Hoe grijzer, hoe wijzer boeken voor senioren

Je bent nooit te oud om te lezen of om voorgelezen te worden als zelf lezen niet meer kan.

Uit deze lijst heb ik 26 boeken geselecteerd. Zelf heb ik ook een “te lezen lijstje” voor mij opgemaakt.

  1. “De Japanse minnaar” Isabelle Allende (320 p.)

Dit boek heb ik zelf al gelezen. Ik vond het heel mooi! Zeker een aanrader!

De Poolse Alma werd in 1939 door haar ouders naar de Verenigde Staten gestuurd, samen met haar neef Nathaniel en Ishimei, de zoon van de Japanse tuinman. Uit angst voor mogelijke spionage of sabotage wordt Ishimei omwille van zijn Japanse afkomst tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in een concentratiekamp. Ondanks haar grote liefde voor Ishimei, trouwt Alma met Nathaniel. Als Alma een hulpbehoevende bejaarde vrouw geworden is, vertelt ze haar levensverhaal aan haar jonge verzorgster Irina. Het wordt al spoedig duidelijk dat Irina zelf ook geheimen heeft. Beide vrouwen worstelen om met hun verleden in het reine te komen.

Aan de hand van de belevenissen van de hoofdpersonen krijgt de lezer een overzicht van allerlei historische gebeurtenissen : Jodenvervolging in Polen, discriminatie in de VS, kindermisbruik… Toch is het geen tragisch verhaal : ondanks alle tegenwerking en onderdrukking, overwint de liefde! De in de VS wonende Chileense auteur (°1942) is een van de bekendste Spaanstalige auteurs.

2. “Brit-Marie was hier” Fredrik Backman (352 p.)

Als haar man haar verlaat na 40 jaar huwelijk, zit er voor de 63-jarige huisvrouw Britt-Marie niets anders op dan een nieuwe start te maken. Ze wil per se werk want als je een baan hebt, word je gemist wanneer je niet op je werk verschijnt. Dan kunnen ze je niet pas na maanden dood op de vloer vinden in je eigen huis. Via het arbeidsbureau krijgt ze een baan in het dorpje Borg. Daar staan heel veel huizen te koop en zijn winkels gesloten. Maar de plaatselijke voetbalploeg heeft dringend een coach nodig voor het jeugdelftal. Britt-Marie houdt absoluut niet van voetbal maar krijgt toch de baan. Van sociaal onbeholpen en niet al te sympathieke vrouw ontwikkelt ze zich tot steun en toeverlaat van de voetballende jeugd. In Borg leert ze vrienden maken en opkomen voor zichzelf en voor wat zij belangrijk vindt in het leven.

“Britt-Marie was hier” en dat zal Borg geweten hebben! Dit verhaal is verrassend en humoristisch maar weet ook te ontroeren en aan het denken te zetten.

3. “Een man die Ove heet” Fredrik Backman (320 p.)

Ove lijkt een oude brompot die “de bittere buurman” genoemd wordt. Hij bemoeit zich met iedereen in de buurt die de regels aan zijn laars lapt. Sinds het vroegtijdig overlijden van zijn vrouw Sonja is Ove het noorden kwijt. Hij weet zich geen raad en dat wordt nog versterkt door zijn ontslag waardoor hij thuis komt te zitten. Hij wil het liefst zo snel mogelijk weer bij Sonja zijn. Hij verzint allerlei manieren om zichzelf van het leven te beroven, maar door diverse onverwachte gebeurtenissen mislukt dat steeds. Je leert Ove kennen via zijn “gesprekken” met Sonja en flashbacks naar hun leven samen. De nieuwe overburen sturen al Ove’s plannen in de war. Na een ongekamde kat, blijken ook steeds meer mensen in de buurt Ove nodig te hebben. En dat is dan weer geheel wederzijds!

Een hartverwarmend, komisch en ontroerend verhaal over onverwachte vriendschap. Prachtig geschreven debuutroman van de Zweedse journalist en schrijver Fredrik Backman (°1981) die de lezer met een goed gevoel achterlaat. Deze roman werd ook verfilmd.

4. “Hersenschimmen” Bernlef J. (224 p.)

