Interview met Madam Bakster alias Laura Verhulst

Interview met Madam Bakster alias Laura Verhulst

 

Een tijdje geleden ben ik met mijn vriendin Katrien naar Gent gespoord om een bezoek te brengen aan Madam Bakster.  We werden er heel vriendelijk onthaald en toen ik vroeg of Laura Verhulst er was, is ze ons goeiedag komen zeggen.  We hadden een aangename babbel en konden wat foto’s nemen.  Ze is een erg gezellige, innemende jonge vrouw die staat voor haar idealen.  Katrien en ik genoten van de lekkere taarten en drankjes.  We praatten ook wat met haar sympathieke vriend.

 

1. Wat was de aanleiding om speciale taartjes te gaan bakken?

Al van kleins af aan kon je mij in mijn vrije tijd terug vinden in de keuken. Ik deed niets liever dan lekkere desserts tevoorschijn toveren voor vrienden en familie. De keerzijde van de medaille was echter dat door al dat lekkers ik als tiener heel wat kilo’s bijkwam. Nadat ik dan op vijftienjarige leeftijd dertig kilo verloor, veranderde mijn verhouding met voeding drastisch. Na restaurantbezoekjes voelde ik me al snel schuldig en de weegschaal werd een constante focus die mijn leven constant beïnvloedde. Ik besloot dat het zo niet langer verder kon en besloot het over een andere boeg te gooien. Geen calorieën meer tellen voor mij maar een gezonde levensstijl met zo min mogelijk dierlijke producten, tarwe en geraffineerde suikers. Alleen die desserts vielen er altijd wat tussenuit. Wie gezond wil eten, schrapt desserts altijd als eerste van de kaart en dat vond ik ontzettend jammer. Voor mij staan desserts voor samen zijn, gezelligheid en feest vieren. Thuis ging ik aan de slag met alternatieve ingrediënten en na verloop van tijd wou ik aan iedereen tonen hoe lekker bewuste desserts toch kunnen zijn. 

 

2. En hoe ontwikkelde dit zich tot een webshop?

Om anderen te inspireren dat de combinatie dessertjes en zorgeloos genieten in een zin kan gezegd worden, is de webshop ontstaan. Ook mensen met allergieën en intoleranties, die moeilijkheden ervaren in de wereld van de patisserie, wou ik de kans geven om gezellig samen te genieten van zoetigheden. Aanvankelijk ging ik van start met een bescheiden blog tot ik plots vraag kreeg om taart te bakken voor anderen. En zo kwam stilaan de webshop tot stand, ik wou al van de de start liefst op bestelling desserts maken. Zo hoefde ik ook nooit wat weg te gooien, en kon ik mijn steentje bijdragen aan een wereld zonder voedselverspilling. 

3. Wat zijn de ingrediënten die je veel gebruikt?

Alles in onze bakkerij is vrij van dierlijke producten, geraffineerde suiker, tarwe en artificiële smaak-en bewaarmiddelen. Hierdoor zijn we lactosevrij en glutenarm. Bij ons zul je geen suiker, tarwebloem, eieren, boter, melk,… terugvinden. En laat dat net de grondstoffen zijn waar desserts meestal net wel uit bestaan. We vervangen deze grondstoffen door natuurlijke alternatieven zoals havermout, noten, dadels, avocado’s,… En zo wil ik aantonen dat desserts wel degelijk een plekje verdienen in een gezonde levensstijl. 

 

4.Je hebt nu ook een fysieke bakkerij?  Hoe regel je dat allemaal?

Naast onze bakkerij hebben we sinds januari ook ons eigen koffiehuis in Gent.

 

Mijn oorspronkelijke visie om mensen samenbrengen en te laten genieten van desserts is nooit gewijzigd.

 

De sociale functie wil ik graag benadrukken en het kriebelde hoe langer hoe meer om het contact met de klanten te vergroten en de sociale functie in het echt te zien. En intussen heb ik ook een enthousiast team aan mijn zijde staan. We zijn intussen met zes en allemaal samen staan we in voor een heerlijk moment voor onze bezoekers. 

5. Wat bied je allemaal aan in die bakkerij?

In de bakkerij bakken we verschillende zoetigheden die we zowel in ons koffiehuis als in verscheidene verkooppunten in verschillende steden in Vlaanderen aanbieden. Dit gaat van onze verschillende taarten, als pecanbars, chocoladerepen, popcorn, granola, muffins,… Sinds kort bieden we in het koffiehuis ook een brunch aan. Denk aan rijstpap met rood fruit, acaibowl om de dag mee te starten, speltbrood met hazelnootpasta. Alle recepten ontwikkelde ik zelf. 

6. Geef je workshops?  Waar?  Hoe?  Wanneer?

Momenteel geef ik lezingen, waar ik uitleg hoe Madam Bakster ontstaan is, mijn verhaal en visie op een gezonde levenstijl. Uiteraard gaan deze lezingen gepaard met proevertjes 😉 Verder geef ik uitgebreid uitleg over gezonde grondstoffen waarmee je aan de slag kunt om desserts te bakken. Sommige lezingen gaan door in onze eigen koffiezaak of in een van onze verkooppunten en worden altijd aangekondigd via sociale media. Daarnaast geef ik soms ook lezingen voor organisaties zoals bijvoorbeeld Markant. Workshops zou ik graag in de toekomst geven. 

 

7. Sta je ook op beurzen?  Op feesten?

Onlangs deden we ‘Gent Smaakt’ en ‘Honest markt’. Ook voor de komende maanden staan er waarschijnlijk nog enkele foodfestivals op het programma. 

Daarnaast openden we in juli onze eigen guiltfree pop-up in Brugge (in de Jacobstraat schuin rechtover de Lumière).

Een drukke periode aangezien dat onze zaak in Gent ook open bleef, maar oh zo leuk en zeker voor herhaling vatbaar. 

 

​Verder cateren we regelmatig ook op trouwfeesten, verjaardagen of babyborrels. Altijd fijn om met onze desserts in te kunnen staan voor een onvergetelijk feest. 
Laura heeft reeds haar eerste boek uit.  Een tof bakboek met fantastisch lekkere recepten en heel doenbaar.  Dus : proberen maar !
 

 

Laura Verhulst
Zaakvoerder
+32 496 44 02 36
www.madambakster.be
Madam Bakster logo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *