Josefiens zevende hemel

Renée Olsthoorn

  • ISBN-nummer: 9789082754025
  • Verschijningsdatum: 26/01/2019
  • Aantal bladzijden: 248
  • Uitgeverij: Bed Of Roses
  • Prijs : € 15,95

Korte inhoud :

Na haar scheiding van Engelsman Benedict Barlow vertrekt Josefien Boterenbrood met haar dochtertje Penelope vanuit Engeland naar Nederland, waar ze een eigen vegan patisserie wil beginnen.

Josefien weet het zeker, er is voorlopig geen plaats voor een man in haar leven, en al helemaal geen Engelsman. Nooit meer. Ze is gelukkig zo met haar dochtertje, Franse herder Beau en haar Nederlandse familie.

Maar dan leert ze de aantrekkelijke Luke Lovegrow kennen. Jawel, een Engelsman. Hij is in Den Haag voor een internationale conferentie en het huwelijk van zijn halfbroer.

Een discussie in een café maakt duidelijk dat Josefien en Luke heel anders in het leven staan. Hij overtuigd vleeseter, zij al jaren vegan; hij conservatief en een tikkeltje seksistisch, zij progressief en overtuigd feministe.

Kan er desondanks iets moois opbloeien tussen twee zulke verschillende karakters? Trekken tegenpolen elkaar inderdaad aan? Of is hier sprake van een gevalletje `twee geloven op een kussen, daar rust de duivel tussen’?

Een ding is zeker: aan vuurwerk geen gebrek tussen die twee.

Over de auteur :

Mijn naam is Renée Olsthoorn, en ik ben van beroep vertaler Frans en Engels.

Door de jaren heen ben ik alle mogelijke onderwerpen op mijn vertaalpad tegengekomen, variërend van recepten uit de Franse keuken, via wet- en regelgeving tot de geschiedenis van de spoorwegen, maar sinds 2006 laat ik niet-romantische vertaalopdrachten graag over aan een vertaler binnen mijn netwerk en vertaal zelf voornamelijk door Harlequin en HarperCollins Holland uitgegeven populaire fictie. Een heerlijk ontspannend genre dat vertalen tot een groot plezier maakt.

Daarnaast ben ik fan van Jane Austen, met name van haar wereldberoemde werk `Pride and Prejudice’ en heb jarenlang op dat boek geïnspireerde fanfiction geschreven.

Wat vind ik van het boek?

Het is een heerlijk boek! Het verhaal leest heel vlot. De verschillende hoofdstukken zijn niet lang en de titeltjes dekken telkens de lading. Renée gebruikt een aangename taal met regelmatig Engelse woorden ertussen. Dat brengt je in de sfeer van het verhaal dat zich deels afspeelt in De Haag en deels in Londen. Ik herken plaatsen in Londen die ik zelf ook bezocht heb. Ik heb eigenlijk zin gekregen om nog eens naar Londen te gaan en mezelf op een afternoon tea te trakteren. Wat ik ook zeker nog eens wil eten, is een vegantaart. Die proefde ik reeds dit jaar (2019) en het smaakte heel lekker. Ik had zelfs een feestje thuis en gaf iedereen een stuk vegantaart. Pas achteraf, toen iedereen zijn stuk taart op had en vroeg vanwaar die kwam, zei ik dat het vegan was. Ze waren erg onder de indruk. De auteur breekt een lans voor vegan voedsel. Ik vind dat heel boeiend. Het geeft me echt zin om meer daarvan te proeven. Op het einde van het boek staat er zelfs een recept voor een vegan Haagse Bluf.

Haagse Buf

Het verhaal is heel romantisch en doorspekt met grappige oneliners. Renée laat haar personages op een leuke en liefdevolle manier evolueren. Haar schrijfstijl is heel vlot en ontspannend om te lezen. Dit was eigenlijk het tweede boek in de trilogie. Ik zal nu zeker ook “De Franse Slag” lezen.

