Vraag het aan Veerle

Renée Olsthoorn

‘Vraag het aan Veerle’ is het eerste deel van de Sportschooltrilogie van Renée Olsthoorn.

Korte inhoud :

De 23-jarige Veerle bezoekt al jaren trouw haar sportschool als er een vacature komt. Ze solliciteert en wordt prompt aangenomen als baliemedewerker én Zumba-instructrice. Nice, nu kan ze sporten én geld verdienen! Met haar zonnige, empathische karakter wordt Veerle al snel een soort vertrouwenspersoon voor de sportschoolbezoekers. Maar haar eigen leven heeft ze niet zo best op orde…

Hoe goed je advies aan anderen ook is, je eigen leven beoordelen is een stuk lastiger, blijkt in het eerste deel van deze sprankelende trilogie van Renée Olsthoorn.

  • Productcode (EAN): 9789020541274
  • Verschijningsdatum: 31/08/2021
  • Aantal bladzijden: 272
  • Uitgeverij: Z&K
  • Reeks: Sportschoolserie
  • Reeksnummer: nr. 1
  • Prijs : € 15

Over het boek :

Toen ik de cover voor de eerste keer zag, werd ik erg enthousiast door de kleuren en de blijheid en fitheid die er uit straalden. Ik heb ooit nog een tijdje fitness gedaan totdat ik teveel last kreeg van mijn knieën. Ik heb ook enkele zumbalessen gevolgd, maar ook hier moest ik mee ophouden. Jammer. Ik liet het vlug achter mij. Maar had ik zo’n toffe groep dames gehad als in het boek, dan zou ik toch niet zo vlug opgegeven hebben. Wat is het fijn om in je vrije tijd tot zo’n ‘maatschappijtje op zich’ (zoals Renée zo mooi zei tijdens een chat) te behoren. ‘Iedereen kan het met elkaar vinden : jong en oud, dik en dun, wit en zwart.’ Terwijl ik het las, kreeg ik echt het gevoel dat ik er aanwezig was. Ik voelde mij één van die vriendinnen. Ik had direct veel sympathie voor Veerle. Een leuke, jongedame die iedereen graag helpt. Ze kan goed luisteren en regelmatig popt het zinnetje ‘vraag het aan Veerle’ op. Het is als het ware de rode draad in het verhaal tot aan het verrassende einde. Steeds komt Veerle mensen tegen die haar luisterend oor nodig hebben. Ze is dan ook psychologe van opleiding.

Wanneer ze in de sportschool ook aan het werk kan aan de balie en zelf zumbales mag geven, is ze superblij. Ze leert er Bertrand Beauvais kennen. Van in ‘t begin hangt er een mysterieuze waas over hem. Maar beetje bij beetje leert ze hem kennen en krijgen ze gevoelens voor mekaar. Die romance ontwikkelt zich zo mooi. Ik moet zeggen dat ik ook verliefd zou worden op Bertrand. Ik wil niet teveel over hem vertellen omdat ik het mysterie wat wil bewaren.

Er was wel iemand aan wie ik mij ergerde en dat was Joey, haar vriend die gauw haar ex-vriend wordt, maar het niet kan verkroppen en haar blijft lastigvallen. Renée heeft hem echt wel de slechte rol gegeven. Het is haar gelukt om mij een bitter gevoel te geven over die man.

Renée schrijft heel verfrissend en met de nodige humor zonder de serieuze momenten te vergeten. Ik moest regelmatig glimlachen om haar gevatte bewoordingen. Bv. ‘OMG. Een Bouquetreeksman. Ze bestaan! Is dit een crush?’

Ik zoek altijd graag informatie op over bepaalde onderwerpen die in een boek voorkomen. Hier geeft Veerle de raad aan haar vriendin om haar schoonmoeder te laten kijken naar African Voices op CNN. Zo brengt ze andere culturen in the spotlights.

Over African Voices Changemakers

African Voices Changemakers belicht de meest oogverblindende trendsetters van het continent die het leven van anderen beïnvloeden en tegelijkertijd invloed uitoefenen op gebieden zoals muziek, film, sport en technologie. Bekijk de show elk weekend op CNN International.

Wat ik heel leuk vind in dit boek is dat er zoveel mooie liedjes in komen. Ik zocht de meeste op en ontdekte dat ik mij er helemaal in herkende. Die muziek geeft een hogere dimensie aan het verhaal. Je kan ze onderaan beluisteren na het boek gelezen te hebben of ondertussen.

Af en toe wordt de leestekst onderbroken door appjes die gestuurd worden. Vind ik leuk om te lezen. Zo kom je helemaal in de vriendenkring.

Dit is werkelijk een heel mooi feelgood boek. Een aanrader dus!

Dank je, lieve Renée, voor dit heerlijk boek !!!

Enkele mooie quotes :

p. 22 : Ze is er allang achter dat een knap uiterlijk en een vlotte babbel geen garantie zijn voor een goed karakter.

p. 47 : OMG. Een Bouquetreeksman. Ze bestaan! Is dit een crush?

p. 83 : First Dates, de Engelse versie. Een van haar guilty pleasures. Wat een rare elitaire uitdrukking eigenlijk, bedenkt ze. In haar beleving kan een pleasure nooit guilty zijn. Een pleasure is een pleasure. Punt.

p. 239 : Je kunt allerlei redenen bedenken waarom een relatie misschien niet verstandig is, maar als we alles zouden laten omdat we denken dat het misschien niet verstandig is, wordt het leven wel een heel stuk minder spannend, denk je ook niet?

p. 244 : Daarop volgde een pas de deux van liefde, waarbij passie en tederheid, vergezeld van talloze lieve woordjes, elkaar afwisselden en die duurde tot in de kleine uurtjes.

p. 265 : Twee mensen moeten écht een match zijn om het goede, om de kwaliteiten uit elkaar te kunnen halen.

p. 267 : Liefde is liefde, in welke hoedanigheid dan ook.

p. 269 : ‘Dans werkt bevrijdend, dans verbetert je gevoel van eigenwaarde, dans bevordert de kwaliteit van het leven en vermindert angsten en stress. Dans kan je uit de put halen terwijl je zelf even geen uitweg ziet.’

