Bibbervlees

Karin Jacobs met illustraties van Harmen van Straaten

Bang zijn in het donker, voor akelige liften, voor die pestkop uit je klas, voor prikgrage wespen en muggen… Een heel vervelend gevoel.
Maar soms is bang zijn best wel fijn. Lekker griezelen bij een spannende film of een bangelijk boek bijvoorbeeld. Of hoog in de lucht in het reuzenrad op de kermis.

  • ISBN-nummer: 9789059089679
  • Verschijningsdatum: 7/05/2019
  • Aantal bladzijden: 48
  • Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok
  • Prijs : € 19,99

Over de auteur :

Karin Jacobs

Karin Jacobs is een Vlaamse actrice uit Antwerpen (1960). Ze was actrice in tal van series en films in België. De meeste mensen kennen haar nog dankzij haar passage in de VTM soap Wittekerke waarin ze mee speelde van 2004 tot 2008.

Karin heeft ook bekende kinderen, Jelle Cleymans (zanger en acteur) is een zoon van haar en Clara Cleymans is haar bekende dochter.

Over de illustrator :

In 1987 illustreerde Harmen zijn eerste kinderboek en daarna heeft hij zo’n circa 400 boeken geïllustreerd. Harmen is drie keer getipt door de kinderjury, hij ontving een gouden appel van Bratislava voor zijn illustraties en werd bekroond met de gouden penseel van Japan.

Harmen schreef ruim 50 boeken voor alle leeftijden. Van prentenboeken voor de allerkleinsten tot romans voor 15-jarigen en ouder. Vertalingen van zijn werk worden o.a. in Duitsland, België, Korea, Japan, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken uitgegeven.

Wat vind ik van het boek?

Karin Jacobs schreef 25 verhalende gedichten bij elkaar over bang zijn. Haar schrijfstijl is hilarisch, lekker overdreven en met heel veel humor. Het boek heeft een kleurrijke en griezelige hardcover. Aantrekkelijk voor de koelbloedige kinderen. Er is een inhoudstafel met de titels van de 25 gedichten. Het boek begint met een soort van voorwoord van Karin Jacobs. “Ik ben nooit bang! (Behalve als ik schrik heb.)” Ze legt op een leuke manier uit wat bang zijn eigenlijk kan zijn. Daarna komen de griezelige en grappige versjes : over een goudvis die uit de kom springt, een haai die Charlotje serieus toetakelt, Jantje die roept Kijk eens, mama, zonder handen! Wat gebeurt er voor naars met hem? Alle gedichten worden tot in de puntjes beschreven en Karin deinst niet terug voor akelige en bange dingen. Eén van mijn favorieten is : “Spreekbeurt” Hier wordt echt beschreven hoe lastig het kan zijn om voor de klas een spreekbeurt te brengen. Dat doet me denken aan mijn tijd in de basisschool. Ik was als de dood wanneer ik naar voor moest om mijn gedicht op te zeggen. Thuis kon ik het goed. Mama overhoorde mij altijd. Maar eenmaal voor de klas verdampten de woorden in mijn hoofd. Mijn knieën knikten en ik voelde mij misselijk worden. Wat was dat akelig!!! Ook in het middelbaar had ik er nog wat last van maar het beterde al. Wel goed, want iedereen viel omver toen ik na mijn humaniora in het onderwijs wou stappen en dus de hele tijd vooraan in de klas zou staan. En eerlijk gezegd, ik vond het zo fijn om al die jaren zoveel kinderen te begeleiden. Dus, je ziet maar, het kan verkeren (zei Bredero). Wat ik ook een heel leuk gedicht vind, is “Mama…ik kan niet slapen want…” Deze is echt goed gevonden. De ik-persoon zoekt elke dag een nieuwe reden om maar niet te gaan slapen. Het einde is leuk en verrassend.

Het boek staat vol van verrassende, griezelige en coole gedichten. Je kan er telkens een leuk en interessant gesprek aan vastbinden. Effe filosoferen! Echt een aanrader zowel voor thuis als in de klas. Veel plezier ermee!