De bekeerlinge. (Stefan Hertmans)
In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.
Eigen mening : Het is een mooi maar tragisch verhaal. Vigdis (alias Hamoutal) moet steeds op de vlucht en verliest veel mensen in haar jonge leven. Ze ondergaat verschillende keren erg groot leed. Ik vraag me af hoe ze dat allemaal kon doorstaan. Ik zou dat niet kunnen. Vigdis was een jonge christelijke vrouw uit het begin van de 11de eeuw. Ze stamde af van de noormannen en had blond haar en blauwe ogen. Heel opvallend dus wanneer ze zich bekeert tot het joodse geloof uit liefde voor haar man. Ik heb veel bijgeleerd over die 2 godsdiensten, vooral over het joodse geloof. Op een bepaald ogenblik gaat het over het ontstaan van de Heilige Oorlog en de eerste kruisvaarders. Jammer genoeg hebben die ook heel erge wreedheden begaan tegenover de mensen. Ook wordt de toespraak van Paus Urbanus II vernoemd. Dit heeft alles in gang gezet. Er komen wel wat typische termen in die ik niet altijd goed begreep, maar dat is niet echt nodig om mee te blijven in het verhaal. Soms vond ik de opsomming van plaatsen nogal veel. Ik las dan gauw wat verder. Wat wel heel goed in elkaar zit, is het feit dat Stefan steeds mee reisde met haar. Hij zit daar in de Provence op een hoop stenen en denkt de hele reis met haar mee. Het boek wordt mooi afgesloten op het einde.
Het is een mooi boek vooral voor mensen die houden van geschiedenis. Hij kijkt als het ware naar haar leven en probeert de hele lange lijdensweg te voelen.
Enkele quotes : p. 114 :” Ik ben zo verzonken in de tijd van Hamoutal dat het voelt alsof ik met een tijdmachine in haar verre toekomst ben beland en hier eigenlijk niet mag zijn.”
p. 223 : (over de Piramide en de sfinx van Gizeh) “Heeft ze die gezien? Waarschijnlijk niet. Toerisme bestond niet; het verleden was nog geen bezienswaardigheid.”
p. 277 : “De wereld tolt, maar als je even je adem inhoudt, staat hij stil.”
ISBN : 9789023499626
Publicatiedatum : 03/10/2016
Pagina’s : 288
Uitgever : De Bezige Bij
Prijs : € 19,99