Verzengende stilte

Marja Boomstra

Korte inhoud :

Verzengende stilte is het tweede deel van de Chaja serie. In dit indringende vervolg op Verbroken verleden wordt Chaja achtervolgd door de geheimen uit haar verleden. De inmiddels tot over zijn oren verliefde Reaven doet er alles aan om ze boven water te krijgen, maar Chaja hult zich in een ziekmakende stilte. Wanneer Reaven er uiteindelijk achter komt dat Chaja’s vader mogelijk onterecht gevangen zit omdat zij hem vals heeft beschuldigd, komt hij voor een dilemma te staan, volgt hij zijn hart of zijn verstand? Hij wil er alles aan doen om haar te beschermen, maar tot hoever wil hij gaan? En waarom is Lucinda er zo op gebrand om Chaja uit de weg te ruimen?

Auteur(s):Marja Boomstra

Uitgeverij:M-B Publishing

Aantal bladzijden:294

Reeks: Chaja

Reeksnummer: nr. 2

Over de auteur :

Marja Boomstra wint publieksprijs

Marja Boomstra heeft een kleurrijke en afwisselende carrière achter de rug. Ze heeft na haar studie bijna drie decennia gewerkt binnen de sociaal maatschappelijke context. Ze werkte o.a. in aandachtswijken in Den Haag en Venlo. Ze heeft vele landen bezocht en daar, evenals in haar werk bij Youth at Risk (met risicojongeren), mensen ontmoet die een enorme inspiratiebron zijn voor haar verhalen, die veelal een internationaal tintje hebben. De duistere kant van mensen intrigeert haar ontzettend, vandaar haar voorliefde voor het schrijven van psychologische thrillers.

Marja Boomstra (1960), geboren te Harlingen en woonachtig in Weert, kan als voorbeeld gelden dat je nooit te oud kunt zijn om je debuut als schrijver te maken. Ze heeft jarenlang de wens gehad om te publiceren, maar het kwam er nooit van. Door haar lange maatschappelijke en leidinggevende carrière binnen gemeentelijke organisaties en de jeugdzorg ontbrak het haar de tijd om te publiceren. 

https://www.marjaboomstra.nl/

https://www.instagram.com/marjaboomstra_auteur/

https://www.facebook.com/marja.boomstra/

Over het boek :

Over de cover : Een klein, onschuldig meisje dat aan de rand staat van een ondefinieerbaar water… een plaats tussen onderbewustzijn en bewustzijn… een nieuw begin… Een klein meisje dat dreigt overspoeld te worden door alle gebeurtenissen in haar leven.

Wie mij kent, weet dat ik niet veel thrillers lees. Deels uit tijdsgebrek en deels omdat ik meestal andere genres liever lees. Maar de psychologische thrillers van Marja heb ik reeds allemaal gelezen en op deze blog gerecenseerd. Deze verhalen zijn zo levensecht en laten mij terwijl het lezen helemaal niet meer los. Ik wil steeds maar verder lezen. Ze zijn oneindig spannend!

(Onderaan vind je de links van mijn recensies.)

Maar eerst nu over dit alweer zo spannende boek.

Het begint met een dankwoord gericht aan de vele lezers. Ook bedankt ze de mensen die haar hielpen om dit verhaal sterk te maken. En …. ook mijn naam wordt er vermeld omwille van mijn quote op de achterflap van het boek. Ben wel stilletjes wat trots…

Een korte tekst in het begin met enkele woorden van zanger Eminem : ‘Lose yourself’

Look, If you had one shot

Or one opportunity

To seize everything you ever wanted

In one moment

Would you capture it

Or just let it slip?

Dan volgen enkele pagina’s met wat eraan voorafging… Dit vond ik wel heel goed om terug in het verhaal te komen van het vorige boek : ‘Verbroken verleden.’ Alhoewel ik toch aanraad om ‘Verbroken verleden’ eerst te lezen.

Het leest vlot want er is een afwisselend lettertype dat de hoofdpersonages kenmerkt : schuingedrukt voor de gedachten van Chaja en Raeven. Dan nog een ander wat groter lettertype voor de handelingen van Raeven. Zo is het gemakkelijker om de personages te volgen en te begrijpen.

Er komen heel menselijke en diepgaande thema’s aan bod : automutilatie of zelfpijniging komt regelmatig terug. Er is ook sprake van hypnosetherapie en EMDR-therapie.

Automutilatie : Hoe hard ze ook probeert om haar gevoelens te onderdrukken door die sigaret op haar been uit te doven, toch zijn die gevoelens ongelofelijk heftig en diep. Ze heeft zoveel pijn nodig om ze uit te bannen.

Chaja weet telkens weer op vernuftige wijze te ontsnappen. Je vindt cliffhangers op het einde van de hoofdstukken. Dat houdt de spanning erin tot op het einde. Een onvoorspelbaar geheim als rode draad doorheen dit spannende verhaal. Een verleden vol geheimen, die zich steeds meer aan het heden opdringen. Onvoorspelbaar goed, onrustwekkend spannend en vooral eindeloos verslavend. Tot op het laatste moment openen de geheimen zich. Na een allesvernietigende stilte komen eindelijk de verhelderende woorden boven water.

Een echte aanrader voor wie graag een diep psychologisch verhaal leest.

Enkele mooie quotes uit het boek :

  • Jeetje, wat is een auto klein en beklemmend als er niet wordt gesproken, als er een rare sfeer hangt.
  • Soms zit je in een situatie en dan gebeurt er iets waar je niets aan kunt doen.
  • De puinhopen van mijn leven zijn enorme bergen geworden. Eroverheen klimmen zal niet gemakkelijk zijn. Ze kleiner maken zelfs bijna onmogelijk. Ik ben bang dat het alleen maar met staven dynamiet die ontploffen bewerkstelligd kan worden. Alsof er nog niet genoeg vuurwerk in mijn leven is geweest.
  • Toen ik 18 was moest ik gaan. Dan ben je opeens volwassen en heb je geen recht op zorg meer.
  • Het enige wat ik moet doen, is de stilte doorbreken. De verzengende stilte die bijna mijn ondergang betekende.

Recensie van ‘Verbroken verleden’ : Je vindt er meer uitleg over automutilatie en ook over de andere boeken die Marja schreef en die ik recenseerde.

En nog het lieve woordje van Marja :