Adventskalender 2020 dag 15

Reindeer !!! Het rendier

Ik koos vandaag voor het rendier! We zien het hier overal in de etalages en in de kerstbomen… Een prachtig dier dat we hier niet zo goed kennen.

Het rendier

Aan de slag! Teken maar !

Wie is Rudolph?

Het beroemdste rendier van allemaal is Rudolph the red nosed reindeer! Dit verhaal is bedacht door Robert L. May in 1939. Robert May dacht er eerst aan om het rendier “Rollo” of “Reginald” te noemen, voordat hij besloot dat het Rudolph moest worden. Roberts dochter hield van rendieren en werd – net als Rudolph – veel gepest als kind. Daar komt het verhaal dus vandaan.

In het verhaal van Robert L. May wordt Rudolph uiteindelijk de aanvoerder van de negen rendieren van de Kerstman. Het personage is sindsdien onlosmakelijk verbonden geraakt aan de verhalen rondom Kerstmis en de Kerstman.

Even wat natuurkunde :

Bron : Christmaholic.nl

Het rendier (Rangifer tarandus) is een zoogdier uit de familie der hertachtigen (Cervidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Cervus tarandus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Rendieren komen in het wild voor in de taiga en toendra van Noord-Europa, het noorden van Azië en Noord-Amerika. Het rendier is lang geleden in Eurazië gedomesticeerd en wordt nog altijd gehouden door de inheemse volkeren van de boreale en arctische zones, onder meer de Saami, Evenken, Nenetsen en Tsjoektsjen. Ze worden gehouden voor hun vlees, hun huid, als trekdier, als rijdier en soms ook voor hun melk. Noord-Amerikaanse rendieren worden veelal kariboe genoemd. In tegenstelling tot andere hertachtigen, dragen zowel de mannelijke als de vrouwelijke dieren een gewei.

Het rendier is een sociaal dier dat zeer grote kuddes kan vormen. Rendieren eten vooral korstmos, dat gevormd wordt door samenleving of symbiose van een schimmel en algen. Als de toendra bedekt is met sneeuw en ijs, weten de dieren dit met hun hoeven te verwijderen om zo dit diepgevroren voedsel te bereiken. De voornaamste vijand van het rendier is de wolf (Canis lupus) die vooral zwakke dieren grijpt.

In mei of juni wordt na een draagtijd van 210 tot 240 dagen één kalf geboren.

Een gek liedje over Rudolph

De eerste (teken)film met ‘Rudolf het Rendier met de Rode Neus’, uit 1948 door Fleischer Studios

Veel plezier !!!