Hen Engelien

Rients Faber

met foto’s van Bo Scheeringa en illustraties van Hilde Koop

Ergens op het Groningse platteland woont Hen Engelien. Elke morgen als de boer bij zijn kippen komt, is Engelien verdwenen. Als hij aan het einde van de dag weer bij zijn kippen gaat kijken, zit ze weer netjes op haar plekje in het hok. Alsof ze nooit weg is geweest zit ze op stok, maar bij Engelien ligt nooit een ei. De boer begrijpt er niks van. ‘Waar gaat Engelien elke dag naartoe? En waar laat Engelien toch altijd haar ei?’

Engelien gaat stiekem met de bus naar de stad. Hier ontmoet ze allemaal stadse vogels. Zo eet ze patat met duiven en drinkt thee met mussen. ‘Een kip die met de bus naar de stad gaat… Dat kan toch niet? Hoe doet Engelien dat?’

Hen Engelien is een prachtig geïllustreerd prentenboek voor de allerkleinsten, geschreven in het Gronings én Nederlands, waarin foto’s en tekeningen worden gecombineerd.

  • ISBN-nummer: 9789493059207
  • Verschijningsdatum: 3/10/2019
  • Uitgeverij: Palmslag
  • Prijs : € 17,50

Nederlands Gebarentaal : Rients Faber vertelt het verhaal in gebarentaal. (= NGT)

Toen er nog geen standaardisering van de gebarentaal was, werden in Nederland de eigen regionale varianten gebruikt, of het gebruik van gebaren werd, zoals in Groningen, ontmoedigd teneinde doven een betere zelfredzaamheid te laten verkrijgen. In de periode 1900 tot 1980 is het gebruik van gebaren in het onderwijs aan doven verboden geweest (als gevolg van de conventie van Milaan in 1880). Toch bleven dove mensen onderling gebaren gebruiken en daardoor ontstonden er vijf dialecten in en rondom de Doveninstituten in Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Voorburg en St. Michielsgestel.

Over de auteur :

Rients Faber is een groot liefhebber van het Groningse dialect. Als zanger, van de voormalige Groningstalige band “Krödde” en zijn huidige band “Kriegel”, draagt Rients de Groningse taal al een warm hart toe. Hij is van mening dat je kinderen niet vroeg genoeg kunt laten kennismaken met de taal van de streek waarin ze opgroeien. Daarom heeft hij een bijzonder project bedacht rondom Hen Engelien; een vrolijk prentenboek voorzien van een lied. In het boek wordt gebruik gemaakt van een unieke vorm van illustratie; de prachtige foto’s van fotografe Bo Scheeringa worden samengevoegd met de grappige tekeningen van illustrator Hilde Koop.

Wat vind ik van het boek?

De hardcover is heel origineel. Je ziet Engelien in een bushokje zitten. Het is een landelijke foto in combinatie met leuke tekeningen van enkele vogeltjes en … een molletje. Dat is een hele creatieve manier van illustreren en geeft veel mogelijkheden. Wanneer ik het boek opendoe, zie ik wel honderd keer Engelien staan. Achteraan vind je hetzelfde. Geeft een warme sfeer.

Je ziet telkens een korte tekst links en rechts een grote foto met tekeningen erop. De eerste foto vind ik prachtig. De boer vraagt zich af waar Engelien de hele dag is en waar ze haar ei legt.

De korte tekst staat in het Gronings (in het zwart) en in het Nederlands (in het oranje). Het rijmt ook heel leuk.

Ik vind het een sappig dialect en lees het graag luidop. Doet me een beetje denken aan mijn westvlaams dialect. Zo heb je 27 bladzijden. Erg leuk om te lezen. De tekst van het liedje staat er ook in. En ja, op het einde weten we waar Engelien haar ei legt. Goed gezien van haar.

Ik vind het een heel speciaal boek. Echt heel leuk om aan de jongste kinderen voor te lezen en samen naar de mooie natuurfoto’s te kijken. Om zelf te lezen kan het zeker al vanaf 7 jaar. Een mooi geschenk voor kippenliefhebbers! Ik denk aan mijn vriendin Mimi.

************************