Adventskalender 2022 : dag 15

Thé vert de Chine : deze thee heeft een zachte smaak maar laat het niet te lang infuseren want dan wordt het bitter.

Oorspronkelijk afkomstig uit het Middenrijk, is Chinese groene thee een van de meest geconsumeerde ter wereld. Geproduceerd in grote hoeveelheden, in de bakermat van de thee, hebben de smaak en de voordelen ervoor gezorgd dat het op veel andere plaatsen in de wereld is overgenomen.

Chinese groene thee

Geconsumeerd sinds het derde millennium voor Christus, eerst als medicinale plant, daarna als dagelijkse drank, dankt groene thee zijn naam aan de kleur van de theebladeren. Evenals die van de infusie.

Hoe smaakt Chinese groene thee? 

Groene theesoorten zijn herkenbaar aan hun plantaardige smaak , soms kruidachtig of gejodeerd . Te doordrenkte biologische Chinese groene thee zal nogal bitter zijn, vandaar de noodzaak om de ideale infusietijd te respecteren. Sommigen zullen een smaak van chlorofyl, minerale of aardse smaken waarnemen, terwijl anderen zich laten verleiden door de adstringentie (dit harde, raspende gevoel op de tong, als gevolg van tannines).

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN CHINESE GROENE THEE? 

De traditionele Chinese geneeskunde erkent al lang de deugden van biologische Chinese groene thee . Ten eerste omdat het de thee zou zijn met de meeste antioxidanten. Omdat de oxidatie is gestopt, zou groene thee een hoog gehalte aan polyfenolen (ook wel catechinen genoemd) hebben. Deze krachtige antioxidanten zouden helpen het immuunsysteem te versterken, veroudering tegen te gaan en tegelijkertijd een “vetverbrandend” effect op het lichaam te hebben. Bovendien zou de aanwezigheid van theanine bekend zijn om stress te verminderen en een ontspannend effect te hebben . 

WAT IS DE INFUSIETIJD VOOR CHINESE GROENE THEE?

Weet allereerst dat het water nooit mag koken, maar moet pruttelen, anders beschadigen de theeblaadjes. Het principe is dan simpel: hoe meer de thee geoxideerd is, hoe heter het water kan zijn. Voor een groene thee adviseren ze water van 70-80°. Vervolgens duurt een infusie van de theeblaadjes gemiddeld 3 tot 4 minuten. Maar voor meer details, omdat het ook afhangt van de theesoorten , volg je de aanbevelingen op de doos. 

kopje biologische groene thee uit china

WANNEER CHINESE GROENE THEE DRINKEN?

Biologische Chinese groene thee kan de hele dag door gedronken worden. Van ‘s ochtends tot het einde van de dag, want groene thee belet je niet om te slapen. Het bevat veel minder cafeïne dan zwarte thee , die ‘s morgens de voorkeur verdient vanwege het stimulerende effect . (Om duidelijk te onderscheiden van koffie, dat een stimulerend middel is). Eenmaal getrokken, kan groene thee warm of koud worden geconsumeerd, afhankelijk van het seizoen of de stemming van het moment. 

Dit zijn de prachtig biologische geteelde theeblaadjes :

groene thee veld

Bij Kusmi vind je veel verschillende groene thees. Mijn lievelings groene thee is de Jasmijnthee :

Jasmijn
Jasmijn

Biologische Jasmijn Groen, de fijne bloem van de thee in je kopje. Chic, een biologische groene thee op smaak gebracht met jasmijn! Wat een look, met zijn diep zonne-bloemige geuren en zijn tijdloze elegantie, die de goede smaak heeft om heel natuurlijk te zijn!

Het is zeker niet voor niets dat deze sensuele en bedwelmende witte bloem zichzelf uitnodigt voor alle Indiase ceremonies… Intens en puur tegelijkertijd bloeit jasmijn gracieus tussen groene theebladeren: het is zelfs te droog geweest om ze te impregneren met zijn verfijnde geur. En het toppunt van delicatesse, biologische jasmijn groene thee is net zo heerlijk warm als ijskoud!

De verleidingskracht van jasmijn is oneindig… Volgens de legende bedekte de wulpse Cleopatra de zeilen van haar boot met de essentie van jasmijn toen ze Caesar bezocht. Dat maakte het nog onweerstaanbaarder en liet een parfum van bedwelmende elegantie achter.

Dit alles met een lekkere praline van Neuhaus. Dat kan niet meer stuk!

Het bedeltje was een kerstboompje en de happy stone is ook een kerstboompje.

Hoe zou het komen? Met kerst houd ik enorm van kerstbomen. Ik wandel graag door de straten en kijk naar de prachtig versierde kerstbomen. Ik ga ook graag naar een kerstshow in een tuincenter kijken. En elk jaar koop ik dan een paar figuurtjes voor in mijn boom. Ze moeten wel iets betekenen. Dit jaar kocht ik er drie : een serre, een gansje en een aardbol.

Twee zomers geleden bouwden mijn man en één van onze zonen een serre in de tuin. Het was een tweedehandsserre want de buren wat verder in de straat zouden hem afbreken. We vernamen dat en konden hem overnemen. Het was al altijd een droom geweest van mijn man om een serre te hebben. Laatste zomer heeft hij die fantastisch goed gebruikt. We hadden tomaten voor de hele zomer en herfst. We hebben nog nooit zoveel tomaten gegeten! In alle vormen en kleuren! En Free vond het geweldig om elke vrijdag wanneer ze hier kwam, dan samen met mij de rijpe tomaatjes te plukken met haar klein mandje. Later zal ze veel tomatenherinneringen hebben ….

Bij Dille en Kamille kon ik een ‘gansje’ op de kop tikken. Dat zou ik vroeger nooit gedaan hebben maar we hebben sinds deze zomer 5 gansjes op ons veld. Ze leven er hun beste leven : en ze slapen op het water tussen het groen, goed beschut. Wanneer we eten komen geven, rennen ze ons enthousiast tegemoet. En ze lopen dan een eindje mee. Zo leuk om die beestjes te observeren.

Toen ik deze aardbol in de Flying Tiger zag hangen, dacht ik aan onze mooie planeet die het zo moeilijk heeft. En aan wat er allemaal verkeerd loopt tussen de mensen. Ik denk daar veel aan want het raakt mij… Ik zou er iets aan willen doen… Door ze in mijn ‘wensboom’ te hangen, wens ik de aarde al het mooie en beste toe.

Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben, en dat is wel zo, maar ik wil positief blijven en het goede wensen en doen.

Ik heb net een heerlijk boek uit dat heel goed past bij de tijd van het jaar : ‘De wensenwinkel’ van twee auteurs die samen dit boek schreven : Chantal Claassen en Saskia M.N. Oudshoorn. Twee reeds bekende schrijvers die ik graag lees.

Om af te sluiten : dit zalig boek !!!!

Fijne dag nog en tot morgen !