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk en ziet zijn echtgenote voor een vreemde aan. ‘Achter me in de deuropening staat een vrouw. Haar bruine haar valt met een lok schuin naar rechts over haar voorhoofd. […] Ze houdt me in de gaten.’
Meer nog dan een verhaal over dementie is Hersenschimmen een liefdesgeschiedenis, met een overmijdelijk tragisch einde.

De snel dementerende Maarten is de ik-verteller waardoor de lezer als het ware van binnenuit ervaart wat het betekent om je greep op de realiteit te verliezen. In dat opzicht is de laatste passage minder realistisch hoewel daaruit blijkt dat het taalvermogen van Maarten al erg aangetast is. De titel verwijst naar het idee dat er van het leven uiteindelijk niets anders overblijft dan wat vage bewustzijnstoestanden, wat illusies, hersenschimmen.

5. “Birth Day” , “Wedding Day” en “Last Days” Lieve Blancquaert

Drie sublieme fotoboeken. “Birth Day” : Levensechte verhalen en prachtige kleurenfoto’s. Meest opzienbarend zijn de enorme verschillen tussen bittere armoede en exuberante rijkdom. (192 p.)

“Wedding Day” : Gedwongen, gearrangeerde of liefdeshuwelijken, monogamie of polygamie, het passeert allemaal de revue. (256 p.)

“Last Days” : Afscheid nemen van het leven. Lofzang op het leven dat aan de dood vooraf gaat. (256 p.)

6. “100 gelukkige dagen” Fausto Brizzi (320 p.)

Wat zou jij doen als je nog honderd dagen te leven had?

Lucio zwiert door het leven. Hij heeft vrienden en vrouwen bij de vleet. Zijn vrouw Paola heeft er genoeg van en zet hem buiten de deur. Voorgoed.
Een dag later krijgt Lucio vreselijk nieuws: hij heeft in het gunstigste geval nog honderd dagen te leven. Wat nu?

Lucio besluit om ondanks alles gelukkig te zijn. Om zijn kinderen mooie herinneringen te kunnen geven, en de mooie kanten van het leven te vieren. Maar kan hij wel betekenis geven aan het laatste stuk van zijn leven zonder zijn echte liefde, Paola?

100 gelukkige dagen is lachen door je tranen heen en genieten van het ware Italiaanse dolce vita. Een ode aan het leven!

Fausto Brizzi is een Italiaanse tv-producer en maakte diverse bittersweet romantische comedy’s. Zijn werk is vooral geliefd vanwege het onbetwistbaar Italiaanse levensgevoel en de sterke psychologische diepgang. Zijn debuutroman 100 gelukkige dagen – een grappig, wijs en ontroerend verhaal – zal de basis vormen van een grote publieksfilm.

7. “Wat voorafging” Diane Broeckhoven (240 p.)

Berthe Moreels (1919-2014) wilde eigenlijk geen kinderen. Haar huwelijk met Jan Broeckhoven bracht evenwel een verbintenis van meer dan zestig jaar, twee dochters en een zoon met zich. Kind nummer één, een dochter, was bijzonder omdat het haar tot moeder maakte. Kind nummer drie, eerste en enige zoon, was haar afgod. Daar tussenin zat kind nummer twee, alweer een dochter en de nagel aan haar doodskist. Diane, de middelste, geboren op de verjaardag van haar vader, bleek een overgevoelig kind met andere noden dan haar grote zus en kleine broer die gezeglijk in het gareel liepen. Ze werkte vanaf het prille begin op moeders zenuwen en kreeg een hele reeks bijnamen, met Mater Dolorosa als een van de opmerkelijkste. Het verlangen naar liefde van deze dochter en de afwijzing van de moeder liepen een leven lang parallel.
Met grote openhartigheid schrijft Diane Broeckhoven de biografie van haar moeder én van zichzelf, daar waar hun levens elkaar overlappen. Wat voorafging is een intiem, subtiel en liefdevol portret van twee gevoelige zielen die levenslang naar elkaar gehunkerd en gezocht hebben.

Een ontroerend portret van een moeizame moeder-dochterrelatie.

8. “Verhalen voor het sterven gaan” Marc Cosyns (240 p.)

