Elijah en Isayah

Patienta Assen

Kom mee en maak kennis met Elijah en Isayah. Elijah is gek op het bezoeken van musea en heeft een fascinatie voor dinosaurussen en zeedieren. Hij zou graag dierendokter willen worden. Isayah is dol op het onderzoeken en uitvinden van dingen. Samen maken ze veel avonturen mee. Net als iedere kleuter gebruiken ze hun fantasie om de wereld om hen heen te begrijpen. Met elkaar beleven zij heel veel leuks en ontdekken de grotemensenwereld.

Elijah en Isayah zijn in Nederland geboren, maar hun ouders en grootouders komen uit Suriname. Daarbij zijn ze zowel Afro-Surinaams als Surinaams-Hindostaans. Ze krijgen van alle drie culturen iets mee.

Mamma en pappa hebben hun geleerd dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen. Ze krijgen daarbij alle liefde en steun. Van zwemmen met een walvis tot lopen op de maan!

Titel:Elijah & Isayah – Fantasierijk opgroeien met verschillende culturen
Auteur:Patienta Assen
Categorie:Kinderboeken
Aantal pagina’s:48
Geïllustreerd:Ja
Uitvoering/Formaat:Hardcover 23 x 16 cm
Verschijningsdatum:02-04-2021
ISBN:978-94-643-1254-6 / 9789464312546
Vaste prijs:€ 20,50
Taal
Uitgeverij
Nederlands
Boekscout.nl

Over de auteur :

Patienta Assen is moeder van de kleuter Elijah. Ze is docente geschiedenis en maatschappijleer. Ze vindt dat elk kind zichzelf moet kunnen herkennen in (kinder)boeken. Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren wat diversiteit betekent. Niet om de verschillen negatief te benadrukken, maar om aan te leren dat ‘anders zijn’ normaal is en dat kinderen allemaal gewoon kinderen zijn. Kinderboeken spelen een belangrijke rol in de identiteitsontwikkeling van kinderen. Het is een meerwaarde wanneer ze leren over verschillende culturen, gewoonten of gezinssamenstellingen. Deze boeken zorgen ervoor dat je in gesprek kan gaan met kinderen over de wereld die anders kan zijn dan de omgeving waarin ze opgroeien en dat anders zijn niet verkeerd hoeft te zijn, want ongeacht je huidskleur, geloof, geaardheid of geslacht, mag je trots zijn op wie je bent.

Daarom heeft Patienta dit boek geschreven vanuit de fantasieën en ervaringen van haar zoon.

Elijah en zijn mama

Over het boek :

Dit staat in het begin van het boek en vond ik zo mooi gezegd.

Er staan acht korte verhaaltjes in waarin je over de wereld van Elijah en Isayah leest maar ook interessante dingen over hun cultuur te weten komt. Ze zijn heel mooi geïllustreerd door Quen Makkinga. Warme kleuren en tekeningen die je blij maken. Ze staan dicht bij de leefwereld van de kinderen. Over wat de kinderen kunnen dromen, over hun superhelden, over de dingen waarvoor ze bang zijn, over de plaatsen waar ze graag naartoe gaan zoals dinomuseum en wat ze graag eten. Je maakt ook kennis met de moestuin van Elijah en wat er allemaal groeit. Wanneer ze naar de markt gaan, zien ze er kousenband en tayerblad.

Ik had reeds gehoord van ‘kousenband’ maar wist eigenlijk niet goed wat het was? Ik zocht het op en vond dit :

Kousenband
Kousenband : lijkt erg op onze groene boontjes

Tayerblad kende ik niet maar moet ook lekker zijn :

Tayerblad
Gestoofd tayerblad (doet me denken aan onze spinazie…)

Wanneer ik een boek lees, weet ik graag waarover ze praten en hier wordt er verteld over verschillende Surinaamse bloemen. Die zijn heel exotisch.

De Faja Lobi
De angalampoe of de hisbiscus
Nog een hibiscus

Op het einde van het boekje vieren ze de verjaardag van Elijah. Geen gewone viering want het is coronatijd. Elijah is blij maar ook verdrietig. Hoe zullen ze dat nu kunnen vieren? Gelukkig hebben zijn ouders een oplossing gevonden en wordt het toch nog een leuk feestje.

De tekstjes zijn kort en de tekeningen vullen die aan. Hier en daar gebruikt de auteur Surinaamse woorden en ook eens een liedje. Dat brengt je nog meer in die exotische sfeer.

Ik vind dit boekje een voorbeeld van diversiteit. De kinderen kunnen kennis maken met de Surinaamse cultuur die heel wat meer bevat aan andere culturen zoals de Afro-Surinaamse en Surinaams-Hindostaanse cultuur.

Via mijn Surinaamse vriendin Santoecha Rangai leerde ik deze auteur kennen. Daar ben ik heel blij mee. Zo verbreed ik alweer mijn horizon. Omdat ik zelf ook van Surinaamse afkomst ben, was ik direct geïnteresseerd. Mijn hart voor deze warme cultuur slaat weer wat harder. Zo leer ik meer over de wereld van mijn grootvader.

Beste Patienta, dank je om dit boekje te schrijven. Ik weet zeker dat er nog zulke boeken zullen verschijnen. Steeds meer mensen worden zich bewust van de diversiteit in onze samenleving en willen daar meer over lezen en leren. Dus schrijf gerust nog zulke mooie boekjes…

Om nog even verder te praten over die diversiteit… Ik vind het heel belangrijk dat we onze kinderen en kleinkinderen opvoeden met een brede visie op het leven en op alle culturen. Alleen dan kunnen we een liefdevolle en leefbare maatschappij ontwikkelen met gelukkige mensen rondom ons. Ik vond nog dit boekje hieronder :

In KIDS vertellen vriendjes en vriendinnetjes over échte dingen. Het biedt kinderen de ruimte om ‘een open boek’ te kunnen zijn, ook als het gevoelige onderwerpen betreft. KIDS is inclusief, divers, relevant en noodzakelijk. Deze bonte verzameling van kinderportretten is gecreëerd ter ondersteuning van diversiteit, de ontwikkeling van een eigen identiteit en de perceptie van een ander, en het vermijden van sociale stigmatisering op jonge leeftijd. De personages uit dit boek praten over herkenbare thema’s zoals hobby’s, familie en lievelingsdingen, maar introduceren ook topics als pesten, huidskleur, adoptie, seksuele geaardheid, anders zijn en angst. De lezer wordt spelenderwijs uitgenodigd om interactief bezig zijn, taboes vroegtijdig te doorbreken en gevoelige onderwerpen te normaliseren en bespreekbaar te maken. Praten jullie mee?

Dit interactieve kinderboekje is geschikt voor een brede leeftijdsgroep van 3 – 8 jaar

Titel:KIDS – Ter ondersteuning van een inclusief kinderboekenmilieu
Auteur:Charlotte Sofie Ros-Chugani
Categorie:Kinderboeken
Aantal pagina’s:34
Geïllustreerd:Ja
Uitvoering/Formaat:Paperback 20 x 20 cm
Verschijningsdatum:02-04-2021
ISBN:978-94-643-1214-0 / 9789464312140
Vaste prijs:€ 15,99
Moeder en zoon … Prachtig !!!