De namen die Renée gebruikt zijn ook heel origineel : Boterenbrood, Lamoureux, Lovegrow,… Ook de naam van het restaurant “Blote billetjes in het gras” vind ik super. En de titel van het boek verwijst naar twee dingen of situaties, maar die verklap ik niet. Daarvoor moet je het boek lezen. Is echt wel leuk gevonden.

Mijn lievelingspersonage is die van Josefien, een wakkere en heel lieve jonge vrouw die net een scheiding achter de rug heeft. De tweede mooie personage is Luke, de man die ze zal leren kennen. Een echt Darcy-type. Voor wie de verhalen van Jane Austen kent, is dit een moderne versie van haar verhalen. Dat is echt goed verteld. Voor mij is Renée, een moderne Jane Austen.

Er komen verschillende actuele thema’s aan bod zoals homosexualiteit en het eten van vlees en andere dierlijke producten. Veganisme komt hier serieus in het daglicht te staan. Dat is een boek naar mijn hart. (Nee, ik ben geen veganist, maar begin er toch meer en meer op te letten wat ik eet…)

Enkele mooie/grappige quotes :

p. 17 : Zodra je vindt dat vroeger alles beter was, ben je oud.

p. 29 : Ze wilde taarten bakken om ze te verkopen in haar eigen vegan patisserie. Ze wilde van Benedict scheiden. Ze wilde … brexit.

p. 78 : (Dit is een standpunt dat ik deel) “De veehouderij is een industrie geworden die de kleine familiebedrijven praktisch heeft verdrongen. Dieren zijn voorwerpen geworden, alsof ze geen gevoel hebben. Dat vind ik misschien wel het ergste. Varkens met één vierkante meter leefruimte in megastallen. Biggen of kalveren die onmiddellijk bij de moeder worden weggehaald. Eerlijk, ik kan het niet aanzien.”

p. 79 : “To vegan or not to vegan.” (Josefiens vader was slager)

p. 94 : Schokjes die het rechtstreeks gemunt hadden op haar lager gelegen lichaamsdelen. Ze sloot haar ogen om extra te genieten van alles wat er door haar heen ging.

p. 96 : “Eerst Luke kussen, dan sterven, dacht ze inwendig giechelend.”

(It started with A Kiss)

p. 101 : Een man nota bene met negentiende-eeuwse opvattingen! Een echte Mr. Darcy. De mannelijke hoofdpersoon uit haar favoriete boek.

p. 113 : Zijn gefluisterde woorden leken nog voordat hij ze had uitgesproken door de wind weggeblazen te worden.

p. 154 : … maar sinds ik Nick heb leren kennen wil ik waar het om liefde gaat eigenlijk niets liever dan afhankelijk zijn.

Beste Renée, ik heb je leren kennen als een hele lieve, attente, genereuze en geëngageerde vrouw. Ook als een hele liefdevolle oma. Dat tonen de vele foto’s op instagram en fb. We hebben al heel wat gechat. Ik las je boek met veel plezier. Ik heb genoten van elke bladzijde. Ik wilde telkens maar verder lezen, kon niet stoppen. Echt iets voor romantische zielen !

Haar eerste boek was : De Franse Slag.

Romantiek, misverstanden, bedrog en een levensbedreigende situatie… En dat allemaal in hartje Den Haag.

Fotografe Eva Boterenbrood is op zoek naar de liefde. Ze bezoekt diverse datingsites, maar zonder succes. Ze verlangt vurig naar een real life klik.

In het restaurant van haar vader, dat te koop staat, loopt ze Fransman Lucien Lamoureux tegen het lijf. De aantrekkelijke chef-kok is een potentiële koper. Als de zaak beklonken is, vraagt Lucien Eva of ze hem wegwijs wil maken in Den Haag. Nou, dat wil ze wel.

Komt van het een het ander? En welke rol speelt haar soms knotsgekke Haagse familie?

  • ISBN-nummer: 9789082754001
  • Verschijningsdatum: 10/11/2017
  • Uitgeverij: Bed Of Roses
  • Prijs : € 12,95

En er volgt nog een derde boek in deze trilogie !!!