Het plezier van voorlezen aan kinderen en voorgelezen worden houdt niet op als je ouder wordt. Door verhalen aan elkaar door te geven, vinden mensen elkaar in hun diepste behoeften, verlangens en emoties. Verhalen sterken, ontroeren, troosten, verhelderen… een leven lang, tot bij het sterven.

Marc Cosyns, huisarts, docent, opiniemaker en bevoorrecht deskundige inzake de palliatieve zorg, verzamelt nieuwe teksten die zowat vijftig auteurs speciaal maakten voor Verhalen voor het sterven gaan zoals o.a. Nic Balthazar, Jean Paul Van Bendegem, Diane Broeckhoven, Marc Eyskens, Manu Keirse, Ilah, Griet Op de Beeck, Wim Opbrouck, Alain Platel en Pascale Platel, Sigrid Spruyt, Joke Van Leeuwen en Paul Verhaeghe. 
In de bijzondere vormgeving van Jurgen Walschot nodigen deze verhalen uit tot lezen en voorlezen voor wie in de laatste levensfase is.

Op zijn beurt is deze verzameling een inspiratiebron voor verder lezen in de werken van auteurs die over het thema sterven, dood en rouw schreven, tekenden..

9. “Poot & Poes” Midas Dekkers (296 p.)

Midas Dekkers heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de poes een speciale plaats bij hem inneemt.
En het favoriete dier van de leukste bioloog van Nederland verdient extra aandacht: de krolse kater, de badpoes, de kroegtijger, de knijpkat, de slokop, de troetel, de jaguar en de huistiran zijn slechts enkele van de vele poezen waarmee de lezer kennismaakt. De hondenbezitter heeft een andere verhouding met zijn huisdier dan de poezenliefhebber.
Sommige mensen menen dat je niet van poezen en van honden tegelijkertijd kunt houden. Toch heeft Dekkers in de loop der jaren heel wat geschreven over de hond. De poedel, de pitbull, hondentrouw en hondendrol, de speurneus en de hotdog: geen aspect van het hondse bestaan ontsnapt aan Midas Dekkers’ kritische, maar altijd milde en geestige pen.

Onerhoudende lectuur met bovendien leerzame weetjes over onze geliefde huisdieren.

10. “Van liefde & verlangen” Imme Dros & Harrie Geelen (ill.) (249 p.)

Als geen ander kan Imme Dros klassieke verhalen opnieuw tot leven brengen voor een groot publiek. Eerder deed ze dat op weergaloze wijze met de Griekse mythen, en nu koos ze verschillende verhalen die behoren tot de Westerse cultuurgeschiedenis en die iedereen op z’n minst kent van naam: Het zwanenmeer, Cyrano de Bergerac, Blauwbaard, De vuurvogel, Peer Gynt, Psyche en Eros…

De bewerkingen van Dros zijn verrassend (ze weet van Roodkapjes wolf een tragische figuur te maken), geschreven in heerlijk levend Nederlands, en ze getuigen van een enorme kennis van de menselijke natuur. Niet voor niets is ze wel het zusje van Homeros genoemd.

Voor jongeren vanaf 12 jaar en veel ouder! Is grappig geschreven en brengt de sprookjes- en mythische figuren tot leven in een andere periode.

11. “Wat zou Cleopatra doen?” Elizabeth Foley (336 p.)

Levenslessen van 50 uitzonderlijke vrouwen. Rondleiding langs de powergirls uit de geschiedenis. De luchtige verhaaltjes, doorspekt met humor, beslaan niet meer dan 3 tot 6 bladzijden en laten zich ook goed voorlezen. Ideaal boekje voor wie – ook nog op oudere leeftijd, want men is nooit te oud om te leren – inspiratie wil putten uit de levens van Annie M.G. Schmidt, koningin Victoria en vele anderen. Ze bewijzen dat het leven naar je hand zetten, kan en mag, ook als je al wat ouder bent.
Deze wil ik zeker lezen !!!


12. “In mijn koffer op zolder” : levensverhalen van ouderen voor ouderen. José Franssen (392 p.)

