Tea & Books : eerste keer

Voor alles is er een eerste keer!              Zaterdag 25 en zondag 26 november

TEA & BOOKS !!!!

En voor Valérie en ik was het de eerste keer dat we een afternoon tea combineerden met het lezen van boeken.  Zeg nu zelf, wat is er beter dan een mooi boek en een lekker kopje thee.  Reken daarbij nog enkele toffe mensen erbij en dan is de zaak helemaal goed.

 

Boek : “Het geheim van de thee”  van Roberta Marasco (een debuutroman).

Korte inhoud : Tussen de spullen van haar overleden moeder vindt Elisa een mysterieus doosje zeldzame thee.  Op het etiket staat de naam van een dorpje in Italië : Roccamori.  Deze thee was zo bijzonder voor haar moeder dat zelfs Elisa hem niet mocht drinken.  En niet alleen de thee, ook haar verleden bewaakte Elisa’s moeder zorgvuldig.  Elisa besluit naar Roccamori te gaan om het geheim van de thee en het mysterie rondom haar moeder te ontrafelen.  In dat vergeten dorp verbergen de straten betoverende legendes.  En dan komt Elisa een oude geliefde tegen..   Zal het Elisa lukken de antwoorden te vinden die ze zoekt en haar verleden los te laten?  En zal ze uiteindelijk weer durven vertrouwen op de liefde?

Over de schrijver : Roberta Marasco is vertaler en schrijver.  Op een dag besefte ze dat ze haar emoties had verwaarloosd.  Om deze terug te vinden en weer in haar dromen te geloven, begon ze met schrijven.  Het geheim van de thee is haar debuutroman.

 

 

Op zaterdag 25 november hadden we een toffe bende van 9.  Er was 1 man bij.  Maar die stond zijn mannetje. En op zondag 26 november 8.  Er waren mensen die het boek gelezen hadden en enkele niet.  Dat was niet erg.  Ze waren rap mee in het verhaal.

Valérie en ik losten mekaar telkens af om iets te vertellen.  Eerst begon Valérie met een heerlijk aperitieftheetje in een prachtig kristallen glas.  ( Ja, hoor, het is ook fijn om thee uit een glas te drinken.)  Het was de Bai Mu Dan (Pai Mu Tan) met rozenblaadjes.  Dat smaakte heel licht en was licht gekleurd.

Toen nam ik het roer even over om over het boek te praten.  Eerst wou ik weten wat ze van het boek vonden.  En alhoewel het een heel romantish boek was, vonden ze het allemaal heel mooi.

Valérie kwam vervolgens terug met een nieuwe thee : de Bi Luo Chun  :  één van de kostbaarste groene thees (ook Jadeslak genoemd, door de slakvormige gedroogde blaadjes).  Deze thee trekt eigenlijk droog in je mond.  Past precies met het licht vettige van de eiersalade met bruin boterhammetje.  Het is een spel van smaken.

De Chinezen willen meestal een bittere thee met zoete afdronk.  Wij (Europeanen) zoeken geen bitters.

 

 

Een klein weetje tussendoor : We bewonderden de theekopjes : een theekopje is waardevoller als het bloemetje er van binnen terugkeert.

 

 

 

 

We onderbreken weer even om verder te praten over ons boek.  Telkens worden mensen vergeleken met thees.  Die krijgen menselijke waarden toegeschreven.  We gaan er wat op in en zoeken de voorbeelden in het boek. We luisteren ernaar.  Echte rake beschrijvingen.

 

Valérie is daar met haar hartige scones en een zelfgemaakte chutney van o.a. tomaat, gember, kurkuma, …  Alles is trouwens homemade !!!    Met een lekkere Long Jing (Lung Ching) : één van de oudste en kostbaarste Chinese groenetheesoorten.  De volle smaak doet denken aan kastanje en geroosterd brood.  Hij heeft stimulerende eigenschappen en het verkwikt de geest.  Zijn naam betekent Put van de Draak, naar een legendarische draak die het gebied redde van de droogte.

Na dit heerlijk intermezzo komen we tot de belangrijkste vraag : Wat vond jij de mooiste passage?  Welk deeltje raakte jou het meest?   Iedereen wou enthousiast vertellen over haar  passage.  Wat opviel was dat er veel waren die dezelfde passage gevonden hadden, nl. op p.12 : De regels van de thee en van de liefde : Het is zo mooi dat ik het niet kan laten om het jou even te laten lezen.

Als het leven een kopje thee is, betekent dat dat iemand van ons het water is en iemand anders de thee.  Er zijn mensen die voelen dat ze hun omgeving kunnen veranderen, die hun sporen willen nalaten, hun eigen smaak aan de dingen willen geven.  Het zijn mensen die onverschrokken en ongeduldig in het kopje duiken.  Mensen die van zich laten horen.  Theemensen .

Er zijn ook mensen die afwachten, die ontvangen, die van kleur veranderen al naargelang de stemming van anderen.  Ze wachten, vloeibaar en transparant, op de theeblaadjes die hun leven smaak geven.  Het zijn mensen die luisteren.  Watermensen. 

….

Met liefdesrelaties is het niet anders.  Kunnen vertellen of te kunnen luisteren is niet voldoende.  Pas als degene die vertelt ook kan ophouden om te luisteren, en degene die luistert zich herkent in het verhaal, is de betovering compleet.  Volmaakt als een goede kop thee.

