Als het verleden toekomst wordt

Marja Boomstra

Letta is een jonge, introverte vrouw, die op veertienjarige leeftijd haar ouders heeft verloren. Als zij op een dag terugkeert naar de buurt waar ze opgroeide, is zij getuige van een angstaanjagende gebeurtenis. Wanneer ze kort daarna in haar flat een jong meisje dood aantreft, moet zij vrezen voor haar leven. Op de hielen gezeten door de daders en niet altijd wetend wie zij wel of niet kan vertrouwen, wordt zij geconfronteerd met haar eigen duistere verleden. 

  • ISBN-nummer: 9789082799750
  • Verschijningsdatum: 7/06/2019
  • Aantal bladzijden: 297
  • Uitgeverij:  mb-publishing
  • Prijs : € 16,90

Marja Boomstra (Harlingen), woonachtig in Weert heeft een kleurrijke en afwisselende carrière gevolgd. Zij heeft na haar studie bijna drie decennia gewerkt binnen de sociaal maatschappelijke context.  Ze werkte o.a. in aandachtswijken in Den Haag en Venlo. Inspiratiebron voor dit boek is onder andere de jaren waarbij ze als projectleider voor het Amerikaanse internationale programma Youth at Risk (YAR) heeft gewerkt.

Wat vind ik van het boek?

Zoals jullie weten, lees ik weinig thrillers. Maar deze psychologische thriller trok mij aan. Ik vond de cover mooi en de titel boeide mij ook erg. Ook de achterflap las ik met groeiende interesse. Van wat ik las over Marja Boomstra, vermoedde ik dat ze heel goed wist hoe ze die thriller zou schrijven. Al van in het prille begin werd ik meegetrokken in het verhaal. Je wordt letterlijk met je neus op de feiten gedrukt. Het begint heftig. Ik kan me direct inleven in de hoofdpersoon Letta. Wat maakt dat meisje nu mee? Waaraan wordt ze herinnerd? Het verhaal komt goed op gang en de niet te lange hoofdstukken volgen mekaar op. Ik wil telkens maar verder lezen. Elke keer wanneer ik denk : nu is het genoeg; nu haalt ze het niet meer… Dan gaat het toch weer verder. Ze wordt op het nippertje telkens gered. Ze heeft het heel moeilijk om alles steeds te verwerken. Hier merk je ook goed hoe Marja Boomstra op de hoogte is van de mogelijke reacties bij het Post Traumatische Stress Syndroom. (PTSS). Marja beschrijft telkens heel goed hoe Letta alles ervaart en hoe ze op de situaties reageert. Ook het wegdenken naar een andere wereld terwijl ze zoveel pijn lijdt, is heel nauwkeurig beschreven. Je ziet die andere wereld en wandelt erin mee. De auteur gebruikt regelmatig heel sprekende adjectieven waardoor je alles goed kan volgen. Je ziet alles als in een film. En het zou terecht een hele spannende film kunnen zijn. De spanning blijft steeds oplopen tot een climax naar het einde toe. Dan vroeg ik mij toch steeds af hoe het zou aflopen. Ik hoopte op een goede afloop maar dit kan ik hier niet vertellen. Dit verhaal heeft me ook aan het denken gezet over het feit dat er helaas nog zulke dingen gebeuren in sommige weeshuizen : machtsmisbruik, mishandeling, enz… Marja weet er helaas door haar werk heel veel over en weet dus heel goed waarover ze schrijft. Dit boek is zeker een aanrader.

Enkele interessante quotes :

p. 72 : Soms zit je vast in een zienswijze, door met anderen te praten, kun je andere inzichten krijgen.

p. 170 : Dat mensen het zich niet kunnen inbeelden, omdat ze het niet hebben meegemaakt. Daardoor denken ze dat het niet plaatsvindt of dat het wel meevalt.

p. 195 : (Letta doet dat regelmatig in het verhaal) Letta pakt een velletje van haar arm en draait het om. Ze zet haar nagels in haar bovenarm en knijpt zichzelf in haar arm. Het houdt niet op.

p. 208 : “Ik heb een bijzonder mens ontmoet, Lex. Hij heeft me mijn gevoel weer terug gegeven. Mijn lust om te leven. Ik ben alleen zo bang om hem te verliezen. Emmy zegt, dat niemand garanties in de liefde krijgt. Dat ik misschien mijn eigen geluk in de weg zit, omdat ik vind, dat ik het niet verdien. Hij vindt mij lief.”

p. 262 : Ze leeft al een tijd in de witte, watten wereld. Niets raakt haar echt, ze voelt bijna niets, het is alsof ze een rol speelt in een zeer saaie film.

Haar recente thriller “Il circolo” verscheen nog niet lang geleden:

Lotte is een 35-jarige vrouw die haar leven wijdt aan haar gezin en patiënten. Door een heftige gebeurtenis in haar privéleven besluit zij in te gaan op de laatste wens van haar ongeneeslijk zieke, gedetineerde patiënt Salvatore om zijn zoon Aldo op te sporen. Deze zoektocht leidt haar naar Arizona, maar verloopt alles behalve vlekkeloos. Ze wordt op allerlei manieren belemmerd door een aantal mannen die kennelijk niet willen dat ze in haar missie slaagt. Wanneer zelfs haar dochters hierdoor in gevaar komen, keert zij terug naar Nederland. In de ziekenhuiskamer van Salvatore treft Lotte een onherkenbare, levenloze man aan. Vanaf dat moment komt Lotte voor duivelse dilemma’s te staan. Ze raakt steeds meer verstrikt in een web van leugens en bedrog en om te overleven en levens te redden zal ze hoog spel moeten spelen.

Il Circolo (deel 1) is een genadeloze psychologische thriller waarin de hoofdpersoon gedwongen wordt haar eigen gecreëerde leugens onder ogen te zien.

  • ISBN-nummer: 9789090323299
  • Verschijningsdatum: 1/11/2019
  • Aantal bladzijden: 289
  • Uitgeverij: Müller-Boomstra Publishing
  • Prijs : € 17,50

Veel leesplezier !!!