In mijn koffer op zolder is een boek barstensvol verhalen over vroeger. Zevenentwintig ouderen schreven over gebeurtenissen en ervaringen uit hun eigen leven. Verhalen over lentes en liefdes van toen, de eerste auto, een baljurk en het badhuis. Verhalen over huizen en geuren van vroeger. Verhalen over zakgeld, zondagmorgens en zomeruitstapjes. Verhalen over oorlog en bevrijding, vaders en moeders, feesten en verdriet. Verhalen die eigen herinneringen op zullen roepen. In aanvullende interviews vertellen de ouderen wat het schrijven van die levensverhalen voor hen betekend heeft. Ouderen willen hun verhalen doorgeven, de balans opmaken, terugblikken op het geleefde leven, orde scheppen in hun eigen herinneringen of met zichzelf in het reine komen. “In mijn koffer op zolder” is een leesboek voor op het nachtkastje, in de luie stoel en aan de ontbijttafel. Verhalen ván ouderen vóór ouderen en ook voor degenen die belangstelling hebben voor hun geschiedenis. Maar het is ook een voorleesboek: als we verhalen voorlezen aan geliefden, vaders, moeders en oude mensen die we kennen, worden nieuwe verhalen wakker en komen we in gesprek met elkaar over vroeger. Een boek voor zowel mensen die op zoek zijn naar hun eigen herinneringen áls voor diegenen die beroepsmatig werken met ouderen en hun levensverhalen: activiteitenbegeleiders, verzorgenden, pastores en geestelijk verzorgers, hulpverleners, schrijfdocenten, ouderenadviseurs en welzijnswerkers.

13. “Herrie in huize Avondrood” Susanne Ganser (80 p.)

Oud worden is geen lolletje. Dat ondervindt meneer De Vries aan den lijve. Hij woont namelijk in Huize Avondrood, een verzorgingshuis.

Als zijn nieuwe buurman een oude bekende blijkt te zijn, weet hij zich helemaal geen raad meer. Hoe gaat dat aflopen?

Ik probeer tot rust te komen.
Het is vast niet meneer Vlot van mijn
school. Er zijn wel meer mensen die
Vlot heten.
Maar … wat als hij het wel is?
Ik kon hem niet uitstaan. Wat een
verwaande kerel!
Hij zat altijd op te scheppen tegen
onze collega’s.
Over zijn verre vakanties. Dat hij door
Afrika en Azië had gereisd.
Alle collega’s vonden hem leuk.

Met Makkelijk Lezen Keurmerk   De Leesstraat is een serie bedoeld voor mensen die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen (nt2).  De eenvoudige taal en korte zinnen doen geen afbreuk aan de kracht van het verhaal.

14. “Zolang er leven is : het nieuwe geheime dagboek van Hendrik Groen” Hendrik Groen, 85 jaar (320 p.)

Nederland leerde Hendrik Groen kennen door zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.

De gebeurtenissen in het tehuis, met de variatie aan bewoners, de ergernissen , de ongemakken, worden afgewisseld met de gebeurtenissen in de actualiteit van 2015 zoals bezuinigingen, aanslagen, vluchtelingencrisis, sjoemelsoftware… Kortom : harde realiteit, maar ook heel grappig en ontroerend.

15. “Etta & Otto & Russel & James” Emma Hooper (524 p.)

Otto vindt op de keukentafel van zijn afgelegen boerderij in Saskatchewan een afscheidsbrief van zijn vrouw. Etta heeft besloten dat ze nog voor haar dood – ze is tweeëntachtig – de oceaan wil zien. Ze begint te lopen: het is nog 3232 kilometer tot de kust.
Otto ging ooit zelf op reis, om te vechten in een ver land. Nu Etta weg is, krijgen de demonen uit de oorlog weer vat op hem. Hun buurman Russell volgt vastberaden het spoor van Etta, zijn heimelijke grote liefde. En James, tja, die moet je op papier ontmoeten.
Etta & Otto & Russell & James is een betoverende roman over een pelgrimstocht en eeuwige liefde. Emma Hooper schrijft overtuigend en liefdevol over haar personages die proberen hun verleden achter zich te laten, maar niet zonder de mooie herinneringen te koesteren.

16. “De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden.” Jonas Jonassons (384 p.)

De 100-jarige man is terug. Een jaartje ouder, maar ook wijzer? 

De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een paradijselijk leven op Bali. Tijdens een ballonvaart voor de 101ste verjaardag van Allan belanden de mannen in zee. Ze worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip dat verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un. In no time vormen Allan en Julius het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse Minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.