Is dit niet mooi gezegd?  Het was van velen onder ons het lievelingsstukje.  Van  Valérie en ik ook.  Daar hebben we dan een tijdje over gefilosofeerd.  Was heel boeiend.

 

 

Toen kwam Valérie met de derde gang : nl. de zoete scones met  homemade confituur van kersen, confituur van druif en peer met koekjeskruiden, lemon curd, jam van Purple Tea, gelei van kweepeer en haar heerlijke clotted cream.  Hier hadden we dan een speciale thee met een theebloem.  Dat was echt magisch.  Echte origami van theeblaadjes met rozenblaadjes en jasmijn.

p. 155 : Een “theebloem” is de oude Chinese kunst van het samenbinden van theeblaadjes tot een minuscuul boeketje : geheime composities met een betoverende kleurenpracht.  In het midden van groene theeblaadjes zitten de bloemetjes van de amarant, goudsbloem en jasmijn verstopt, die als bij toverslag “uitkomen” zodra er in een glazen theepot water op wordt geschonken.  Het aftreksel heeft een zachte, zoete smaak en een milde geur.

Valérie begon toen te vertellen over het ontstaan van de afternoon tea.  Dat was heel boeiend, maar dat vertel ik nu niet.  Dat verhaal hoor je als je eens langskomt…

We praatten nog wat over de 3 grote verhaallijnen in het boek : 1.) Nu : Elisa (dood van haar tante)   2.) 31 jaar geleden : Daria (Elisa’s mama)   3.) Negen jaar geleden (Elisa / Daniele/Daria’s dood)

We komen tot de conclusie dat het een heel waardevol boek is.  Dus een aanrader om te lezen.  De mensen die het nog niet gelezen hadden, wilden het toch nog gaan lezen.

 

Valérie brengt dan de kers op de taart binnen : een prachtige chocoladetaart!   Met wat slagroom, granaatappelzaadjes, mango en rozenblaadjes.  Er werd ook weer een lekkere thee geserveerd : de Keemun (Mao Feng)

Hierbij vertelde ze waarom er oorspronkelijk eerst alleen zwarte thee naar Europa vervoerd werd.  Maar ook dat zal ze vertellen als je eens langskomt.

Het waren twee hele mooie dagen waarbij we enkele oude vriendinnen terugzagen en ook wat nieuwe toffe mensen leerden kennen.  Het fijne is dat we gelijkgestemde zielen waren.  Dat geeft een enorme voldoening!  De meesten komen terug in maart.  We bouwen aan onze vriendschap.

Welk boek bespreken we op zaterdag 24 en zondag 25 maart?

 

“Ikigai” Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven   van Francesc Miralles en Héctor García

Waar kom jij ‘s ochtends je bed voor uit, wat is jouw passie, jouw ikigai?

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan.  Het is één van de geheimen voor een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden.  Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld.

De auteurs vertrokken naar Okinawa om te ontdekken wat dat geheim voor een optimistisch en gezond leven is.  Ze kregen inzicht in wat de Japanners eten, hoe ze bewegen en omgaan met anderen.   En hoe je honderd jaar in topvorm kunt leven.  Dit boek helpt je om jouw eigen ikigai te vinden!

Wie zijn de auteurs?

Francesc Miralles (1968) woont in Barcelona en schrijft boeken en artikelen over persoonlijke ontwikkeling.

Héctor García (1981) is een ingenieur die ontdekte dat zijn ware passies schrijven en fotografie zijn.  Hij woont sinds 2004 in Japan.

ISBN : 9789022578452

Prijs : € 15

Bestellink https://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/psychologie/9789022578452/francesc-miralles-hector-garcia/ikigai

Het vervolg is ondertussen ook al uit :

Op veler verzoek van lezers besloten de auteurs een praktisch  vervolg te schrijven op hun bestseller Ikigai

We snappen het belang van onze ‘ikigai’, maar hoe vind je hem nou precies?

Een praktische gids waarmee je je ikigai kunt ontdekken en activeren, het concept uit de oude Japanse wijsheid die de wereld aan het veroveren is.

Na het ontdekken van het geheim voor een lang en gelukkig leven in Ikigai, ‘de reden van je bestaan’ of je ‘levenspassie’, keren Héctor García en Francesc Miralles terug naar de duizend jaar oude Japanse cultuur om een praktische methode te ontwikkelen waarmee je je levensdoelen kunt realiseren. Want hoe kun je je ikigai precies vinden? En als we onze ikigai hebben gevonden, hoe zorg je er dan voor dat je er elke dag naar leeft en erdoor geïnspireerd wordt en blijft?

In Vind je ikigai worden deze vragen beantwoord. Het boek biedt ver­schillende routes met praktische oefeningen waarmee je doelen naar de juiste eind­bestemming worden gebracht. En tegelijkertijd zorgt deze methode ervoor dat je onderweg naar deze bestemming geluk en welzijn zult ervaren.

Link https://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/psychologie/9789022581698/francesc-miralles-hector-garcia/vind-je-ikigai

ISBN : 9789022581698

Publicatiedatum : 11/11/2017
Prijs : € 15

Misschien heb je ook zin om dit boek te lezen en te bespreken.

Graag inschrijven via mail : danielle.gemmel@gmail.com

De plaatsen zijn beperkt tot 20.

Kostprijs per persoon : € 35 op rekeningnummer BE12 3770 6833 2392

Locatie :
De Theeroos
Zwarte Paard 19
8730 Oedelem
Vele thee- en boekengroetjes
Danielle van Booksandwords en Valérie van De Theeroos