Film : The Bookclub en The Bookshop

The Bookclub          en      The Bookshop

Een hele leuke en charmante film met prachtige personages.  Ongelooflijk hoe goed die oudere generatie er nog uitziet.  Chapeau!  Natuurlijk is er waarschijnlijk wat gezeurd, maar die mannen en vrouwen zien er toch nog zeer aantrekkelijk uit.  Over wie gaat het nu allemaal ?   In de vier vrouwelijke hoofdrollen vind je : Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen en Marie Steenburgen.  In de drie mannelijke hoofdrollen heb je Don Johnson, Andy Garcia en Craig T.Nelson.  Ik moet zeggen dat mijn vriendinnen en ik een serieuze zwak hadden voor Andy Garcia.  Hij is heel charmant en heeft een klein ruig kantje met zijn baard. We hebben heel wat afgelachen.  Daarom wil ik jullie die film ten zeerste aanraden!  Let wel : het is een echte vrouwenfilm (er zat maar 1 man in de cinema….)

Hieronder vind je de trailer :   een heel leuk voorproefje !

Vier vriendinnen, die elkaar al jarenlang kennen, komen maandelijks samen voor hun boekenclub. Elk heeft hun portie liefde wel gehad. Diane was 40 jaar getrouwd met haar man. Jane daarentegen wil geen relatie, maar verkiest onenightstands. Sharon zit middenin een scheiding, terwijl de passie in Carols huwelijk verdwenen is. De levens van de vrouwen worden voorgoed veranderd wanneer ze zich aan de reeks van Fifty Shades of Grey wagen.

En hieronder vond ik een interessant interview : zo zie je ze nog eens in eigen doen…

*******************************************************************

De tweede film die ik aanraad maar nog niet gezien heb, is The Bookshop.  Die speelt vanaf 18 juli in de Lumière.

In de verfilming van Penelope Fitzgerald’s DE BOEKHANDEL besluit weduwe Florence Green (Emily Mortimer, THE PARTY) haar leven weer op te pakken door een boekwinkel te openen. Ze is een krachtige vrouw die haar dromen najaagt, maar eind jaren vijftig in het Britse kustplaatsje doet haar winkel meer stof opwaaien dan verwacht.

Onder leiding van de welgestelde Violet Gamart (Patricia Clarkson, HOUSE OF CARDS) en haar man wordt Florence door haar dorpsgenoten op slinkse wijze tegen gewerkt. Toch vindt ze steun bij de mysterieuze Mr. Brundish (Bill Nighy, LOVE ACTUALLY), die vindt dat het stadje wel toe is aan wat verandering.

Schrijfster Penelope Fitzgerald won de Booker Prize en de waardering voor haar werk beleeft tegenwoordig een grote opleving. Deze boekverfilming van regisseur Isabel Coixet is een groot succes in Spanje waar de film 3 Goya’s (Spaanse Oscars) won voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario.

THE BOOKSHOP won de ‘Prijs voor Beste Boekverfilming van het jaar’ op de Frankfurter Bookfair.

Ik kijk uit naar deze prachtige film : ik weet zeker dat het een heel mooi verhaal is en volgens ik de trailer bekijk, trekt het mij enorm aan.  Het gaat eigenlijk over een droom van mij.   Ooit droomde ik om een eigen kinderboekenwinkel te hebben, maar dat is nooit uitgekomen.  Tja, het kwam wel voor een deel uit : ik kon de kinderboeken opvolgen in de Standaard Boekhandel.  Dat was heerlijk !!!  Ik volgde van heel dichtbij welke nieuwe en leuke kinderboeken uit zouden komen en mocht die dan ook bestellen voor de winkel.  Een groot deel kwam direct binnen van centrale, maar een deel mocht ik ook suggesties doen of zelf bijbestellen.    Een eigen boekenwinkel is zoiets als honderden levens in de rekken hebben.  Je kan je nooit vervelen, je hebt altijd iets te lezen. En je bent nooit alleen.  Wat ik het mooist vind aan de job van boekhandelaar is dat de mensen dikwijls komen vragen welk mooi boek ze zouden kunnen lezen.  Ik doe niet liever dan mensen boeken aan te raden, mijn passie doorgeven voor die mooie en boeiende verhalen.  En dan zie je die mensen heel blij naar buiten gaan met hun boek.  En het superleukste is dat ze dan nog eens terugkomen en vertellen hoe mooi ze het boek vonden.  Dan denk ik : missie geslaagd!

The Bookshop

  • Regie:Isabel Coixet
  • Cast:Emily Mortimer, Bill Nighy, Patricia Clarkson, James Lance
  • Genre:Drama
  • Lengte:113 minuten
  • Land:Verenigd Koninkrijk
  • Jaar:2017
  • Releasedatum bioscoop:07-06-2018 / Lumière 18 aug
  • Releasedatum DVD:18-10-2018

Ik wens jullie heel veel plezier met deze twee totaal verschillende films, maar die allebei iets te maken hebben met boeken.