17. “Ik weet nog goed…” Joke de Jonge (86 p.)

Dat haar schoonmoeder getroffen werd door dementie was voor Joke de Jonge aanleiding om te onderzoeken of zij mensen met beginnende dementie een plezier zou kunnen doen met speciaal voor hen geschreven verhalen. Na zich grondig verdiept te hebben in dementie en lezen, zette zij een pilot project op om in de praktijk verhalen uit te proberen en deze verder te ontwikkelen. 

In actieve samenwerking met een vaste groep mensen met beginnende dementie uit het Odensehuis (een laagdrempelig inloopcentrum) kwam zij tot de bundel voorleesverhalen Ik weet nog goed … 

Geuren (een versgebakken appeltaart, doorgekookte spruitjes) en geluiden (de bakelieten telefoon, het malen van koffie) nemen daarbij een belangrijke plaats in, omdat zij mensen snel meenemen naar vroeger, waarbij beeldmateriaal (de strenge winter van 1963, zomerse waterpret) de sfeer van de verhalen nog eens ondersteunt. 

10 voorleesverhalen die speciaal bedoeld zijn voor mensen met beginnende dementie. Elk verhaal beslaat 2 pagina’s en daarna wat foto’s. Er zijn ook suggesties voor verwerkende activiteiten. De verhalen nodigen uit om herinneringen op te halen rond de seizoenen, geuren, vakantie, communicatie…. Werkboek voor iedereen die mensen met dementie begeleidt. IJveren voor een dementievriendelijke samenleving.

18. “Opruimen voor je doodgaat” Margareta Magnusson (160 p.)

Döstädning is het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven. Het is een manier om je
nabestaanden nergens mee op te zadelen, maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven – of dat nou binnenkort
op zijn einde loopt of nog bij lange na niet. Wat laat je achter aan materiële bezittingen als je er zelf niet meer bent?
Wat zegt dat over jou? En zou je daar dan maar niet beter zelf de regie in nemen? Door de erfstukken te scheiden van de rommel, orden je ook de waardevolle herinneringen.

Opruimen voor je doodgaat is een praktische gids die je helpt
inventariseren wat écht belangrijk is, om zo comfortabel en
stressvrij mogelijk met je bezittingen om te gaan. Margareta
Magnusson bespreekt het proces van herinneren, ouder worden
en de dood op verrassend vrolijke wijze, en laat zien dat döstädning
een ontroerende en waardevolle methode is die jou of iemand
die je liefhebt kan helpen om al het geluk te vieren dat een mens
in een leven verzamelt.

De filosofie is dat je je nabestaanden niet opzadelt met rommel en je ruzies over de verdeling van de inboedel vermijdt. De auteur, zelf een 80-plusser bespreekt in 40 korte stukjes hoe je kan opruimen. Ik denk dat dat ook een heel nuttig boek is. Zou deze ook graag lezen.

19. “Een huis in Toscane” Frances Mayes (478 p.)

Als de Amerikaanse Frances Mayes een verlaten villa koopt op het onvergetelijk mooie platteland van Toscane, treft ze verbleekte fresco’s aan onder het stucwerk in haar eetkamer, een wijngaard die is overgroeid met een wirwar van braamstruiken, en een verdwaalde schorpioen onder haar kussen. En vanuit haar traditionele keuken en haar simpele moestuin bereidt zij tientallen heerlijke recepten voor alle seizoenen, die allemaal in dit boek staan opgetekend.
Op de altijd levendige plaatselijke markten en in de stadjes in de naburige heuvels, gaat Mayes op zoek naar de nuances van het Italiaanse landschap, de geschiedenis en de keuken. Elk avontuur brengt nieuwe verrassingen met zich mee – de perfecte pannetone, een onvergetelijke wijn, of beschilderde Etruskische graven. 

Dit aangename feelgoodverslag van de transformatie van een huis en een levensstijl brengt iedereen die er al wel of nog niet was naar het hart van Toscane.

20. “Mare en de dingen” Tine Mortier en Kaatje Vermeire (ill.) (32 p.)

Een bijzonder verhaal over hoe sterk de band tussen een oma en een kleinkind kan zijn. Vanaf 5 jaar. Mare is een kleine, ongeduldige dondersteen. Alles wat ze bedenkt, moet meteen gebeuren. Haar oma is net als zij en de twee begrijpen elkaar volkomen. Op een dag wordt oma ziek en ze verliest haar woorden. De volwassenen zoeken naar manieren om met oma te praten, maar Mare begrijpt oma nog steeds als geen ander.

Over grootouders, kleinkinderen, beroertes, afasie, prentenboeken, vertelplaten.

21. “Vrouwvolk : fameuze recepten voor fantastische vrouwen.” Pfeffer Gjengedal. (320 p.)

Dit mooi uitgegeven kunstkookboek wil de lezer-kijker letterlijk en figuurlijk verleiden om te proeven van het leven van fantastische vrouwen. Veertien opmerkelijke, grensverleggende vrouwen als Frida Kahlo, Coco Chanel, Astrid Lindgren, worden geportretteerd in de tijd en de maatschappij waarin ze leefden. Vervolgens wordt de focus op het eten en de eetgewoontes van die periode gelegd en worden recepten van gerechten gelinkt aan deze vrouwen voorgesteld.

Een kijk- en leesboek dat meerdere zintuigen kan beroeren en op meerdere manieren gesmaakt kan worden, als biografieënbundel, kunstboek en kookboek.

22. “Misschien wisten zij alles” Toon Tellegen (634 p.)

Het dikke boek met de dierenverhalen van Toon Tellegen, dat onderhand zo populair is geworden als de Bijbel, is nu uitgebreid met de bundels Brieven aan niemand andersen De verjaardag van alle anderen. Een bonus van maar liefst negenennegentig verhalen!

Of het nu verhaaltjes zijn die een filosofisch gevoelige snaar raken of heerlijk absurd hilarisch zijn, Tellegen bereikt met korte zinnen en weinig woorden een maximaal effect.

  • ISBN-nummer: 9789045120119
  • Verschijningsdatum: 2/11/2016
  • Aantal bladzijden: 632
  • Uitgeverij: Singel Uitgeverijen
  • Prijs : € 20,99

****************************************************

23. “Het geheim van de keel van de nachtegaal” Peter Verhelst en Carll Cneut (ill.) (64 p.)

Peter Verhelst bewerkte het bekende sprookje van H.C. Andersen tot een muzikale en poëtische tekst. Carll Cneut laat de lezer dwalen door een betoverend mooie wereld.

In sprookjes kunnen de dromen en wensen van keizers met één vingerknip realiteit worden. In Het geheim van de keel van de nachtegaal droomt een Chinese keizer van een nieuwe Keizerlijke Tuin der Tuinen. Een eenvoudige tuinman slaagt erin om die droom werkelijkheid te maken. Wanneer de keizer een nachtegaal hoort, weet hij dat die muziek ook deel moet uitmaken van zijn tuin. De nachtegaal is gewillig, maar niet willoos. Zijn muziek is uniek, maar niet te vangen. Kan een almachtige keizer leven met de gedachte dat iets aan zijn wil ontsnapt?

Peter Verhelst is sinds 1999 fulltime auteur. Hij schrijft vooral proza en poëzie voor volwassenen en toneelteksten. Carll Cneut is docent illustratie aan de KASK in Gent en illustreert kinderboeken. Zijn werk wordt in binnen- en buitenland erg gewaardeerd. Hij is o.m. bekroond met twee Boekenpauwen, één Zilveren Penseel en twee Gouden Plaques.

Niet alleen voor kinderen van 8 tot 12 jaar, ook bij volwassenen maakt dit verhaal heel wat los.

  • ISBN-nummer: 9789058385079
  • Verschijningsdatum: 17/02/2015
  • Aantal bladzijden: 64
  • Uitgeverij: Eenhoorn, Uitgeverij De
  • Reeks: 25 JAAR EENHOORN
  • Prijs : € 24,95

**********************************************

24. “Wij zijn het klimaat : een oproep aan iedereen.” Anuna de Wever & Kyra Gantois & Jeroen Olyslaegers (co-auteur) (64 p.)

