Interview met Petra van Dreumel

Leer jezelf kennen en maak je dromen waar – een boek dat je leven in beweging brengt waar je ook van droomt, uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: gelukkig zijn. Maar wat geluk voor jou betekent, is heel persoonlijk. En juist dat wil Petra van Dreumel je graag helpen ontdekken. In “Van dromen naar doen” stimuleert ze je om veertig dagen lang met jezelf en je dromen aan de slag te gaan. Ze combineert laagdrempelige inzichten en toegankelijke oefeningen met prachtige inspirerende illustraties waardoor je inzicht krijgt in dat wat je écht wilt. Toen Petra van Dreumel zich ging bezighouden met haar eigen dromen, merkte ze hoe krachtig dit proces voor haar was: en misschien zou het anderen ook kunnen stimuleren! Ze stuurde daarom een aantal vriendinnen haar dagelijkse oefeningen door. Inmiddels zijn haar tips omgevormd tot een prachtig (cadeau)boek dat voor iedereen die zijn dromen achterna wil inspirerend is. Want hoe groot of hoe klein die ook zijn, Petra geeft je met deze cursus geluk een compleet pakket om je dromen waar te maken.

Petra van Dreumel (1983) is een expert op het gebied van online marketing en werkt als marketingmanager voor een grote hotelgroep. Terwijl haar dagtaak vereist dat ze behoorlijk analytisch en resultaatgericht is, geeft ze in haar vrije tijd haar creativiteit de vrije loop. Ze heeft haar liefde voor illustratie en digitaal ontwerp gecombineerd met haar persoonlijke verhaal en haar zakelijke kennis om Van dromen naar doen te creëren   een opmerkzame en inspirerende gids om je dromen waar te maken.  “Van dromen naar doen” is in april 2019 uitgegeven door Meulenhoff Boekerij.

Interview met Petra :

1. Is Van dromen naar doen je eerste boek? En hoe valt dat mee?
Van dromen naar doen is mijn eerste boek, en een droom die uitkomt. Ik heb het afgelopen jaar – eigenlijk zelfs twee jaar – hard gewerkt aan de totstandkoming van het boek. En dat hij er nu eindelijk is – wauw. Ik ben oprecht heel trots op het resultaat, vooral aangezien ik ben begonnen met illustreren voor dit boek. Ook heel bijzonder is het dat ik nu reacties van mensen krijg op het boek. Dat ze het mooi vinden of erdoor geïnspireerd worden. 

2. Welk materiaal gebruik je voor je illustraties?
Ik gebruik met name waterverf en ecoline. Ecoline zorgt voor hele heldere kleuren, terwijl waterverf weer wat zachter is en zich iets meer laat leiden. Maar: ik heb het mijzelf aangeleerd en ben nog best een newbie, dus is het voor mij nog steeds een zoektocht naar welke technieken en materialen goed voor mij werken. 

3. Waar haal je je inspiratie vandaan? Welke zijn de schrijfsters/schrijvers die je graag leest?
Als het gaat om de illustraties dan kijk ik veel op Pinterest. Ongelooflijk hoeveel mooie dingen we maken als mens! Ik luister meer dan dat ik lees, bijvoorbeeld TEDtalks, interviews of meditaties op YouTube over spiritualiteit en de wet van de aantrekkingskracht. Abraham Hicks, Louise Hay en Gabrielle Bernstein hebben me veel inzichten gegeven, maar ook de Super Soul interviews van Oprah met ‘spiritual teachers’ zijn het luisteren waard.

4. Werk je soms in opdracht? Maak je ook kindertekeningen?
Ik ben met illustreren begonnen als eigen hobby en daarna voor het maken van dit boek. Inmiddels maak ik ook graag illustraties in opdracht. Laatst heb ik nog een uitnodiging voor een bruiloft mogen maken, heel bijzonder.

5. Waarom wou je dit boek maken? Wat was de oorzaak of aanleiding?
Eind 2016 liep ik een hersenschudding op door een kettingbotsing. Hierdoor was ik een paar maanden uit de running. Liggend in mijn bed kwamen vragen naar boven als: ‘Waar krijg ik energie van?’ en ‘Wat wil ik eigenlijk?’. Vragen die iedereen zich wel een stelt. Maar gek genoeg – misschien kwam het door de ruimte die in mijn hoofd ontstond – kwamen er dit keer ook antwoorden. Ik merkte dat bezig zijn met mijn dromen en wensen ook een positieve invloed had op mijn huidige leven en ik vroeg me af: wat zou er gebeuren als ik elke dag zou focussen op mijn dromen? Dus dat ben ik gaan doen, voor 40 dagen lang. Dit is namelijk ongeveer de tijd die nodig is om nieuwe patronen aan te leren. Iedere dag begon ik de dag met een wandeling of rondje hardlopen, zocht ik inspiratie in boeken of podcasts en bedacht ik voor mijzelf een oefening. Dit alles schreef ik op in een notitieboekje, dat later de basis werd voor het boek Van dromen naar doen. 

