De bende van Raf de Raaf

Gaby Rasters

Met dit boek bewijst Gaby Rasters nogmaals dat je haar niet aan een bepaald genre kan vastprikken. Ze kan alle genres aan. Helemaal onderaan zie je ook al haar andere boeken.

De 11-jarige Sybren is een beetje een buitenbeentje op school. Hij houdt van voetballen, maar het lukt hem maar niet om in het veld echt indruk te maken. Hij heeft een zusje van acht, ze is af en toe bloedirritant, maar vooral ook erg slim. Haar naam is Sabijn. Sybren heeft twee beste vrienden. Saar, het meisje waarmee hij al vanaf de peuterschool bevriend is en zijn opa. Hij noemt zijn opa altijd Opa Raaf, omdat opa een Raaf als huisdier heeft. Wanneer de opa van Sybren plotseling sterft, is Sybren enorm verdrietig.

Drie weken na het overlijden van Sybrens opa vliegt Raf de Raaf bij hem thuis naar binnen. Sybren voelt zich voor het eerst niet meer zo verdrietig. Met Raf aan zijn zijde begint hij de stoerste jongen van de klas te worden, want geen enkel ander kind heeft zo’n grote zwarte vogel als huisdier. Raf kan praten en hoewel de vogel echt enorm slim is, blijft hij maar vragen waar opa is. Als Raf dan ook nog elke dag met geheime boodschappen de slaapkamer van Sybren binnenvliegt, begint Sybren te begrijpen dat deze boodschappen alleen maar van Opa Raaf zelf afkomstig kunnen zijn. Samen met Sabijn en Saar gaat hij op onderzoek uit. Ze moeten een heel aantal codes kraken om erachter te komen waar Opa Raaf is.

Je leest het in dit superspannende kinderboek voor kinderen vanaf acht jaar. Het is het kinderboekendebuut van Gaby Rasters. De illustraties zijn gemaakt door Dymphie Huijssen.

  • ISBN-nummer: 9789492844538
  • Verschijningsdatum: 3/09/2019
  • Aantal bladzijden: 60
  • Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
  • Afmetingen: 153 mm x 215 mm
  • Prijs : € 17,95

Wat vind ik van het boek?

Het boek heeft een mooie hardcover. Het is kleurrijk en aantrekkelijk. Er staan drie kinderen vooraan. Ze kregen de naam van haar eigen kinderen wat ik leuk vind voor haar kinderen : Sybren, Saar en Sabijn. Ik heb het geluk om ze een tijd geleden te zien op haar boekpresentatie. Ze waren heel leuk en levendig. En zo zag ik ze ook toen ik het boek las. Kinderen die graag iets ondernemen. Dit boek is hen op het lijf geschreven. Ze zullen wel heel blij zijn met dat kinderboek dat trouwens aan hen opgedragen is. “Voor mijn drie musketiers : belofte maakt schuld. Ik hou super veel van jullie.”

Het boek bestaat uit negen hoofdstukken die net lang genoeg zijn. Elk hoofdstuk heeft een eigen titeltje. Het verhaal gaat mooi vooruit en is spannend. Kinderen die samen op zoek gaan naar hun opa… Wat is er speciaal aan die opa?

Raf de Raaf komt telkens terug met boodschappen en lokt hen met zich mee. Wat het verhaal nog dubbel spannend maakt, zijn de vele raadsels die verstopt zitten. Ze zijn heel goed gevonden en zeker niet moeilijk voor een achtjarige. Ze leiden telkens naar een volgende situatie. Je leeft helemaal mee met de kinderen. Beetje bij beetje kom je dichterbij het geheim.

Het verhaal leest heel vlot en blijft spannend tot de laatste bladzijde. Het boek telt 60 bladzijden wat net genoeg is om kinderen niet af te schrikken. De tekeningen zijn zwart-wit, grijs en hier en daar een beetje lichtrood en heel nauwkeurig. Ze spreken tot de verbeelding.

Af en toe staat er een woordwolkje met een vraag erin. Dat stemt je even tot nadenken over wat reeds voorbij is en wat nog moet komen in het verhaal. De taal is heel begrijpelijk voor de kinderen. Geen moeilijke woorden. Ook de taal van de kinderen is hun eigen taal. En ook de reacties. Het is een leuk verhaal om voor te lezen voor het slapengaan. Echt een aanrader !

Over de auteur :

Gaby Rasters is auteur en moeder van drie kinderen. Ze is dol op social media, nieuwe manieren van samenwerken en het stimuleren van innovatie. 

Gaby Rasters (1975) jaagt haar droom na. Na een succesvolle crowdfund actie “won” ze een eerste contract bij uitgeverij Zilverspoor en bestormde ze met de roman Herkenning de boekenwereld. De reacties van lezers waren geweldig en verslavend. Bij uitgeverij Zomer & Keuning schreef Gaby in 2016 de trilogie Follow / Like / Share.  De hoofdpersonages zijn allemaal te volgen op Facebook en meer over deze populaire serie is te vinden op www.followlikeshare.nl.  In 2017 kan het publiek kennis maken met Muurbloem. In 2018 verscheen de roman Nooit meer Bang, evenals Julia & Julia en De Lissabon Brieven. In 2019 zal haar roman: “Hou me vast zoals ik was” verschijnen bij Uitgeverij Boekerij! Ook komt haar eerste kinderboek op de markt: Raf de Raaf, geschreven voor haar kinderen. Gaby is met haar boek Nooit meer Bang winnaar van de Valentijnprijs 2019!

Over de illustrator :

Dymphie Huijssen (Dymphie S. Elisa) graduated from the bachelor of Illustration at AKV|St. Joost in Breda. Afterwards she followed the Master of Animation course in Den Bosch and graduated with her short film ‘Second Floor’.

Her projects vary between illustrations, animations and even art installations. She uses illustration and animation as a medium to tell her stories and is mostly interested in visualising complex feelings and ideas. 

Andere boeken van Gaby Rasters :Dit is haar meesterwerk ! Je moet het maar doen. Het verhaal neerpennen van je vriendin die kanker heeft en het niet haalt. Dit boek is geen triestig verhaal; het is een verhaal vol liefde en vriendschap dat zo hoopvol is. Ik wou dat ik één van die vriendinnen was. Wat een warme groep om in te vertoeven.

Veel plezier met het lezen van “De bende van Raf de Raaf”