To blog or not to blog …

Soms hoor je wel eens: “Bloggen is voorbij! Lang leve Instagram/Facebook/Twitter/Snapchat/…”. Bloggen is zeker niet gedaan. Er zijn andere dingen bijgekomen zoals al die social media kanalen, maar mensen zullen altijd graag verhalen blijven lezen.

 

Verhalen die herkenbaar zijn voor de mensen en die uit meer dan 140 tekens bestaan of een foto met enkele hashtags.  Ik doe dat ook graag, maar toch hecht ik veel belang aan het lezen van een goed verhaal.   Ook al in de tijd van onze voorouders die verhalen vertelden bij het kampvuur was dit belangrijk.  Mensen samenbrengen en elkaar beter leren begrijpen.  Dit is het verschil tussen de vluchtige social media en de langere blogartikels.

Dit is een belangrijke basis en die mag je niet uit het oog verliezen.

Bloggen is niet alleen maar communiceren.  Het is ook verhalen vertellen en luisteren naar de reacties van de mensen.  Ik vind het altijd leuk als iemand mij een berichtje stuurt  om te zeggen wat hij of zij ervan vindt.  Een beetje feedback is altijd nodig.  Ik wil weten of ik het goed doe, of het de mensen boeit.  Ik reageer zelf steeds op blogs of via instagram of fb.  Interactie is mooi meegenomen.  Ik leer er ook van.  Ik wil het steeds beter doen.  Sinds ik nu twee jaar op fb zit en ook een tijdje op instagram, heb ik al heel wat leuke en toffe mensen leren kennen.  Sommige blijven digitale vrienden en andere worden vrienden in levende lijve.  Dat is zeker het mooiste daarvan.  Ik apprecieer ook erg graag allerlei kunstenaars zoals illustrators, auteurs, schilders, enz… Ik vind die mensen hun verhaal zo boeiend!  Ik volg graag hun werken en reageer er ook op.  Iedereen heeft nood aan feedback en appreciatie.  Ik interview ze graag om zo hun boeiend verhaal te verspreiden.  Ze zijn voorbeelden van gepassioneerde mensen.  En daar hou ik van.

Het belangrijkste is vooral dat ik luister naar wat de mensen graag lezen. Ja, je blogt misschien voornamelijk voor jezelf, maar zonder je lezers is het ook maar een saaie zaak.

Ze willen echte mensen zien. Echte verhalen lezen. Mensen en verhalen waarmee ze een band voelen.  Ze willen dingen lezen die herkenbaar zijn.  Want verhalen, dat brengt mensen samen.

Het is nu ongeveer anderhalf jaar dat ik blog.  Ik heb eerst een heel jaar zelf verschillende blogs gelezen en bekeken.  (zie : http://www.booksandwords.be/mijn-blog-bestaat-1-jaar/

Daarna ben ik erin gevlogen.  Ik wist niet hoe dit zou uitdraaien.  Het was een beetje gokken… een beetje maar … want ik had mij wel heel goed voorbereid in dat jaar.  Ik had al een heleboel artikels klaar.  En het wonderlijke gebeurde … mijn vrienden en vriendinnen vonden mijn blog goed.  Ik was zo blij en ben dat nog steeds.  Deze blog heeft het mij ook mogelijk gemaakt om mijn verdriet om het verlies van mijn ouders te verwerken.

5 REDENEN WAAROM BLOGGEN ZO LEUK IS

Niet iedereen snapt wat ik zo leuk vind aan bloggen… Wel, hieronder zie je alvast 5 redenen om aan het bloggen te slaan.

1. Je ontwikkelt je schrijftalent

Je moet niet alleen gevoel hebben voor schrijven, je moet ook oefenen. Veel oefenen. Want hoe meer je schrijft, hoe beter het je af zal gaan. En als je blogt, op frequente basis, zul je merken dat jouw schrijfvaardigheden met de dag groeien. Een nuttige eigenschap, niet alleen voor het bloggen, maar ook voor bijvoorbeeld je studie of je werk.

2. Werken in je pyjama

Voor bloggen geldt dat je gewoon lekker achter je computer of laptop kunt kruipen met die oude huisbroek aan. Geen kip die ook doorheeft dat je een bad hair-day hebt.  Je schrijft wanneer je zin hebt en wanneer het past.  Ik toch.  Voor mij blijft het een gezellige hobby waarbij ik mijn gedachten, ideeën, hobby’s enz… kan delen.

3. Je leert toffe mensen kennen

Het leuke aan bloggen is dat je andere bloggers leert kennen door ze te volgen.  In dat jaar voordat mijn blog ontstaan is, heb ik veel geleerd van andere bloggers. Hoe leg je die contacten?  Door op blogs te reageren en je aan te melden voor Facebookgroepen of op Instagram te kijken.  Niets fijner dan met mede-bloggers praten over blogissues. Of nog liever: elkaar verder helpen.

4. Het is leerzaam

Ik begon met bloggen omdat ik graag over boeken schrijf. En over nog zoveel meer.  Maar uiteindelijk blijkt schrijven slechts een onderdeel te zijn van bloggen. Wil je verder met bloggen dan zul je je veel kennis eigen moeten maken. Je moet weten hoe zoekmachine-optimalisatie werkt, wat de juiste tactieken zijn voor social media en een beetje verstand van HTML en CSS kan ook geen kwaad. Als je blogt en je wilt blijven doorontwikkelen, is bloggen meer dan schrijven: het is een leerschool.  Ik kan dat dus ook nog niet allemaal. Ik moet nog heel wat leren.

5. Je leert omgaan met kritiek

Kritiek krijgen zie ik meer als feedback krijgen.  Mijn kinderen waren het meest kritisch van al, maar nu beginnen ze al bij te draaien. Soms had ik het daar toch moeilijk mee.  Het nadeel van een openbare blog en je hart daarop uitstorten, is namelijk dat je mensen ook de vrijheid geeft om te reageren. Tot nu toe was dat altijd heel positief.  Ik mag niet klagen.  En hopelijk blijf ik mijn lezers “content” stellen.  Ik zal blijven mijn best doen.