6. Wat is de kracht van dit boek?
Ik denk dat het boek laagdrempelig is, met een hoog feelgood gehalte. Het is geïnspireerd op mijn eigen notitieboekje en mijn eigen groeiproces. Voor mij waren er drie elementen die belangrijk waren om ook in het boek terug te laten komen: inzichten over hoe je naar je hart kan luisteren en anders naar de wereld kan kijken, quotes en illustraties die je inspiratie geven en oefeningen waarmee je het op jezelf kan toepassen. Dit laatste zorgt ervoor dat je niet een dik boek moet doorworstelen en het vervolgens maar zelf moet uitzoeken, maar dat je stapje voor stapje geholpen wordt.

7. Wat is het doel van dit boek?
Na mijn eigen veertig dagen dromen dacht ik: als deze aanpak mij zoveel helpt, dan anderen misschien ook wel. Ik hoop dan ook dat ik met dit boek mensen kan helpen om te ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. En dat ze ontdekken dat, door jezelf te oefenen in positief denken en te luisteren naar je hart, je je grootste dromen waar kan maken maar ook geluk in de kleine dingen kan vinden. Iedereen is op zijn eigen reis naar zelfkennis, zelfliefde en groei. Als ik daar een klein beetje in kan bijdragen dan maakt me dat heel blij. 

8. Doe je nog ander werk?
Ja, ik werk vier dagen in de week als Marketing Manager bij een hotelgroep. Best pittig om dat te combineren met een gezin, sociaal leven en het maken van een boek. Maar eigenlijk ging het het afgelopen jaar best vanzelf. Bewust momenten nemen voor mijzelf en ontspanning opzoeken hebben ervoor gezorgd dat ik een balans wist te vinden. Hoe dat gaat nu het boek in de winkels ligt moet nog blijken, maar dat komt vast wel goed. 

9. Geef je workshops? Welke?
Ja, ik geef ook Van dromen naar doen-workshops. Hierbij gaan we in een kleine groep aan de slag met je dromen en wensen. Daarbij deel ik mijn eigen ervaringen en doen we een aantal oefeningen uit het boek. Doordat je het met elkaar doet en er geen afleiding is, kom je vaak tot nieuwe inzichten. Het werkt daarom niet alleen goed als introductie in wat ik in het boek vertel, maar ook als verdieping op de oefeningen in het boek. Ik doe dit voor zowel particulieren als bedrijven. 

10. Wat bedoel je met powerwoorden? 
Ik vertel daarover in een van mijn blogs: https://petravandreumel.nl/30-powerwoorden-die-je-helpen-bij-persoonlijke-groei/. Soms vinden we het namelijk lastig om heel concreet onze wensen te omschrijven. Gewoon, omdat we niet precies weten wat we willen. Of omdat we ons vooral op een bepaalde manier willen voelen. Het kan dan helpen om het wat algemener te bekijken. En geen wensen te formuleren, maar woorden te kiezen. Liefde. Kracht. Vertrouwen. Plezier. Om er een paar te noemen. Dit noem ik powerwoorden. Powerwoorden staan voor wie je wilt zijn, wat je belangrijk vindt en waar je voor wilt kiezen. Deze vormen de basis voor de keuzes die je wilt maken en helpen je om persoonlijk te groeien. In dit blog geef ik een lijst ter inspiratie en vertel ik hoe je dit kan toepassen. 

11. Wanneer heb je voor het eerst gemerkt dat je wou illustreren/schrijven?
Ik ben altijd al creatief geweest, maar meer op het niveau van geboortekaartjes ontwerpen voor vrienden en familie. En schrijven deed ik eigenlijk alleen voor mijn werk. Toen ik aan mijn eigen droomproces begon had ik al jaren geen penseel meer aangeraakt. Maar als vanzelf ontstond de inspiratie om te schrijven en te illustreren. Ik ontdekte dat het bij mij bijna als meditatie werkt. Vooral de combinatie van beide geeft me energie; wanneer woord en beeld elkaar aanvullen. 

12. Heb je nog andere plannen? Welke?
Ik wil nog meer boeken maken en ik wil mijzelf verder ontwikkelen in illustreren. Maar als eerste wil ik vooral genieten van wat dit boek mij brengt en wat ik daarmee aan anderen kan geven.

Ik heb een mooi schriftje gekozen om er mijn wensen en dromen in te schrijven. Ondertussen staan er al enkel bladzijden vol geschreven.

Beste Petra, heel erg bedankt voor dit aangenaam en verhelderend interview. Jouw boek heeft mij van bij het begin meegetrokken in een positieve denkwereld waarvan ik wel wist dat die ergens bestond voor mij, maar die ik persoonlijk nog niet zo gevonden had. Sinds ik bezig ben met die 40 dagen (ben er halverwege), voel ik dat mijn gedachten veel positiever geworden zijn en mijn handelingen richten zich daar ook naartoe. Ik ben rustiger geworden en zoek bij mezelf waarvan ik gelukkig word. Ik raad dit boek dan ook aan iedereen aan, vooral zij die met dromen zijn waaraan ze nog niet kunnen beginnen omdat ze niet weten hoe.

Binnenkort de recensie van dit boek maar hierboven laat ik al iets weten.

  • ISBN-nummer: 9789022585740
  • Verschijningsdatum: 11/04/2019
  • Aantal bladzijden: 188
  • Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
  • Afmetingen: 160 mm x 220 mm
  • Prijs : € 17,99