Aftellen tot Kerstmis : 10 december

Dag 10 van de adventskalender

We beginnen bij het doeboekje ‘Hutje Mutje’ gebaseerd op één van de prentenboeken. Ontmoet het oude vrouwtje en al haar dieren in dit leuke doeboek vol met puzzels en spelletjes.

Hieronder zie je het prentenboek en de voorleesvideo :

Hutje Mutje, Julia Donaldson | 9789025736361 | Boeken | bol.com

Een oud vrouwtje denkt dat haar huisje hutjemutje vol is, maar met de hulp van vijf boerderijdieren en het advies van een wijze, oude man ontdekt ze al snel dat dat nog best meevalt.

De dame zuchtte opgelucht: ‘Meneer, wat bent u knap.
Mijn huisje was voor met z’n vijven veel en veel te krap.
Maar voor een oude vrouw alleen is het een waar paleis.
Ik dank u voor uw goede raad. Tot ziens en goede reis.’

Een boekje voor kinderen vanaf 3 jaar. Heel prettig om voor te lezen want het is op rijm.

Het lekkere theetje : ‘Christmas Chai’ is een Chai thee met als smaken kardemom en kaneel. Weer een heel feestelijke thee.

Het theekopje komt van Tealicious. Een supergezellige thee- en koffiewinkel bij ons in Oostende. Ik ga er graag want Isabelle is een hele lieve gastvrouw die heel goed haar producten kent. Je mag er ook steeds dingen proeven. Zo leuk!

En er mocht nu ook een madeleine bij van mijn madeleinekalender van Maison Colibri Heerlijk met zo’n laagje chocolade bij. Er zitten 24 madeleines in. Echt plezant om elke dag eentje te degusteren.

En nu naar de happy stone : ik koos deze keer een krans.

Waarom zien we zoveel kransen? Wat betekenen die kransen?

De krans zou – zo geloofde men – bescherming bieden tegen boze geesten en demonen. Die zouden jouw deur voorbijgaan als ze de krans zagen. Een kerstkrans betekende in die zin dus: geluk, voorspoed, bloei en afwending van het kwade.

Kransen en hun betekenissen door de eeuwen heen

(bron : dekransenshop.nl)

De krans heeft een eeuwenoud symbolische betekenis, het is een oneindige cirkel.
De cirkel vorm van de krans is een van de meest gebruikte vormen.
De krans is een gesloten cirkel zonder begin of einde, daarmee geeft hij de oneindigheid van een kringloop( leven, tijd, oneindigheid) aan. In de klassieke oudheid werden lauwerkransen geschonken aan overwinnaars.
Een vergelijkbaar ornament en eerbewijs is de eikenkrans. Vroegere lauwerkransen (gemaakt van laurier) werden gemaakt in een hoefachtige vorm. Tegenwoordig wordt de lauwerkrans rond gebonden en de bladeren gaan met de klok mee. Kransen worden voor uiteenlopende gelegenheden gemaakt.

PASEN/ LENTE
Pasen is een feest vol symboliek. De krans mag hierbij niet ontbreken, hij staat symbool voor de kringloop van het jaar. We versieren onze deur met een paaskrans om de lente een warm welkom te heten.
Dit doen we hetzelfde met zomerkransen, herfstkransen en winterkransen.
We verwelkomen elk seizoen met een nieuwe krans gemaakt met materiaal uit het desbetreffende jaargetij.

ADVENT
Het woord ‘Advent’ heeft zijn wortels in de Latijnse taal. Het woord ‘adventus’ betekent ‘komst’ en ‘advenire’ wil zeggen ‘naar iets of iemand toekomen’. Christenen vieren dat God naar hen toekomt in zijn Zoon Jezus Christus.
De adventskrans symboliseert de aarde. Hij staat ook voor het terugkomen van de jaargetijden. De vier kaarsen op de krans geven de vier weken van voorbereiding naar kerstmis aan. De eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken. Elke volgende zondag komt er eentje bij. De kaarsen staan symbool voor het komende Licht.

KERSTKRANS
In de christelijke traditie mocht je de krans twaalf dagen ophangen.
Kwade geesten en demonen zouden dan je huis voorbij gaan en zo haal je het geluk in huis.
Een kerstkrans met zijn ronde vorm heeft geen begin en geen einde, dit is het symbool van de eeuwigheid. Eeuwige liefde in het speciaal.

ROUW /HERDENKINGSKRANS
Heel symbolisch voor de rouw of herdenkingskrans is de oneindigheid van de kringloop.
Met een rouw of herdenkingskrans herdenk je het leven en de eeuwige liefde.

Ik maakte ook zelf een kerstkrans om aan de keukendeur te hangen. Hiermee maak ik ook telkens de collagefoto voor mijn adventskalender. Die heb je zeker al herkend… Mijn gehaakte hartjes vond ik leuk erbij passen.

Er hoort een engel bij. Die zorgt ervoor dat dit huis beschermd wordt.

Misschien kun je ook een krans maken? Voel je het al kriebelen?