Interview met Greet Bosschaert

Interview met Greet Bosschaert

Een paar maanden geleden stapte ik binnen in de woordenwinkel Symposion te Brugge.

   

Ik kende de zaak van horen maar was er nog nooit geweest.  Toen ik binnenkwam, zag ik allemaal voorwerpen met woorden erop en heel veel mooie kaarten met betekenisvolle teksten.   Voor mij is dit een echt woordenparadijs. Binnenkort zal ik hier ook een interview plaatsen over deze alom gekende zaak.

MAAR  eerst wil ik het hebben over mijn ontmoeting met Greet Bosschaert.  Zij was aan het werk in de winkel.  We geraakten aan de praat en ze vertelde mij dat ze kinderboeken illustreerde.  Ik was onmiddellijk geïnteresseerd en vroeg haar of ik haar mocht interviewen over haar kunst.  Dat was prima voor haar.  Ondertussen volgden we mekaar op facebook en leerden mekaar beter kennen.  Het klikte goed tussen ons.

Ik kocht een heel leuk boekje voor kleine kinderen : “Een heel bijzondere kat.” Toen ik de cover zag, dacht ik : Dat is onze Pluis!!! Ik las het boekje gretig en vroeg aan mijn metekindje Loes wat ze ervan vond.  Die was heel enthousiast.  De tekeningen zijn prachtig en heel kleurrijk.  Ze spreken de kinderen enorm aan.

“Billy woont vijf hoog in de stad.   Op een dag loopt hij van huis weg.  Hij belandt in een machtig mooie tuin.  Daar ontmoet hij Snip.  Billy geniet van zijn nieuwe vriend.  Maar vrouwtje mist hem… ”   Een poezelig verhaal voor kattenvrienden.  Over vriendschap, opgroeien en de wereld verkennen.

ISBN : 9789058388957                               uitgeverij : De Eenhoorn.    Vanaf 4 jaar.

 

  

 

Vorige week trok ik dus naar haar woning voor het interview.   Greet is een hele lieve en warme vrouw met een grote passie voor kinderen en boeken.  Ze houdt enorm van mooie kleuren en dat merkte ik dan ook toen ik bij haar binnenkwam.  Greet werkt en woont aan de Brugse reien.  De illustraties die Greet maakt, zijn meestal voor prentenboeken en leesboeken voor jonge kinderen.  De opdrachten zijn heel wisselend en dat maakt haar beroep zo bijzonder.

 

 

Haar interieur is heel aangenaam en zonnig.  Echt een droom om erin te werken.  Je voelt de creativiteit borrelen.  Ik zou daar heel graag werken.

 

Haar woonplaats en atelier lopen in elkaar en geven uit op een mooie tuin.  Heel inspirerend.

 

 

 

 

 

Toen ik naar buiten keek, zag ik …. Topolino, haar “bijzondere” kat.  En ja, echt een tweelingbroertje van onze Pluis.

 

 

 

 

 

Interview :

Wat heb je gestudeerd ? 

Lager en hoger secundair onderwijs afdeling Sierkunsten in het T.I. Heilige Familie te Brugge.  Dan pedagogisch hoger onderwijs afdeling : Plastische kunsten.  En daarna K.M.O. illustrator van boeken en tijdschriften : Vormingsinstituut voor KMO te Brugge.

Werk ?

  • Regentes plastische opvoeding van 1985 / 1994
  • Bediende, Symposion, originele kalligrafiewinkel Brugge sinds 1996
  • Zelfstandig illustrator in bijberoep sinds 1998

Heb je naast lezen nog andere hobby’s?

 

Ik hou erg veel van de natuur.  Ik werk graag in de tuin en ga regelmatig fietsen.  Ook ben ik graag bezig met interieur.  Ik maak het graag gezellig.  Kleur is een rode draad in mijn leven.

 

Hoe ben je ertoe gekomen om te illustreren?

Toen ik 15 was (in het 3de middelbaar sierkunsten) kregen we als opdracht : “Teken wat je later wilt worden.”   Ik tekende een hand, een open boek en een illustratie van een schip.  Ik had een duidelijk beeld.  Als kind bracht de Sint altijd mooie boeken mee.  Ik had een boekentante, Adrienne en die wist alles over kinderboeken.  Ze zocht steeds mooie boeken voor ons uit.  Ze bekeek ook vooral de covers.  Ik was ongeveer 6 jaar en de boeken stonden op een tafeltje tentoongesteld met een naamkaartje ertussen.  Zo konden we zien welk boek voor wie was.  Ik was altijd benieuwd naar wat voor boek ze voor mij gekozen had.  Ik bestudeerde alle covers heel nauwkeurig.  Dat maakte mijn liefde voor boeken alleen maar groter.

Hoe kom je op je thema’s?

Gewoonlijk krijg ik de tekst van de uitgeverij.    Ook iets uit mijn omgeving, de natuur, de dieren, …  Het is boeiend om vanuit de tekst te vertellen.

  

 

Maar als ik zelf een boek schrijf, dan begin ik met de beelden en een eigen idee en dan komt het verhaal.  Zoals bij “Een heel bijzondere kat” : eerst kwam het beeld en de idee.  Ik maakte een verhaal en sprak een auteur aan om de tekst op punt te zetten.  Ik werkte graag samen met Elly van der Linden, een Nederlandse taalpedagoge.  Voor o.a. Ootje, het bruidsmuisje. 

“Muizen zijn net mensen: ze worden ook volwassen, ze worden ook verliefd en ze gaan ook trouwen! En ze houden dan een groot feest, mét echte bruidsmuisjes.”          Een piepgrappig boek over een piepklein trouwfeest. Voor alle piepjonge bruidsmeisjes en bruidsjonkers vanaf 5 jaar.

