Boek in de kijker 30 Juliette of het geluk van boeken

Juliette of het geluk van boeken                        Christine Féret-Fleury

Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken. Op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om haar heen, die net als zij in verhalen zijn verdiept. Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen. In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen. Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.

ISBN : 9789402701524

Publicatiedatum : 10/07/2018

Pagina’s : 176

Uitgever : HarperCollins

Uitvoering : Met harde kaft

Prijs : € 15

Over de auteur : Christine Féret-Fleury is Franse en geboren in 1961.

 Ze studeerde literatuur, werkte vervolgens bij Gallimard en verzorgde de collectie van Frontières.

In 1996 publiceerde ze haar eerste boek voor de jeugd, “Le Petit Tamour” (Flammarion), gevolgd in 1999 door een volwassen roman: “De golven zijn zoet als tijgers” (Arléa), gekroond door de prijs Antigone. Sindsdien zijn er ongeveer zestig andere titels verschenen.

Vanaf 2001 wijdt ze zich voornamelijk aan het schrijven en is ze de redacteur van de edities van Les 400 Coups France. Momenteel woont en werkt ze in de Provence.

Het boek in  het Frans :

 quotes uit het boek :

p. 29 : De boeken van Agatha Christie had ze verslonden alsof het snoepjes waren.

p. 32 :” U kent het principe van de reizende boeken?” Maak van de wereld een bibliotheek.   Je legt een boek neer op een openbare plaats, een station, een bankje op een plein, de bioscoop, iemand neemt het mee, leest het en laat het vervolgens op zijn beurt, een paar dagen of een paar weken later , weer ergens anders achter.   (Cfr.  de boekenjagers op facebook)

p. 34 : Wat is een bookcrosser? (Heel interessant; daarvoor moet je dit boek lezen…  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me af en toe ook een bookcrosser vind.)

p. 42 : Je verkoopt hun een illusie.  Nee, een droom.

p. 80 : Geef je een boek om zes uur ‘s ochtends op dezelfde manier door als om tien uur ‘s avonds?

p. 96 : Het probleem, mijn lieve kind, is niet zozeer dat je moet weten hoe hij  ze koos, maar hoe hij ze rangschikte.  En hoe  de boeken er dus zelf voor kozen te vertrekken. (Af en toe merk je een taalgebruik uit het  magisch realisme)

p. 98 : Hij praatte over boeken alsof het levende wezens waren. (De boeken leiden a.h.w. een eigen leven.  Ze kiezen de mensen.)

p. 106 : Hij had zich uit vrije wil teruggetrokken in en papieren fort van waaruit hij regelmatig stukken naar buiten stuurde, als een soort flessenpost.

p. 112 : De boekenmassa voelde nu vriendelijk, als een zacht donzen dekbed waarin ze zich maar al te graag nestelde.

p. 114 : Juliette kroop in elk boek alsof het een nieuw huis  was : een huis waarop de sporen achterbleven van zout en geuren…

p. 121 : Ik heb het gelezen…  En toen?  … Toen heb ik ontslag genomen.  Jij ook?   Ik ook. En weet je, ik had de indruk dat het boek het met me eens was.  Dat het me zelfs aanmoedigde.  Me pushte.

p. 143 : Boeken én mensen moeten reizen.

p. 161 : Als ze al iets had geleerd, was het dat er met boeken altijd verrassingen waren. (Dat is iets wat ik ook al ervaren heb…)

p. 165 : Je kon zin hebben, herinnerde ze zich, om in het landschap van een boek te stappen.  Daar te blijven hangen  Er een nieuw leven te beginnen. (Dat gevoel heb ik al veel gehad vooral in romans die zich in Italië of het zuiden van Frankrijk afspelen.  Ik wilde er gewoon naartoe na het lezen van die boeken…)

Een mooie aanrader :  Dit boek is geen gewone roman.  Je krijgt het gevoel dat de boeken er de grootste rol in spelen.  Ze bepalen op sommige momenten  wat er gaat gebeuren.  Boeken hebben hier een belangrijke rol en helpen de mensen om beslissingen te nemen.  Misschien heb je ooit in je leven al een boek gelezen dat je op weg helpt, dat je een nieuw pad laat inslaan, dat je een nieuwe job leert kennen, …  Boeken kunnen veranderingen teweeg brengen. Juliette vindt uiteindelijk ook een nieuwe weg, maar moet eerst zelf op zoek gaan hoe en waarom.  Ik vond heel wat filosofische bedenkingen in dit boek.  Daar hou ik van.  Het zet me aan het denken.  Waar ik ook veel van hou is het magisch realisme in dit boek.  De boeken spreken en leven hun leven.  Boeken worden ook vergeleken met mensen en omgekeerd.  Dus echt wel een mooie aanrader.   Veel leesplezier.

*********************************************************