De moed van het weesmeisje

Anne Jacobs

Het is 1916 en de villa van de familie Melzer is veranderd in een militair ziekenhuis. Marie heeft het beheer van de fabriek op zich genomen terwijl Paul zich aan het front bevindt. De dochters van het huishouden zorgen samen met het personeel voor de gewonden. Ze houden hoop, tot triest nieuws hen bereikt: Maries zwager is aan het front omgekomen en Paul is als krijgsgevangene in handen van de Russen.

Terwijl Marie worstelt om het erfgoed van de familie te behouden en de hoop op een hereniging met Paul niet op te geven, komt Ernst von Klippstein naar de villa. En hij lijkt erg op Marie gesteld te zijn…

De moed van het weesmeisje is het avontuurlijke en ontroerende vervolg op ‘Het weesmeisje’, dat werd omarmd door meer dan 15.000 lezers in Nederland en België.

  • ISBN-nummer: 9789401610933
  • Verschijningsdatum: 5/09/2019
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
  • Prijs : € 21,99

Over de auteur :

 Anne Jacobs (Nedersaksen, Duitsland) studeerde muziek en talen en werkte na haar studie als lerares op een middelbare school.

Het weesmeisje   (het eerste boek)

Augsburg, 1913. Het jonge weesmeisje Marie voegt zich als keukenmeid bij het personeel van het imposante landhuis van de familie Melzer, die in de textiel hun fortuin hebben verdiend. Tussen de hardwerkende bedienden probeert Marie haar plek te vinden. Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, bereidt zich op datzelfde moment voor op het balseizoen. Einde- lijk zal ze aan de buitenwereld worden voorgesteld. Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in München… totdat hij Marie ontmoet.

Het weesmeisje is een heerlijke reis naar een prachtige villa uit de vorige eeuw, waar tussen de keurig gedekte tafels en de chic geklede dames liefdes, intriges en geheimen broeien.

  • SBN-nummer: 9789401610117
  • Verschijningsdatum: 23/01/2018
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
  • Prijs : € 12,99

recensie :
http://www.booksandwords.be/het-weesmeisje-anne-jacobs/

Wat vind ik van dit boek?

Ik las het eerste deel “Het weesmeisje” en vond het een heel mooi historisch verhaal. Het deed me terugdenken aan Downton Abbey, de prachtige televisiereeks en de sublieme film. Hieronder een proevertje :

Het huis en de kamers worden heel goed beschreven. Je ziet gewoon waar ze leven. Marie, die de hoofdrol speelt, is een hele sterke vrouw die de leiding van de fabriek in handen neemt. Het is ook dankzij haar dat de fabriek niet failliet gaat tijdens de oorlog.

Dit tweede boek gaat over de vier oorlogsjaren en wat er gebeurt ten huize van de Melzers. De twee zussen trouwen maar hun mannen moeten naar het front. Ook Marie en Paul worden gescheiden door de oorlogsjaren. Kitty ontwikkelt haar schilderskwaliteiten en gaat exposeren. Elisabeth legt zich vooral toe op het Lazaret, het kleine militaire hospitaal dat ze in de hal van het gebouw hebben gemaakt. Hier leerde ik wat er in vele Duitse huizen afspeelde tijdens de oorlog. Ook de Duitse bevolking heeft heel erg geleden onder deze oorlog. Daar was ik mij niet zo van bewust. Ook de fabrieken hadden het moeilijk om te overleven. Marie is een waardige leidster en houdt met veel kracht de fabriek recht. Haar creativiteit is haar grote kwaliteit. Ze ontwerpt nieuwe tekeningen voor de stoffen. Ze is ook niet bang om grote beslissingen te nemen zoals over te gaan op papieren stoffen in plaats van wol, katoen en zijde die op dat moment niet meer te betalen vallen en ook niet te vinden zijn. De oorlog legt alles stil. Maar Marie wil de fabriek redden voor Paul en haar kinderen. De vraag is : Wanneer komt Paul terug? Hoelang moet ze nog volhouden?

Het einde van het boek verraste me eigenlijk niet. Het verhaal kwam plots in een hogere versnelling. Ik bleef een beetje op mijn honger zitten. Misschien moet er nog een derde boek komen? Er kan zeker nog verder verteld worden over het lot van de twee zussen. Wie weet komt er nog een deel.

Het is in elk geval een heel mooi boek. Ik raad het zeker aan om hem te lezen.