord gegooid. 

9: Kun je ons schrijf tips geven?

*Wees jezelf.  * Laat je niet (mis)leiden door wat anderen van je vinden! * Schrijf af en toe, als je ergens op de trein, of op een terras zit, iets met de hand op.  Dat duurt langzaam, maar je denkt op een ontspannen manier na. *Bij je scherm blijven hangen en denken, levert vaak niets op. * Wat je letterlijk ‘doet’… onthoud je beter. Pen en papier op zak dus! * Denk zeker niet te hard na over een ‘het vervolg’ wanneer je een writers’ block hebt.  * Met een sterke voorbereiding/ verhaallijn komen andere losse ideetjes vanzelf.  * Blijf niet elke dag op dezelfde tafel of bureau ‘broeden’ en ‘piekeren’. Neem je laptop mee, en zoek een leuke omgeving op. (lacht) * Social media afzetten is voor mij de beste tip: al is dat niet zo evident voor iedereen. * Een coach, of een persoon die volledig los van jou als mens staat, heeft vaak een andere visie op je verhaal. En die kritieken zijn vaak heel opbouwend! *Beide voetjes op de grond: social mediareacties betekenen niet meteen dat je flink gaat verkopen.

10: Heb je expres gekozen voor een erotische toon?

Nee, nooit over nagedacht. Ik vind dat spanning en erotiek bij mijn persoonlijkheid passen.

11: Is er een onderwerp waar je ooit over zou willen schrijven?

Nog zoveel! (grinnikt) Een schrijver is een ‘verzamelaar’. Het moeilijke is dat ik te veel inspiratie heb. 

Beste Aloka, ik vind het heel fijn dat ik je heb leren kennen.  Ik vind je boeken spannend en boeiend geschreven.  Ik wil ze allemaal lezen.  En dat ga ik ook doen, maar soms heb ik wat tijd tekort.  Maar dat ken jij ook, hé.  Ik wens je veel succes verder en ben benieuwd naar de geboorte van je nieuwste boek.  Ik blijf je volgen.

www.alokaliefrink.com

www.facebook.com/aloka.liefrink.9

la vie d’Aloka op YouTube