Ik werk ook heel graag samen met Stefan Boonen.  We voelen mekaar goed aan.  Mijn recentste boek is : “Met ons komt alles goed” over 1728 dieren en Max-Jozef.  Het is een heel speciaal boek voor mij.  Ik verwerkte de tekeningen van mijn vader erin.

ISBN : 9789462911727         uitgeverij : De Eenhoorn  Vanaf 9 jaar    Genre : graphic novel : de illustraties zijn een combinatie van haar illustratiestijl met het grafisch werk van haar papa.

Zo begint het.  Een groen huis in de duinen, een pension.  Op een dag staat er een jongen voor de deur, Max-Jozef.  “Ik moet hier zijn,” zegt hij.  Dat moet een vergissing zijn, want pension Flee is er alleen voor dieren.  Bovendien gaat het pension binnenkort dicht.  Toch mag Max-Jozef blijven.  Samen met Flee zoekt hij een oplossing voor de laatst overgebleven dieren.  Een verhaal over dieren zonder naam, problemen met geluk en je weg zoeken in het leven.

Naar aanleiding van het 10 jaar overlijden van mijn vader Renaat Bosschaert, werkte ik vorig jaar aan een bijzonder project waar ik mijn illustratiewerk combineerde met het grafisch werk van mijn papa.  In de maand oktober 2016 werd dit boek voorgesteld en kwam er een grote retrospectieve tentoonstelling van mijn vader : “Renaat Bosschaert (1938 – 2006) – kunstenaar & Greet Bosschaert – illustrator / Een dialoog.”

  

Renaat Bosschaert maakte eind vorige eeuw prachtige houtsneden en gravures.  Het zijn beelden die toen in zwart-wit werden afgedrukt met een drukpers.  Voor dit boek ben ik aan de slag gegaan met de originele “blokken” waarin een kunstenaar beelden “tekent” met een beitel of een kras-pen.

 

 

 

 

Speciaal voor dit boek werkte ik zonder drukpers.  Soms is het niet strak afgedrukt maar juist een beetje wild.  Ik heb gewerkt met kleur en er illustraties van mezelf aan toegevoegd.  Hierdoor krijgen de beelden van mijn vader een heel ander effect, net of ze aan een nieuw leven beginnen.

 

Heb je een favoriet genre?

Mijn favoriet genre om te tekenen is realiteit maar toch met een vleugje fantasie, beetje humoristisch.  Geen feeën en heksen, wel veel natuur en dieren.  Ook samenleesboekjes zoals “Antoon & Mirabella”  van Stefan Boonen.

Antoon pende en pende. Schreef alle wensen in zijn rode boekje. Zijn broekzak gevuld met munten. Hij verbaasde zich, woord met munten. Over alles waarom iedereen zomaar verliefd werd. Net zo makkelijk als ze ijsjes aten of aan iemands haar trokken. Verliefd worden leek hem juist iets heel moeilijks.

Antoons leven verandert drastisch als Mirabella ineens bij hem op school komt. De schuchtere jongen die vaak alleen is en gepest wordt, moet ineens voor bijna alle kinderen liefdesbrieven schrijven. Bovendien wordt hij zelf verliefd! Het mooie is dat Mirabella zijn liefde beantwoordt en tekeningen maakt bij de liefdesbrieven die Antoon verkoopt (voor 1 Euro!). Als Mirabella met haar rijke ouders weer vertrekt, heeft Antoon zo veel gespaard dat hij achter haar aan kan reizen. Naar China… Bijzonder mooi verhaal, verpakt in poetisch taalgebruik (“zijn blik hinkelde over de speelplaats”) dat iets aan de verbeelding van de lezer overlaat. De vele bijzondere illustraties in kleur (verf, lino’s en vetkrijt) zijn krachtig over de pagina’s verdeeld. De handgeschreven brieven passen er naadloos tussen. Een boek waar veel zorg aan is besteed! Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.    ISBN  : 9789068227802

 

Heb je een favoriet boek?

Ik hou erg van de illustraties van Quinten Blake, Carll Cneut en mijn directe collega’s zoals Sabine Clement.

Welke boeken las je graag toen je kind was?

Avontuurlijke, meer jongensboeken : Astrid Lindgren (Pippi Langkous,…)  De negerhut van Oom Tom : ik kon maar niet begrijpen hoe het mogelijk was dat men zo’n verschil maakte tussen blank en zwart.     Ook historische romans boeiden mij enorm.

De covers raken mij het meest.    In een boek heb je soms sterkere en zwakkere tekeningen.  Hangt af van de passage.  Dat geeft meer dynamiek.

Bezoek je soms boekenbeurzen?

Ik ga heel graag naar de Bologna-beurs in Italië.  Het boeit mij om te zien wat de wereld biedt aan kinder- en jeugdboeken.

Ik ontdekte onlangs een heel mooi boekje : een combinatie van iets klassieks met iets moderns : “The Tale of Tom Kitten”.  Het verhaal van Beatrix Potter gegoten in een boekje met een cover van Mondriaan.  Gewoonweg schitterend !

ISBN : 9780241252932

 

 

 

Ziezo, we zijn aan het eind van ons interview.   Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit interessant en vruchtbaar gesprek.

  

Niet alleen Topolino woont er, ook Snip is een gezellige medebewoner.

Ik wil Greet heel erg bedanken voor haar tijd én de gezellige lunch die we samen hadden.  Ik heb er een hele lieve vriendin bij.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *