De parel van Eva

Martin Widmark en Emilia Dziubak

Een magisch prentenboek voor jonge boekenwurmen. Op een avond, als Daan moet gaan slapen, vertelt zijn oppas Eva hem een fantastisch verhaaltje. Lang geleden, toen ze met grote snelheid op haar slee een heuvel afgleed, belandde ze in een tunnel van ijs die uitkwam in het Land van Geluk. Daar maakte ze kennis met enkele bijzondere insecten en een gemene, hebzuchtige Krab die kinderen dwong voor hem te werken. Maar Eva gaf zich niet zomaar gewonnen…

  • ISBN-nummer: 9789044753974
  • Verschijningsdatum: 15/04/2019
  • Aantal bladzijden: 32
  • Uitgeverij: ZNU
  • Afmetingen: 200 mm x 270 mm
  • Prijs : € 15,35

Over de auteur :

Martin Widmark is een populaire auteur van fictie voor kinderen. Hij woont in Zweden, waar zijn boeken al meer dan tien jaar op rij door een kinderjury bekroond zijn en jaar na jaar het meest worden uitgeleend in de bibliotheken. Zijn werken staan voortdurend in de bestsellerlijsten en werden vertaald in meer dan 35 talen. Voordat hij fulltime schrijver werd, werkte Martin als leraar op een middelbare school en onderwees hij Zweeds aan immigranten.

Over de illustrator :

Emilia Dziubak is een bekroonde illustratrice. Ze woont in Polen, waar ze afstudeerde aan de Academy of Fine Arts in Poznán. Ze heeft talloze kinderboeken geïllustreerd en debuteerde in 2011 als auteur met een kookboek voor kinderen. Haar werk is onder andere gepubliceerd in Frankrijk, China, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Brazilië, Duitsland en Zuid-Korea. Ze exposeert in galeries in heel Polen.

Wat vind ik van het boek?

Dit is een prentenboek voor lezertjes vanaf zes jaar.

Eva, de oppas vertelt David een verhaal over de parel in haar ring. Lang geleden verdween haar grote broer Tom.

Ze was sleetje aan het rijden en kwam terecht in een tunnel van ijs. Die tunnel kwam uit in het Land van Geluk. Ze leerde meneer Jacob kennen, een tor in een smoking en een strikje. Hij is lief voor haar. Maar op een dag valt ze in de “poten” van de hebzuchtige krab. Ze doktert een plan uit om samen met haar verloren broer Tom en de andere gevangengenomen kinderen te ontsnappen.

De tekst wordt afgewisseld met levendige en kleurrijke prenten met oog voor detail. Het boek kan in de klas voorgelezen worden dankzij de grote prenten. De jonge luisteraars kunnen zich inleven in het verhaal dankzij de combinatie van de tekst en de grote tekeningen.

Het verhaal is eigenlijk een bedtijdverhaal. Oppas Eva vertelt het verhaal aan haar oppaskind Daan. Als kind kun je je dat zeer goed voorstellen.

Het is een verhaal met levensgrote insecten die heel gedetailleerd getekend werden.

Ze vliegt mee op de rug van een libel en komt in contact met de krab. Ze krijgt de bijnaam “Kleine Spriet” van meneer Jacob.

Ze moet net als de andere kinderen parels opduiken voor de krab en slapen in de grot. Eva heeft een plan om te ontsnappen.

Er zit een mooie boodschap in : samen ben je sterker dan alleen. Als je iets samen doet, komt alles goed.

De taal in het boek is gemakkelijk. Er komen veel dialoogjes in. Je kan verschillende stemmetjes gebruiken bij het voorlezen. Het is een sfeervol en magisch verhaal.

Ik raad dit boek ten zeerste aan. Het is een heel aangenaam en mooi boek om voor te lezen.