Kat(rina)

Marjolein Claeys

Katrina is zeventien jaar en staat te trappelen om het huis uit te gaan. Vroeger had ze een idyllische jeugd, maar alles was opeens veranderd en Katrina wist nog steeds niet waarom. Opeens werd ze opgesloten in haar kamer, zag ze haar moeder nog maar nauwelijks en mocht ze niets meer doen; alleen naar school en op haar kamer zitten.

Thuis is ze Katrina, de brave dochter die doet wat er gevraagd wordt en niet meer of minder. Op school is ze Kat, een levendige jonge vrouw vol dromen.
Zodra ze achttien is, loopt ze weg van huis naar haar oma. Maar daarmee zijn haar spoken niet opgelost en samen met haar oma, haar beste vriendin Layla en haar vriend Igor ontdekt ze wie haar moeder echt is en wat er met haar afwezige vader gebeurd is.

  • Productcode (EAN): 9781916268562
  • Verschijningsdatum: 11/09/2020
  • Aantal bladzijden: 306
  • Uitgeverij: Uitgeverij Storyland
  • Prijs : € 19,80

Over de auteur :

Marjolein is opgegroeid in Wondelgem bij Gent. Ze heeft Humane Wetenschappen gestudeerd aan Sint-Geertruidinstituut, Campus Crombeen te Gent.
Marjolein is al vroeg beginnen schrijven. Ze vond het leuk om haar fantasie de vrije loop te kunnen laten. Gelukkig heeft ze haar passie voor het schrijven nooit verloren. Marjolein heeft de gave om in vlot leesbare taal en met schitterende dialogen een realistische scene neer te pennen, welke de lezer herkenbaar voorkomt. Als lezer leef je mee met de personages. Je wordt in het verhaal gezogen en het laat je niet meer los.

https://www.facebook.com/profile.php?id=843358904

Wat vind ik van het boek?

Toen ik de cover van dit boek zag, was ik nogal geïntrigeerd. De titel : Kat(rina) zette mij aan het denken en ik vermoedde dat er iets was gebeurd in haar jeugd. Dat dit meisje een gebroken kindertijd had. Ik las het verhaal met groeiende spanning en verbazing. Hoe kan een moeder zich zo gedragen tegenover haar dochter? Ik begon mij steeds meer vragen te stellen. Katrina wordt als het ware gedwongen om twee verschillende versies van zichzelf te zijn : Katrina en Kat.

Haar moeder sluit haar regelmatig op in haar kamer sinds ze 12 werd. Waarom? Dat weet Katrina ook niet. Ze begrijpt het niet. Ze heeft zo’n mooie kindertijd gehad en nu verandert dat plots. Die flasbacks worden schuingedrukt in het boek. Gelukkig heeft ze Layla, die haar beste vriendin is en haar steeds zoveel mogelijk helpt om een normaal leven te kunnen leiden. Haar vriendschap met Igor groeit uit tot iets moois maar haar mama mag er niets van weten. Ze mag ook haar oma niet meer ontmoeten. Waarom? Verder in het verhaal begrijp je waarom.

Katrina telt af tot haar 18de verjaardag. Dan zal er heel veel veranderen want ze wordt zelfstandig en meerderjarig. Ze loopt weg van huis en gaat bij haar oma wonen. Maar van dan af geraakt ze verwikkeld in een raar web vol leugens. Ze voelt dat er iets niet klopt. Mensen verzwijgen dingen voor haar. Samen met haar vrienden zal ze de reden achterhalen waarom ze opgesloten werd door haar mama. Het is spannend om samen met Katrina op onderzoek te gaan. Soms vermoedde ik iets en toen draaide het toch nog anders uit. Het zou interessant zijn om een vervolg te kunnen lezen : hoe gaat een mens om met zo’n trauma? Hoe zal ze haar leven verder leiden?

De auteur maakt mooie, volle zinnen afgewisseld met prachtige dialogen. Die doen het verhaal goed vooruitgaan. Af en toe is er een flashback schuin gedrukt. Zo zie je het verschil. Het verhaal zit heel goed in mekaar. Ik had nooit zin om te stoppen. De hoofdstukken zijn niet te lang. Het leest heel vlot. Ik zou graag een vervolg lezen en er misschien een film over zien.

Een heel mooi debuut. Dus zeker een aanrader !

Enkele mooie quotes :

p. 37 : Layla had ontdekt dat ze met twee verschillende namen ondertekende : Katrina voor de trieste momenten en Kat voor de gelukkige momenten. Ze wist ook dat Kat niet graag Katrina was.

p. 68 : Het leek alsof er twee werelden bestonden : degene voor haar verjaardag en degene die na haar verjaardag zou ontstaan.

p. 179 : There are six billion people in the world, six billion souls, but sometimes all you need is one.

p. 248 :Wanneer je die persoon vindt, klopt alles opeens in je leven en maakt het niet uit hoe oud of jong je was.

p. 300 : Op zijn gezicht lag een mengeling van emoties, als op een mengpaneel van een schilder die zoveel kleuren bij elkaar gegooid heeft dat hij niet meer wist welke er allemaal in zaten. Het was onmogelijk om af te leiden hoe hij zich voelde.

Hieronder vind je als afsluiter het lied waarop Katrina graag danst :

Beste Marjolein, ik heb je boek met veel plezier gelezen. Wat een spannend verhaal! Ik had direct veel sympathie voor Kat en vind dat je die tweeledigheid in haar persoonlijkheid goed beschrijft. Op sommige momenten dacht ik dat ze een gespleten persoonlijkheid had, maar verder in het verhaal merkte ik dat Kat de persoon was die ze wou zijn en niet de Katrina die haar aan een mindere periode deed denken. Je hebt haar situatie met veel empathie beschreven. Ik leefde echt met haar mee. Wat heeft ze groot geluk dat Igor haar zo bijstaat. Het is een young adult, maar ook zeer goed leesbaar voor volwassenen. Je kan er dus een breed publiek mee raken.