Ze begonnen met twee. Aan de keukentafel deelden Anuna De Wever en Kyra Gantois hun zorgen over het klimaat met elkaar en besloten: het is genoeg geweest. Op 10 januari organiseerden de Belgische scholieren een staking tegen het huidige klimaatbeleid op een door de politie aangewezen plein. Het bleek te krap voor de 3000 leerlingen die kwamen opdagen. Een week later waren ze met 12.500, de week daarna met 35.000.

Anuna en Kyra werden al snel de gezichten van een protestgeneratie die zich niet langer met geruststellende woorden van politici laat wegsturen.
In Wij zijn het klimaat steken twee jonge klimaatactivisten een hand uit naar ons allemaal. Naar politici en beleidsmensen, naar ouders en grootouders en naar hun leeftijdsgenoten. Ze zijn naïef, zo schrijven ze zelf. Maar dat betekent hier: onontkoombaar, net zoals de toekomst, terwijl de klok tikt. 

Via de pen van auteur Jeroen Olyslaegers richten ze zich in dit boek tot politici, beleidsmensen, leeftijdsgenoten, ouders en grootouders. Voor elk van deze groepen hebben ze een boodschap. (Niet zo fijn) stof om over na te denken en/of over te discussiëren, voor jong en oud.

non-fictie, klimaat, klimaatspijbelaars.

  • ISBN-nummer: 9789403168609
  • Verschijningsdatum: 31/03/2019
  • Aantal bladzijden: 64
  • Uitgeverij: Bezige Bij, De
  • Prijs : € 8,99

25. “De laatkomer” Dimitri Verhulst (p. 144)

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Dimitri Verhulst wordt gerekend tot de beste schrijvers van Vlaanderen en Nederland. Hij debuteerde in 1999 en schreef sedertdien onophoudelijk romans, novellen, poëzie en toneel. Zijn werk verschijnt in meer dan 20 talen over de hele wereld. Met de klassieker De helaasheid der dingen won hij de Gouden Uil Publieksprijs. De Engelse editie ervan werd door The Irish Times uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2012. In 2009 won hij de Libris Literatuurprijs voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol.

Désiré observeert zijn omgeving scherp en geeft sarcastisch commentaar in de ik-persoon. Natuurlijk is het vreselijk als je bedenkt dat iemand liever in een tehuis voor dementerenden zit dan thuis bij zijn echtgenote!

  • ISBN-nummer: 9789025445607
  • Verschijningsdatum: 2/02/2015
  • Aantal bladzijden: 144
  • Uitgeverij: Atlas Contact, Uitgeverij
  • Prijs : € 12,50

********************************************************

26. “100 % leven : levenslessen van honderdplussers.” Yvonne Witter & Claudia Kamergordoski (foto’s) (72 p.)

Meer dan twintig honderdplussers, met ieder ruim een eeuw aan levenservaring, delen in dit boek hun levenslessen: “Nooit klagen, maar doorzetten en bezig blijven”, “Mensen accepteren zoals ze zijn” en “Als je teleurstellingen meemaakt, stop ze in een zakdoek en gooi ze weg.” Met liefde en respect zijn zij geïnterviewd door Yvonne Witter en geportretteerd door Claudia Kamergorodski.

  • ISBN-nummer: 9789088508578
  • Verschijningsdatum: 10/09/2018
  • Aantal bladzijden: 72
  • Uitgeverij: SWP, Uitgeverij B.V.
  • Prijs : 15,50

Hieronder zie je presentatie van het boek en een interview met de schrijfster.

**************************************************

Ziezo, ik eindig met het boek “100 % leven” als positieve noot voor ons allemaal. We kunnen zeker nog veel leren van deze honderplussers. Zij hebben al een heel leven met levenservaring achter de rug. En ze blijven genieten…

Na al deze boeken voorgesteld te hebben, zullen jullie zeker een deel van willen lezen. Er zit voor ieder wat wils tussen.

Hier is mijn “te lezen lijstje” :

  • Wat zou Cleopatra doen?
  • 100 gelukkige dagen
  • Poot & Poes
  • Opruimen voor je doodgaat
  • Een huis in Toscane
  • Vrouwvolk
  • Wij zijn het klimaat
  • 100 % leven
  • “De Japanse minnaar” heb ik reeds gelezen en is een grote aanrader.

Veel leesplezier !!!