Adventskalender 2020 dag 23

De ster

De ster hieronder is een speciale ster. Een ster met een gezichtje… Dat noemen we Kawaï tekenen. (Kawaï betekent “schattig” in het Japans.)

Hier zie je hoe je heel vlug en gemakkelijk sterren kan tekenen :

Als je klaar bent met sterretjes te tekenen, mag je dit lieftallig tekenfilmpje bekijken over Laura en haar ster.
Tekenfilm over Laura die een ster vindt. De ster is stuk en als ze deze met een pleister geplakt heeft, blijkt het een magische ster te zijn.

Hier vind je wat informatie over sterren :

Met een lockdown en zacht weer zullen veel mensen dit jaar iets minder in de kerststemming zijn dan normaal, maar gelukkig is er een bijzonder fenomeen om het gevoel helemaal terug te brengen: op 21 december was er een echte ‘kerstster’ aan de hemel te zien. Extra bijzonder: honderden jaren geleden gebeurde het voor het laatst op deze manier.

Doordat Jupiter en Saturnus met de zogenoemde zonnewende (op 21 december) uitzonderlijk dicht bij elkaar komen, lijken ze samen één grote, heldere ster te vormen. Veel wetenschappers denken dat dit ook het fenomeen was waar de drie wijzen uit het oosten naartoe liepen. De ‘Ster van Bethlehem’ bestond dus eigenlijk uit twee planeten.

Planeten op één lijn

Maar wat gebeurde er precies op 21 december? De aarde, Jupiter en Saturnus draaien alle drie in een eigen baan om de zon heen, maar soms staan ze in één lijn met elkaar, legt sterrenkundige Lucas Ellerbroek uit. “De planeten lijken dan heel dicht bij elkaar te staan, maar in het echt staan ze miljoenen kilometers bij ons en elkaar vandaan.”

Veel plezier met de sterretjes !!!