Van Hart tot Hart

Een gesprek over hoop en liefde voor onze prachtige planeet

Zijne Heiligheid De Dalai Lama (vertaald door Edward van de Vendel)

Illustraties : Patrick McDonnell

‘Ik hoop dat dit boek de ogen, geesten en harten van alle mensen zal openen.’ Zijne Heiligheid de Dalai Lama

Een klop op de deur onderbreekt de ochtendmeditatie van de Dalai Lama. Als hij opendoet, ziet hij een reuzenpanda staan die vele kilometers heeft afgelegd om hem te ontmoeten. Samen wandelen ze door de bossen en praten ze over grote en kleine dingen in het leven : levenswijsheden die je kijk op de wereld veranderen.

Met prachtige tekeningen van de bekroonde illustrator Patrick McDonnell en poëtische teksten van de Dalai Lama doet ‘Van hart tot hart’ een inspirerende oproep om onze relatie met de natuurlijke wereld te helen.

uitgeverij : HarperCollins www.harpercollins.nl

Over het boek :

Toen ik het boek vorige week in de boekhandel zag staan, werd ik eerst aangetrokken door de titel ‘van Hart tot Hart.’ En dan door de eenvoudige maar mooie tekening. En toen zag ik ook dat het geschreven was door de Dalai Lama. Ik ben de laatste jaren steeds meer gaan nadenken over zijn wijsheden. Ze geven richting aan mijn leven. Ik ben heel katholiek opgevoed en heb daar lang mijn geluk in gevonden, maar na de dood van mijn ouders, nu 12 jaar geleden, ben ik anders gaan denken en vooral anders gaan leven. Ik heb nieuwe keuzes gemaakt. Ze waren niet gemakkelijk maar nu voel ik dat ik des te meer als mens gegroeid ben. Ik kwam steeds meer wijsheden en quotes van de Dalai Lama tegen op mijn weg. En ze waren als wegwijzers waardoor ik mijn pad goed kon vervolgen. Dus daarom raakt dit boek mij zo. Iedereen kan het lezen want het is geen moeilijke, betweterige taal. Het is de taal van de liefde voor de mens en voor de planeet. Nu meer dan ooit, is dit boek een lichtpuntje in ons leven.

Ik vind het een prachtig geschenk om nu te geven aan al wie je graag ziet, groot en klein. Ik heb enkele pagina’s hieronder geplaatst met mijn commentaar waarom ik die koos. Veel lees- en kijkplezier.

Mocht dit boek je veel deugd doen op jouw pad!

Wie is de Dalai Lama?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Tenzin_Gyatso_-_14th_Dalai_Lama_%282012%29.jpg/266px-Tenzin_Gyatso_-_14th_Dalai_Lama_%282012%29.jpg

De dalai lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.

De Dalai Lama is niet alleen een religieuze leider voor boeddhisten. Hij strijdt ook voor de vrijheid van Tibet. Daarvoor reist hij de hele wereld over. Zijn boodschap over vrede en geweldloosheid spreekt veel mensen aan.

In 1950 veroverden Chinese communistische legers Tibet, wat volgens de Volksrepubliek altijd Chinees gebied is geweest. De dalai lama mocht aanblijven onder Chinees bestuur, maar toen die samenwerking mislukte, brak er in 1959 een opstand uit. Hij vluchtte naar India.

In 1989 ontvangt hij de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn geweldloos verzet tegen de Chinese onderdrukking in zijn moederland. 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/18/80-jaar-op-de-leeuwentroon-wat-na-de-dalai-lama/

Over de illustrator :

Amazon.com: Patrick McDonnell: books, biography, latest update

Patrick McDonnell is de maker van de diervriendelijke strip MUTTS, die internationaal talrijke onderscheidingen heeft ontvangen, zowel voor uitmuntende stripverhalen als voor zijn dierenbeschermingsthema’s. 

https://mutts.com/

10 november 2022, Dagelijks stripverhaal
9 november 2022, Dagelijks stripverhaal
8 november 2022, Dagelijks stripverhaal

Ik vind die Shelter Stories prachtig en zo zinvol !!!

Patrick heeft tien prentenboeken geproduceerd, waarvan er twee zijn aangepast voor het Kennedy Center-podium. De Caldecott Honor-winnende Me…Jane (een biografie van Jane Goodall) debuteerde in 2017 en werd genomineerd voor vijf Helen Hayes Awards, en The Gift of Nothing werd bekroond met een voor Best Play of Musical Adaptation. Zijn boek MUTTS Shelter Stories – Love. Gegarandeerd. is een verzameling van zijn MUTTS-strips met een asielthema, samen met verhalen over successen in de adoptie van een asiel. Hij werkte samen aan boeken met auteur Eckhart Tolle ( Guardians of Being ) en met dichter Daniel Ladinsky ( Darling, I Love You ). Momenteel werkt Patrick samen met Zijne Heiligheid de Dalai Lama aan Heart to Heart, een boek over het milieu, dieren en mededogen. Het zal in het najaar van 2022 worden gepubliceerd door HarperOne. Dit is het boek dat ik nu met jullie bekeken heb. Een juweeltje !

Wat wil de Dalai Lama met dit boek bekomen?

