Francesca Sanna
Als een klein meisje – de hoofdpersoon in dit bijzondere prentenboek – naar een ander land verhuist en naar een nieuwe school gaat, groeit haar vaste metgezel en vriendje Bang alsmaar groter en groter. Het meisje voelt zich alleen en ligt ‘s nachts in haar bedje te woelen. Hoe moet dat toch : niemand vindt haar leuk. Ze begrijpt helemaal niemand en ze denkt dat ook niemand haar begrijpt. Maar is dat wel zo? Hebben andere kinderen in de klas misschien stiekem ook een vriendje Bang?
Dit verhaal laat zien hoe vriendschap, empathie en verbondenheid grote angsten klein kunnen krijgen.
ISBN: 9789059569188 Uitgeverij : Fontaineuitgevers.nl Prijs : €15
Over de auteur en illustrator :
Francesca Sanna werd geboren in 1991 in Sardinië. Ze studeerde illustratie en ontwerp in Cagliari en behaalde haar masterdiploma in illustratie aan de Lucerne University of Applied Sciences and Arts. In de zomer van 2014 voltooide ze verdere studies in illustratie en visuele verhalen vertellen aan de School of Visual Arts in New York. In haar laatste scriptie onderzocht ze de vraag wat een migrant zoals zij anders maakt dan mensen die gedwongen zijn hun huis te verlaten. Ze voerde tussen 2013 en 2015 veel interviews met ontheemden af waarin ze meer stilte kreeg dan verhalen, waardoor ze terugviel op visuele methoden. Als taalvaardigheid afwezig was, gebruikte de communicatie schetsen. »Met foto’s kun je dingen laten zien, woorden zijn slechts vervangers.
Wat vind ik van dit boek?
Verbazingwekkend hoe een verhaal kan lopen… Van heel angstig naar niet meer angstig… De auteur heeft dat heel mooi verteld. Hoe overwin je je angsten? Ze heeft daarvoor met vele kinderen gepraat en hen gevraagd wat hun angsten waren. Ieder kind heeft zijn eigen angst, zijn eigen vriendje Bang. De tekeningen beelden dat heel mooi uit : eerst wordt het vriendje Bang alsmaar groter en groter. Zo is het ook bij ons. Wanneer we iets nieuws tegemoet gaan, wordt onze angst groter. Maar wat merken we na een tijdje? Dat iedereen ook zijn angsten heeft. Door vriendschap en betrokkenheid kunnen we die angsten overwinnen. En met veel empathie kunnen we mekaar begrijpen en helpen. Dit is een heel bijzonder verhaal om in klas te gebruiken. De angst, die eigenlijk iets abstracts is voor kinderen, krijgt eindelijk een gezicht. De kinderen kunnen hun angsten een naam geven, een beeld geven. Het verhaal wordt in de ik- en wij- vormen verteld omdat je zo als lezer meer empathie kan voelen. Je beleeft het echt mee met haar. Francesca Sanna is zelf een migrant en kan zich goed inleven in de situatie van mensen die hun land moeten verlaten…
Op het einde van het boek vind je nog een “aantekening van de schrijfster.” Ze legt uit dat ze zelf een bang aangelegd mens is en hoe ze aan dit boek werkte. Ze dankt de mensen die haar geholpen hebben om de puzzelstukjes op hun plaats te laten vallen.
Dit boek is een echte aanrader om kinderen te helpen met hun angsten. Ze leren hun angst onder woorden te brengen, een gezicht te geven…