Playlist :

Op de eerste bladzijde krijg je een kort stukje tekst uit het lied van Ed Sheeran ‘Shape of You’ De tekst zie je verschijnen in het mobieltje.

Veerle heeft op haar iPhone een playlist staan van Suzan en Freek. Haar lievelingsliedje is ‘Blauwe dag.’ (Dat vind ik ook zo mooi…) Het stelt haar wat melancholisch…

Nog een prachtig lied : ‘It’s amazing how you can speak right to my heart, without saying a word you can light up the dark…’

En deze dan !!! De max !!! Mijn lijflied ! ‘Stronger’ van Anastacia. ‘What doesn’t kill you makes you stronger, I said taller, I’m not lonely when I’m alone…’

Los Zapatos :

‘I am a woman in love, and I do anything, to get you into my world…’ Barbra Streisand. Hoeveel keer heb ik dat niet gezongen toen ik jong was? (Was veel verliefd…)

De film : Demain tout commence. Een prachtige vertederende film met Omar Sy (van Les Intouchables)

Veerle kijkt heer graag naar de Netflixreeksen zoals :

Bridgerton (die zag ik al helemaal)

Nog zo’n te gekke Netflixserie die vernoemd wordt, is ‘Emily in Paris.’ Supergoed !!!

Ik zocht nog iets op over ‘danstherapie‘ omdat ik zelf jarenlang ballet en jazz gedanst heb.

In Gent in de Arteveldehogeschool kun je die richting volgen. Het is een BanaBa.

Creatieve therapie is een therapievorm waarin een kunstzinnig medium wordt gebruikt. Danstherapeuten zetten dans als kunstvorm in binnen de therapie. Danstherapie neemt een speciale positie in ten aanzien van het lichaam. Voor danstherapeuten is het lichaam en in het bijzonder de bewegingen die met dit lichaam worden gemaakt het vertrekpunt, het werkmateriaal, het speelterrein,… binnen de therapie.

Binnen de opleiding biedt de psychoanalyse een kader voor het werk van de danstherapeut. Men volgt er de logica van het specifieke van elke casus en niet die van een vooraf gegeven theorie aangaande het psychisch lijden. We stellen ons de vraag wat danstherapie zeer specifiek voor elke cliënt kan betekenen. Hier passen we onze methodiek op aan. We staan stil bij het lichaamsbeeld, de beleving van het lichaam, wat zich in de dans laat zien dat zeer eigen is voor deze persoon en hoe dit in de danstherapie kan evolueren. Hoe kan de therapeut de ruimte geven aan de cliënt om te herstellen, te vitaliseren of te stabiliseren binnen de danstherapie?

Er wordt ook een mooi boek vermeld : ‘De wereld een dansfeest’ van Arthur van Schendel. Wel oudere Nederlandse literatuur. Een psychologische roman uit 1938. Ik zocht het op want Veerle’s mama leest een glossy waarin het verhaal van Bertrand Beauvais voorkomt : de titel is ‘De balletwereld niét altijd een dansfeest.’

De wereld is een dansfeest en wie niet danst een domoor.

De wereld een dansfeest van Arthur van Schendel (1874-1946) is een verrukkelijke roman. Bijzonder aan de roman is het meervoudig vertelperspectief. In negentien hoofdstukken vertellen evenzoveel personages vanuit hun perspectief een deel van het verhaal over het leven en de liefde van twee dansers.

Paulettes lievelingsboek is ‘De Gruffalo.’ Net een boek dat ik steeds in klas en aan mijn eigen zonen voorlas vroeger. Een wereldberoemd boek !

De Gruffalo

De hoofdpersonage Veerle past heel goed bij mij. Ze houdt van dezelfde muziek als ik en ze volgt ook de Netflixserie Virgin River. Die serie vind ik de max.

Beste Renée, dank je om dit grappige en toch zo zinvol boek te schrijven. Ik heb er van bij het begin van genoten. Zo toegankelijk, zo herkenbaar… Ik ben ervan overtuigd dat elke vrouw hier iets van zichzelf in zal terugvinden. Toen ik het boek sloot, had ik echt een heel goed gevoel. En dat is ook de bedoeling. Je hebt me laten reizen langs de muziek die ik altijd al graag hoorde, zowel van vroeger als van nu. Soms voelde ik mij wat nostalgisch… En dan de films… ik ken ze allemaal. Sinds dit jaar ontdekte ik netflix en hoe verslavend dit is. Series kijken. Wel, Veerle kan er ook wat van. Ik genoot mee met haar. Ik herkende mij in haar. Was ik maar weer wat jonger, dan zou ik mij zeker inschrijven in een zumbacursus!!!

Je bent terecht geslaagd in je opzet. I love zumba !

En om te eindigen : twee zumbalesjes

En dit is een toemaatje … omdat ik dansen zo fijn vind en dit lied mij altijd zo blij maakt! Misschien kun je het met Kerstmis dansen?

Fijne dag nog !!!