Gedichtendag 2020

Poëzieweek 2020 vindt plaats van 30 januari (Gedichtendag) tot 5 februari 2020. Het thema van de komende Poëzieweek is ‘De toekomst is nu!

DE TOEKOMST IS NU!

Dat is het motto van de Poëzieweek 2020. De toekomst begint nu! niet alleen met de reuzensprongen van een revolutie, maar ook met de schuchtere pasjes van een peuter die voor het eerst rechtop staat, een kind dat voor het eerst alleen naar school fietst. De eerste kuis. De eerste job. Poëzie is er voor elke stap die je zet in een steeds grotere wereld. De dichter begeleidt je met zijn woorden bij elke nieuwe droom.

Wat een mooi onderwerp : De toekomst is nu. Inderdaad, en dit voorbije jaar hebben de jongeren het heft in handen genomen. Ze hebben bewezen dat ze heel erg bezig zijn met het klimaat en met de planeet waarop we leven. Deze keer moeten niet de kinderen de ouders volgen, maar de ouders de kinderen. Zij geven ons dat duwtje dat we nodig hebben om uit onze “laissez aller” gedachten te geraken. Ze geven het voorbeeld en ijveren voor een betere natuur. Het is tenslotte die natuur waarop onze kleinkinderen zullen leven. En willen we ze niet een prachtig leven geven? Daar moet dus aan gewerkt worden. Met deze gedichtenweek kan er zeker heel veel over nagedacht en geschreven worden. We kunnen de mensen wakker schudden met mooie woorden over onze toekomst. Ik volg graag de poëzieweek. Vele dichters komen dan extra in het zicht met hun mooie teksten. Er zullen mij zeker enkele gedichten raken. En daarop kan ik dan mijn gedachten EN mijn daden verderbouwen.

Wanneer ik aan gedichten over de natuur denk, dan denk ik vooral aan Haiku’s.

aanrollende golf
fluistert als je echt luistert
zilte poëzie

Dit vind ik persoonlijk heel raak gezegd. Een haiku gaat steeds over de natuur en onze gedachten. Het is echt een foto van taal.
Een haiku kan ook grappig zijn…
Zo mooi gezegd…
Hoe eenvoudig gezegd….
Echt raak gezegd…

Er zijn niet alleen goede haiku-dichters in Japan, wij hebben hier ook knappe haiku-dichters o.a. Luk Gybels. Ik las en recenseerde reeds een boek van hem. Die recensie vind je hieronder :

Ik volg vooral het werk van Luk Gybels en merk nu dat hij mijn quote over zijn werk op de achterzijde van zijn nieuw boek gezet heeft. Wat voel ik mij vereerd !

Morgen ben ik er weer met nieuwe gedichten …