Met al wat er op onze planeet gebeurt, is het moment aangebroken om een ferme ommezwaai te maken, zowel in onze gedachten als in onze handelingen. Wij kunnen dit nog steeds meegeven aan onze kinderen en kleinkinderen. It’s the way of life !!!

Inderdaad, je kan altijd kiezen om vriendelijk te zijn… Het voelt altijd beter aan om lief te zijn voor mekaar. Dat kan je al van kleins af meegeven in de opvoeding.

Deze tekening vind ik zo ‘lief’ en veelzeggend.

Steeds raak gezegd !

De band met de natuur is van groot belang. En het is die band die we in de loop der tijd verloren zijn. Daarom gaat het nu zo slecht op onze planeet. De natuur stuurt ons een wake-up call. Al die gevolgen van de klimaatverandering brengen ons een boodschap. En velen snappen het nog steeds niet, maar het is hoog tijd om anders te gaan denken en zeker anders te gaan handelen.

En dit wordt onze taak voor de komende jaren… We gaan de aarde beschermen en zo onszelf ook beschermen.

Al veel mensen pleiten voor een liefdevolle en verdraagzame wereld en er zullen er steeds meer komen. Stop met jaloers te zijn op mekaar of anderen het geluk te misgunnen. Geef ieder mens de kans op zijn geluk. Gun het hem…

Wat wil de Dalai Lama dat we gaan doen? Wat wil hij dat we doen? Hieronder staat het perfect omschreven :

Waarom is de panda zo’n interessant dier in verhalen en in filosofische boeken zoals ‘Grote Panda & Kleine Draak’ van James Norbury?

Panda samen

Algemene eigenschappen van de panda: (Bron : Erik Kluit)

– Zachte kracht
– Vrede
– Positieve kijk op het leven, succes
– Verbinding met Oosterse wijsheden

De symboliek van de panda omvat ook persoonlijke en spirituele kwaliteiten, zoals:

Het belang van emoties
Panda is heel gevoelig voor haar omgeving en energie, en raakt snel in de stress wanneer er teveel beweging of herrie is. Dit is een mooie kwaliteit, maar het is wel belangrijk om emotioneel goed in balans te blijven.

Kalme vastberadenheid, het vermogen om tijd te nemen om je doelen te bereiken
Panda leert je om je rustig en vastberaden te verplaatsen door het leven. In de oosterse cultuur is panda symbool van vrede en harmonieuze oplossing van conflicten. Ook door te zorgen voor een goede balans tussen vrouwelijke en mannelijke energieën (wit/zwart, yin/yang). Panda is een grote steun om vreedzaam lastige situaties op te lossen.
Ondanks haar ogenschijnlijke zachte uitstraling is panda een sterk dier met onstuitbare vastberadenheid (beer energie), en kan flink van zich afbijten.

Het belang van eigen ruimte, en persoonlijke grenzen
Panda wijst je op het belang van gezonde persoonlijke grenzen om je op je gemak en veilig te voelen in de wereld (met je beide benen/voeten op de grond staan!). Panda leeft tijdens het grootste deel van haar bestaan alleen. Heb je affiniteit met panda dan voel je misschien aan dat je je afstand moet houden om je comfortabel te voelen, zowel sociaal als in relaties. Panda’s wijsheid benadrukt ook het belang van je op je gemak voelen met jezelf, of je nu alleen of samen met andere mensen bent.

Hart-gecentreerde energie, jezelf goed verzorgen
Besteed voldoende aandacht aan wat voedend, koesterend en liefdevol is voor jezelf en anderen. Vooral door voldoende tijd vrij te maken voor het zelf vers maken van alles wat we eten. Panda’s eten bestaat voor meer dan 99% uit bamboe, en neemt er ook de tijd voor om te eten, en het voedsel te verteren.

En tot slot: veel knuffelen!

Knuffelen

Lieve mensen

Het is wel niet het ‘jaar van de panda’ dit jaar, maar laat je inspireren door zijn gewoontes en de gedachten van mensen zoals de Dalai Lama. En neen, het is niet altijd gemakkelijk om de mensen anders en beter te benaderen, maar probeer het en je zal voelen dat je gelukkiger en rustiger bent. Herbron jezelf en laat dan in je kracht delen. Geef een glimlach en je zal duizenden glimlachen terugkrijgen. Heb ik zelfs al ervaren. En het voelt goed aan. Laten we samen stappen zetten om onze mooie aarde te redden. We kunnen elk ons steentje bijdragen.

Ik wens jullie een fantastisch sprankelend 2023 !!!

Maak er een kleurrijk jaar van !

Nog even dit :

Dit kartonboek biedt een verkorte bewerking van de veelgeprezen eeuwige favoriet The Gift of Nothing. Dit eenvoudige verhaal volgt het geliefde MUTTS-personage Mooch de kat terwijl hij probeert het perfecte cadeau te vinden voor zijn vriend Earl de hond. Uiteindelijk presenteert Mooch Earl iets van onschatbare waarde en veel specialer dan alles wat in een winkel te koop is – het geschenk van niets.

In het Nederlands :

Het Allermooiste Cadeau

Ming wil zijn beste vriend Tibbe een bijzonder cadeau geven. Maar wat geef je aan iemand die alles al heeft? Ming zoekt in alle hoeken en gaten, maar kan nergens iets vinden. Dan heeft hij een briljant idee: hij pakt het in en rent Tibbe tegemoet met het allermooiste cadeau.