Aroma

Ann Galland

Korte inhoud :

Venetië, 1978. Alba Amato is een jong weesmeisje dat werk vindt als serveerster bij Gli Scalini, een authentieke koffiebar in de wijk Castello. Aanvankelijk loopt alles goed, maar gaandeweg wordt Alba’s leven gedomineerd door de introverte koffiebrander Roberto Raffa. Midden in de aroma’s van gemalen bonen speelt zich een luguber machtsspel af dat pas eindigt met Roberto’s dood. Voor Alba betekent dat het einde van twee jaar tirannie. Tot ze erachter komt dat zij de enige begunstigde is in Roberto’s testament. Wat betekent dit? Moet ze het fortuin aannemen van de man die haar terroriseerde, of blijft ze trouw aan zichzelf? In de nasleep van haar keuze volgt een verhaal dat meer dan een halve eeuw omspant, een verhaal dat een stroom aan familiegeheimen en intriges blootlegt en ons doet nadenken over de vervlogen mogelijkheid: wat als ik mijn leven anders had geleid?

Over de auteur :

Ann Galland (@anngalland) / Twitter

Ann Galland woont in Italië. Dit is haar debuutroman.

https://www.instagram.com/anngalland/?hl=en

https://www.facebook.com/ann.galland

Over het boek :

Karma : dat is het eerste dat bij mij opkwam toen ik op twee derde van het boek zat. Ook ‘Wat je zaait, zul je oogsten.’

Een uiterst rechtschapen weesmeisje krijgt een enorme erfenis in de schoot geworpen maar moet daarvoor iets aanvaarden dat haar volledig tegen de borst stuit. Ze vreest dat ze hierdoor heel ver van zichzelf zal komen te staan.

Ik wil niet spoilen, dus vertel ik niet verder over haar dilemma.

Ann Galland beschrijft haar personages heel empathisch. Ook de omgeving is prachtig verwoord. Je merkt dat ze in Italië woont. Dat komt de sfeer zeker ten goede. Toen ik 18 was, ben ik met de laatstejaars van de Retorica naar Italië geweest. Venetië was één van de hoogtepunten en nu herleefde ik onze wandeltocht door de straten. Het hele verhaal zou heel mooi verfilmd kunnen worden. Ik ga zeker kijken!

Telkens opnieuw gebeurt er iets wat ik niet verwachtte. Dat vind ik zo goed aan dit boek.

Hoe een erfenis maar steeds weer tot de juiste persoon komt ook al is het langs vele omwegen.

Ik had al van bij het begin heel veel sympathie voor Alba. Wat een powervrouw! Respect voor haar sterke persoonlijkheid. Zo zie je maar, toch kan het goed uitkomen als je maar dichtbij jezelf blijft.

Dit verhaal ging heel vlot vooruit en daar hou ik van. De beschrijvingen waren niet langdradig en de dialogen levendig.

Er zijn vier grote delen verdeeld in korte hoofdstukken wat vlot leest. Ik kon telkens vlug onderbreken wanneer ik moe werd. En in het laatste deel brengt de auteur de hoofdpersonages samen.

Het einde is verrassend en toch weer niet helemaal. Ik had juist een heel klein beetje een onvoldaan gevoel. Komt er nog een vervolg? Dat zou ik heel graag lezen…

Kortom : Eén van de mooiste boeken die ik dit jaar gelezen heb !!!

Enkele mooie quotes :

p. 12 : De wereld is ‘hart’

p. 31 : Hij had de jonge vrouw als eerste opgemerkt en haar met zijn Colgate-glimlach bewust een paar seconden te lang aangekeken. Vervolgens was zijn verstand vanzelf een meter dieper gezakt. De wet van de zwaartekracht, Gianluca ontsnapte er niet gemakkelijk aan.

p. 136 : En ze troostte zichzelf met de wetenschap dat een beslissing altijd een ingeving van het moment is, die wordt genomen op basis van de kennis en de gevoelens van precies dàt moment.

p. 204 : Hij snapte niet hoe het kwam dat zijn mama zelf niet eerder op het idee was gekomen om mensen uit te nodigen om familie te worden. Zo moeilijk was dat toch niet.

p. 330 : Een goed boek is een metgezel waar je gelukkige momenten mee doorbrengt. (Giacomo Leopardi)

p. 336 : Het belangrijkste voor haar was dat ze had geschreven wat ze wou schrijven.

Nog een toemaatje :

Hieronder zie je de befaamde Fratelli Rossetti-schoenen die Made in Italy zijn en buiten haar en mijn budget vallen. Ik was daar nieuwsgierig naar… Zoek maar eens op…

Fratelli RossettiFratelli Rossetti Art. 674837978900665 Serie 05307 Tg. 41
Fratelli RossettiFratelli Rossetti Art. 674452243529116 Serie 04958 Tg. 41+

Geniet van dit prachtig, meeslepend en romantisch verhaal !